Saturday, July 10, 2010

Za titulu prvaka sveta na mundijalu u Južnoj Africi u nedelju se bore ekipe sa napadačkim stilom: Holandija - Španija

“Lale" posle dva poraza u finalima, 1974. i 1978, žele prvu krunu, a “furija” debituje u utakmici za najvredniji trofej. Roben, Snajder, Van Persi, Ćavi, Inijesta, Vilja... garancija za uživanje u meču za istoriju

Na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi već je poznat “šampion”. Ko god da bude slavio u finalu, pobednik je – fudbal. Na radost svih ljubitelja magične igre sa loptom, za najvredniji pehar u nedelju boriće se reprezentacije koje gaje napadački stil, igraju za dušu navijača i imaju nekoliko velikih majstora u ekipi: Holandija – Španija.
“Lale” predvođene maestralnim Arjenom Robenom i Veslijem Snajderom, na Mundijalu 2010. su savladale svih šest rivala i tako na briljantan način uveli svoju selekciju u treće finale u istoriji. Prethodna dva puta, 1974. i 1978, doživeli su poraze, od Nemačke (1:2) i Argentine (1:3, posle produžetaka).
Generacija koju predvodi ne toliko cenjeni selektor Bert Van Marvijk (58 godina, od poznatijih klubova vodio Fejenord i Dortmund) igrala je sjajno, kako u kvalifikacijama, tako i tokom SP. Pored Robena i Snajdera, veliki doprinos daju srčani Kujt i Van Bomel, Van Persi je uvek opasan, a sigurnost unose iskusni kapiten Van Bronhorst i golman Stekelnburg, koji je jedinu grešku napravio protiv Urugvaja, kod gola Forlana.
Kada zatreba, tu su i džokeri, talentovani ofanzivci, Huntelar i Elija.
Špance su nekada zvali “kraljevima kvalifikacija”, a sada su u prilici da objedine evropsku i svetsku krunu i tako zauvek izbrišu taj nadimak. Posle trijumfa na EP 2008, u finalu baš protiv Nemačke (1:0, Tores) u Južnu Afriku su došli kao favoriti “broj jedan” i takav rejting opravdali.
Strateg Visente Del Boske (60, osvojio dve Lige šampiona kao trener Reala) ukomponovao je brojne zvezde u ekipu, koja je u stanju da sakrije loptu rivalima i dovede ih do očaja beskonačnim brojem tačnih pasova. Ćavi, Inijjesta, Buskets i Ćabi Alonso, pa i ofanzivni desni bek Ramos, uvek znalački čuvaju loptu, a onda je samo pitanje trenutka kada će da sevne neki šut fantastičnog strelca Vilje. Kako je to moćan tim, pokazuju i imena igrača koji šansu dobijaju na kašičicu: Fabregas, Pedro, Mata, Silva...
Italija se već u takmičenju po grupama oprostila od najdražeg trofeja, kojeg je osvojila 2006. Pehar, ipak, ostaje u Evropi još četiri godine. Da li će ga podići prvi put Holanđani ili Španci, znaćemo posle 90 ili 120 minuta uživanja u vrhunskom fudbalu, a možda i nakon penala, koji su dvaput u poslednja četiri finala odlučivali pobednika.
B. Antić

FINALE
nedelja 20:30     3.60     3.20     2.00

HOLANDIJA - ŠPANIJA
Međusobni susreti i poslednja tri meča:
27.03.2002. (prijateljski meč) Holandija – Španija 1-0 (1-0)
15.11.2000. (prijateljski meč) Španija – Holandija 1-2 (0-0)
21.01.1987. (prijateljski meč) Španija – Holandija 1-1 (0-1)
UKUPNO: 9 4 1 4 11:15

MEČ ZA TREĆE MESTOsubota 20:30     5.70     3.60     1.60

URUGVAJ – NEMAČKA
Međusobni susreti i poslednja tri meča:
13.10.1993. (prijateljski meč) Nemačka – Urugvaj 5-0 (3-0)
20.12.1992. (prijateljski meč) Urugvaj – Nemačka 1-4 (0-1)
25.04.1990. (prijateljski meč) DR Nemačka – Urugvaj 3-3 (0-0)
UKUPNO: 14 1 4 9 9:30

Počinje prvenstvo Ukrajine – prvak pregazio tavriju u Super kup uvertiri

Šahtjor iz Donjecka je već uterao strah u kosti svim rivalima pred početak novog prvenstva Ukrajine. Branilac titule je prošlog vikenda pregazio Tavriju u Super kupu na neutralnom terenu u Zaporožju – 7:1, pa je odmah pokazao da je favorit za krunu i u sezoni 2010/2011, koja počinje ovog vikenda. Tako smatra i kladionica “Vilijem Hil”, koja Šahtjoru daje veće šanse za tron (1,75), nego večitom rivalu Dinamu (2,10). Velikan iz Donjecka je zasad sačuvao sve najbolje igrače iz prošle sezone (Adriano, Vilijan, Srna, Žadson, Gladki...), kao i rumunskog trenera Mirčeu Lučeskua, pa se, po svemu sudeći, loše piše Krivbasu na premijernom meču u Donjecku. Treba istaći da Šahtjor već dve sezone nije poražen kod kuće, gde je na prethodne 33 utakmice zabeležio skor 29 4 0. I kijevski Dinamo, rekorder po broju pehara u Ukrajini (13), sačuvao je sve vedete, pre svih golgetera prošlog šampionata Artema Milevskog i legendarnog Andreja Ševčenka, kao i iskusnog ruskog stručnjaka Valerija Gazajeva. Bitan je podatak da u 19 sezona, koliko se igra prvenstvo Ukrajine, Dinamo nikad nije bio plasiran ispod drugog mesta. Iz drugog plana, šansu vrebaju Metalist Harkov, koji je poslednje četiri godine završavao kao treći, i Dnjepar, čije su ambicije, takođe, evropske. Da podsetimo, prvi ide direktno u Ligu šampiona, drugi u kvalifikacije, a naredna tri tima na tabeli, uz pobednika kupa, u Ligu Evrope. Interesantno je da su samo tri ekipe slavile u ukrajinskom šampionatu: Dinamo, Šahtjor i Tavrija (1992.). Što se prelaznog roka tiče, jedino je zanimljivo da je Arsenal iz Kijeva ostao bez najboljeg strelca iz prošle sezone Andreja Vorobeja, koji je prešao u Metalist iz Harkova, kao i dolazak povremenog argentinskog reprezentativca Fasunda Bertolja u kijevski Dinamo iz Kolona. Ove sezone, gradske derbije će igrati samo ekipe iz Kijeva i Donjecka: Dinamo, Arsenal i Obolon (filijala Dinama), odnosno Šahtjor i Metalurg. B. A.

Trener Dejan Stanković o početku druge lige Austrije

MOJ TIP
St. Pelten – Admira     X
FK Luštenau – Viena     2
ALTAH – HARTBERG     1
Gredig – A. Luštenau     X
ST. ANDRA – GRATKORN     1


PROMOCIJA: Samo jedno mesto vodi u elitu, a ono će da pripadne Altahu ili Admiri. Altah je glavni favorit, najbolji igrači ostali su u klubu, a dovedena su i pojačanja. Admira već godinama pokušava da se vrati u Prvu ligu, u skoro je nepromenjenom sastavu u odnosu na prethodnu sezonu, što može da bude prednost, posebno na početku takmičenja. Iz potaje šansu vreba Sent Pelten, koji ima veoma dobru mladu ekipu, a tu je i novi drugoligaš Sent Andra, klub sa dovoljno novca i sa puno iskusnih igrača, koji su već nastupali u ovom rangu. Uz nekoliko klinaca iz prvoligaških klubova, mogli bi da predstavljaju iznenađenje.

OPSTANAK: Gratkorn je napustilo nekoliko najboljih fudbalera, a pojačanja još nema. Nekoliko igrača je na probi, a klub bi zbog kasnog sastavljanja ekipe mogao da bude u velikim problemima. Među slabije u ligi ubrajam i Hartberg, kao i novajliju Gredig, bez obzira na to što se radi o klubu koji je bio prvi u Trećoj ligi i koji je finansijski veoma stabilan.

PRVO KOLO: Uzimajući u obzir sve što sam naveo za Altah i Hartberg, domaćin je apsolutni favorit. Domaća publika na premijeri u drugoligaškom društvu lako bi Sent Andri mogla da donese prve bodove. Predlažem i dvojku na Vijenu, koja ima isti tim kao protekle sezone, a gostuje klubu FK Luštanau, koji je u velikim finansijskim problemima. Imajte u vidu da su se Austrijanci pripremali oko četiri nedelje, ali da su svi u toku priprema probali veliki broj igrača, pa su iznenađenja moguća zbog nedovoljne uigranosti.
D. Ar.

Bojan Zajić (Valerenga, Norveška 1)

Oprezno kladioničari. U obe norveške lige na programu je veoma teško kolo. Savetujem da malo više pažnje obratite na golove, a po meni bi najpre moglo da ih bude na susretu Haugesunda i Brana, jer oba rivala u poslednje vreme igraju mečeve sa dosta pogodaka.
HAUGESUND – BRAN     3+
Što se drugoligaša tiče, najpre bih igrao na Altu, ali najviše zbog ubedljivog poraza Mosa na svom terenu prethodnog vikenda, od kojeg gosti neće moći brzo da se oporave.
ALTA – MOS     1

Dušan Anđelković (Rostov, Rusija 1)

Svi klubovi su prvenstvenu pauzu iskoristili za pripreme i dovođenje pojačanja, ali upozoravam da novi fudbaleri imaju pravo nastupa tek od prvog avgusta. Za ovo kolo najpre bih izdvojio keca na Rubin, koji je u prvom delu prvenstva pokazao dosta, mada na svom stadionu nije blistao. Budući da mu je rival jedan od slabijih klubova u ligi, Krila Sovjetov, mislim da je mnogo bliži bodovima.
RUBIN – K. SOVJETOV 1
Igrao bih i dvojku na trenutno najjači tim u Rusiji – Zenit, bez obzira na to što Alanija retko gubi pred svojim navijačima.
ALANIJA – ZENIT     2