Friday, May 21, 2010

| by

0

Finale Lige šampiona u subotu (20.45) na stadionu “Santjago Bernabeu”: Inter – Bajern

Protiv svih prognoza uoči početka takmičenja, ali sasvim zasluženo, finalisti Inter i Bajern će da odluče ko će ući u istoriju kao osvajač 55. Lige šampiona. U subotu (20.45), 22. maja, na stadionu “Santjago Bernabeu” u Madridu, ovogodišnji osvajači “duplih kruna” u Italiji i Nemačkoj, pokušaće da zgrabe i treći, najvredniji klupski pehar, koji je prethodnu godinu stajao u Barseloninoj vitrini. Pred ljubiteljima najlepše igre na svetu je 90 minuta atomskog fudbala, a možda 120 i više, ukoliko budu produžeci ili penali.

Tradicija
Inter je četiri puta bio učesnik finala, a zabeležio je polovičan učinak. U prva dva pokušaja, 1964. i 1965. bio je uspešan, pred plavo-crnima je pao Real (3:1), zatim i Benfika (1:0), a onda su usledila su dva poraza, 1967. od Seltika (1:2) i 1972. od Ajaksa (0:2). Prošlo je, dakle, 38 godina od prethodnog Interovog finala, a čak 45 od poslednjeg šampionskog slavlja.
Bajernova istorija finala je još bogatija - četiri trijumfa iz sedam pokušaja, s tim da se prva tri puta radovao, zatim tri puta tugovao, da bi “sedmica” opet donela sreću. Bavarci su bili najbolji od 1974. do 1976, kada su redom rušili madridski Atletiko (4:0 u ponovljenom meču, u prvom je bilo 1:1), Lids (2:0) i Sent Etjen (1:0), pa je došla pauza sve do 2001. i trijumfa na penale protiv Valensije (5:4, 1:1). Niko u taboru minhenskog velikana ne bi voleo “reprizu” 1982, 1987, a naročito ne šokantne 1999. godine, kada su im trofeje odneli Aston Vila (0:1), Porto (1:2) i Mančester Junajted sa dva gola u nadoknadi izgubljenog vremena (1:2).
U međusobnim duelima, Bajern je za nijansu bolji od Intera – 2:1 u pobedama, uz jedan iks. Prvi “kontakt” su imali 1988/1989, u osmini finala Kupa UEFA, gde je nemački klub izborio prolaz zbog više postignutih golova u gostima (0:2, 3:1), a drugi put su se sreli 2006/2007 uz mnogo manje tenzije, jer je u pitanju bilo takmičenje po grupama Lige šampiona – remi i trijumf Bavaraca.

Aduti
Zvezda Intera – sedi na klupi. Magični trener Žoze Murinjo (prvak Evrope sa Portom 2004.), najveći je adut plavo-crnih, od kojih je napravio moćnu ekipu, sa pobedničkim mentalitetom, pred kojom su pali Barselona i Čelsi, favoriti za pehar prema kvotama kladionica uoči početka sezone. Na terenu, tokom 2009/2010, sve je zasenio golgeter Milito, a podršku u ofanzivi davali su mu Eto, Snajder i Pandev. Zid pred golmanom Cezarom “podigli” su fanatici Samjuel i Lusio, snažni Majkon i nesalomivi veteran Zaneti, dok je “veza” bila pod kontrolom Kambijasa i našeg Stankovića. To bi trebalo da bude i 11 izabranih za meč sezone.
Bavarsku kaznenu ekspediciju predvodi holandski stručnjak Luj Van Gal (evropski šampion 1995. sa Ajaksom). A na travi, u pohodu na tron, najveći doprinos je dao Roben, koji je eksplodirao u prolećnom delu sezone i preuzeo epitet najboljeg igrača tima od Riberija (finale će propustiti zbog suspenzije). Kao i tokom cele godine, i u subotu će igrom dirigovati Van Bomel, odbrambene zadatke izvršavaće Lam, De Mikelis, Van Bujten i Badštuber, uz pomoć golmana Buta, a za ofanzivu će biti zaduženi Altintop, Švajnštajger, Miler, Olić, kao i džoker Klose.

Prognoza
Ulogu favorita, svetske kladionice su dale Interu. Kvota “Vilijem Hila” da će Murinjova ekipa osvojiti titulu je 1,57, dok je za Bajernovo slavlje – 2,27. Takođe, Italijani su ostvarili nešto bolji skor u ovosezonskim susretima Lige šampiona – izgubili su dvaput na 12 mečeva (oba puta u gostima kod Barselone), dok su Bavarci četiri puta poklekli (Bordo dvaput, Fiorentina, Mančester).
U eliminacionoj fazi, plavo-crni su imali teže rivale (Čelsi, CSKA, Barselona), nego Bajern (Fiorentina, Mančester, Lion), a igranje u Ligi šampiona ni jednima ni drugima nije zasmetalo da pokupe oba najvrednija trofeja na domaćoj sceni (prvenstvo i kup)
Madridska noć, Interu ili Bajernu, doneće “triplu krunu”, a svima koji vole fudbal – uživanje...

Bojan Zajić (Valerenga)

Pobeda protiv Alesunda druga nam je zaredom, pa u odličnom raspoloženju idemo na gostovanje lideru. Tamo redovno igramo “tvrde” utakmice, a pošto su i Tromsu i Valerengi odbrane jači delovi tima, mislim da ni sada neće da bude puno golova.
TROMSO – VALERENGA     0-2
Kongsvingeru jeste mesto u donjem delu tabele, ali Moldeu svakako nije. Zato očekujem njegovu prvu pobedu u gostima. 
KONGSVINGER – MOLDE     2
Imajte u vidu i da se Alesundu u sastav vraćaju četvorica-petorica prvotimaca oporavljenih od povreda.
Alesund – Stromsgodset     1, 3+
Što se drugoligaša tiče, najsigurniji sam u poraze Stromena i Sandnesa, jer su u dosadašnjem delu prvenstva pokazali zaista malo.
LOV HAM – STROMEN     1
SARPSBORG – SANDNES     1

Milan Perendija (Ocelul, Rumunija)

Kluž je osvojio titulu, a Unirea Urzićeni je sigurno druga i ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, pa su ova dva kluba praktično već na odmoru. Unirea je stranim fudbalerima već dozvolila da odu na pauzu, tako da će meč poslednjeg kola, na gostovanju Politehnici, odigrati sa drugim timom. Domaćin mora da pobedi i čeka eventualni kiks Univerziatete iz Krajove, kako bi opstao u ligi, tako da je kec na Politehniku sigurica.
POLITEHNIKA – UNIREA U.     1
I Panduri imaju teoretske šanse za opstanak, a da bi mogli čemu da se nadaju, neophodan im je trijumf. To im neće biti teško, jer gostuju Unirei iz Alba Julije, koja je već drugoligaš. Ipak, sudbinu Politehnike i Pandura, mi držimo u našim rukama. U završnoj rundi, moj Ocelul gostuje njihovom konkurentu, Univerzitatei iz Krajove. Želim da istaknem da igramo u najjačem sastavu i popusta neće biti. Nama je važno da zadržimo sedmo mesto, jer to klubu donosi veoma dobru novčanu premiju, mnogo bolju nego kad bismo bili osmi.
UNIREA A. - PANDURI     2
Krajova – Ocelul     0-2

Miloš Glogovac (prvenstvo Islanda)

Ove sezone, za titulu će se boriti Hafnarfjordur, aktuelni prvak Islanda, i Rejkjavik, koji ima najskuplji tim, ali na početku sezone nije sakupio toliko bodova, koliko je planirao. U narednom periodu, Rejkjavik bi morao da krene sa boljim rezultatima.
Rejkjavik - Keflavik     1
Što se ovog kola tiče, najbolje je odigrati 3+ na susretu Selfosa i Stjarnana.
Selfos - Stjarnan     3+Želim da napomenem i da između Haukara i Vestmanejara vlada veliki rivalitet, ali i da gosti imaju bolju ekipu. Takođe, bitan je i podatak da Haukar ne igra na svom, nego na iznajmljenom stadionu.
Haukar - Vestmanejar     X2