Sunday, June 13, 2010

| by

0

13.06.2010. 20:30 Germany - Australia 1 @ 1.50 Meridian

Nemačka je trostruki Svetski prvak iz 1954. , 1974. i 1990 . a na 16 svetskih prvenstava na kojima su učestvovali samo jednom nisu završili medju najboljih 8 i to daleke 1938. na zadnjem prvenstvu su osvojili 3. mesto a pre toga su poraženi u finalu .
Nemačka je svoju kvalifikacionu grupu završila bez poraza i sa samo dva remija protiv Finske u drugom kolu u gostima 3-3 i poslednjem kolu kod kuće 1-1 8-2-0 25:6 a iza sebe su ostavili još i Rusiju i Vels .
Nemci su ove godine odigrali 4 meča , posle poraza od Argentine 0-1 početkom Marta u završnom delu priprema su bili perfektni dva puta po 3-0 Malta i Madjarska odnosno 3-1 BiH .
Nemci imaju samo jedan porez već pomenuti od Argentine u zadnjih 14 mečeva 10-3-1 i u tom periodu su 8 puta sačuvali svoju mrežu.Nemačka bez kadrovskih problema ulazi u ovaj meč . Verovatnih startnih 11 (4-2-3-1)Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Badstuber - Khedira, Schweinsteiger - Trochowski, Ozil, Podolski - Klose .
Australiji je ovo treće učešće na Svetskim prvenstvima i oba puta su nastupali u Nemačkoj 1974. kada su osvojili poslednje mesto u grupi bez postignutog gola ali sa jednim bodom i 2006. kada su sovojili drugo mesto u grupi iza Brazila a ispred Hrvatske i Japana sa skorom 1-1-1 5:5 a kasnije su eliminisani od Italije u 1/8 finala 0-1
Australija je do Svetskog prvenstva stigla kroz Aziske kvalifikacije u kojima je tokom prve faze imala odradjenih problema jer su doživeli dva poraza od po 0-1 kod kuće od Kine odnosno u gostima od Iraka u drugoj fazi su odigrali perfekto i tu fazu završili bez poraza 6-2-0 12:1 ostavivši iza seba Japan i Bahrein a u ovoj fazi jedini kiksevi su im remiji bez golova protiv Japana i Katara u gostima .
Tokom završnih priprema su odigrali 3 meča u prva dva dve pobede Novi Zeland 2-1 i Danska 1-0 a u zadnjem meču su poraženi od SAD 1-3 .
Dobra vest za Australijance je to da su se Tim Cahill , Marko BabićIvan Klasnić oporavili od povreda .Cahill je verovatno početi dok je status Babića i Klasnića i dalje otvoren .
Verovatnih startnih 11 (4-2-3-1 ): Schwarzer - Wilkshire, Moore, Neill, Chipperfield - Čulina, Srna - Garcia, Cahill, Bresciano - Kennedy

U prva dva večernja meča su se okliznule dve velike Evropske reprezentacije posle Francuza na red su došli Englezi može li se to desiti i trećem Evropskom velikanu ? U to čisto sumnjam pre svega jer Nemci kako se priblizavao prvi meč na turniru su delovali sve kompaktnije tako da misli da će ovo biti još jedno njihovo dobro izdanje . Australija u predhodnom periodu nije na mene ostavila prevelik utusak čak šta više očekivao sa mnogo bolja izdanja . U ovom meču ne bi trebalo biti dileme pobeda Nemačke (1)

| by

0

13.06.2010.16:00 Serbia - Ghana 0-2 @ 1.85 Taš

Srbija po prvi put u svojoj istoriji nastupa na Svetskom prvenstvu pod svojom zastavom i imenom . Od raspada SFR Jugoslavije nastupali su na Svetskim prvenstvima pod drugim imenima 1998. u Francuskoj kao SR Jugoslavija i na tom prvenstvu su kao i danas bili u grupi sa Nemačkom  i završili su na drugom mestu iza njih 2-1-0 4:2 a ispali su u 1/8 finala od Holandije 1-2 a na drugom nastupu pre 4 godine kao Srbija i Crna Gora doživeli su totalni debakl sa sva tri poraza i gol razlikom 2:10 .
Srbija je u svojoj kvalifikacionoj grupi završila na prvom mestu ostavivši iza sebe najvećeg favorita Francusku odnosno Austriju ,Litvaniju i Rumuniju Takmičenje je završila sa skorom 7-1-2 22:8 a i pored toga što su završili ispred Francuza nisu uspeli i da ih pobede remi kod kuće 1-1 i poraz u gostima 1-2 a još jedan poraz su doživeli od Litvanije u zadnjem kolu 1-2 u meču koji nije imao rezultatski značaj .
Srbija je pre završnih priprema bila u seriji od 4 uzastopne pobede bez primljenog gola dve pobede sa po 1-0 Sevrna Irska i Južna Koreja odnosno dve sa po 3-0 Alžir i Japan .
Na završnim pripremama su krenuli porazom od Novog Zelanda 0-1 potom je usledio remi sa Poljskom 0-0 da bi dobili zadnji meč protiv Nigerije 4-2 .
Srbija bez kadrovskih problema Nemanja Vidić se u potpunosti oporavio od stomačnog virusa koji ga je mučio pred meč sa Kamerunom.
Verovatnih startnih 11(4-4-2): Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Krašić, Stanković, Milijas, Jovanović, Žigić, Pantelic  
Gana je debi na Svetskim prvenstvima imala pre 4 godine u Nemačkoj kada su prošli grupu zvršivši iza Italije a ispred Češke i SAD sa skorom 2-0-1 4:3 a ispali su u 1/8 finala od Brazila 0-3
nije blistala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo naime oni su prvu fazu kvalifikacija završili sa jednakim brojem bodova kao i Gabon i Libija ali su zahvaljujući boljoj gol razlici završili na prvom mestu i u toj fazi su doživeli dva poraza u gostima Gabon 0-2 i Libija 0-1 u drugoj fazi kao da su naučili školu i prolaz su obezbedili već posle 4  kola sa svim pobedama da bi se u zadnja dva kola opustili i doživeli poraz od Benina 0-1 u gostima odnosno remizirali su kod kuće sa Malijem 2-2 .
Na Afričkom kupu nacija su posle očajnog početka remi sa Malavijem 0-0 i poraz od Obale Slonovače 1-3 ipak smogli snage i pobedili Burkinu Faso 1-0 a tim rezultatom su prošli i naredna dva protivnika do finala Angolu i Nigeriju da bi istovetnim rezultatom poraženi u finalu od Egipta .
U pripremnom periodu su odigrali 3 meća i u prva dva su poraženi početkom Marta od BiH 1-2 i u završnom delu početkom ovog meseca Holandija 1-4 a u zadnjem meču pred SP pobedili su Letoniju 1-0 .
Sulley Muntari je propustio prijateljski meč protiv Litvaniije zbog povrede butine ali sada je u potpunosti spreman i očekuje se da se nadje u startnoj postavu .
Verovatnih startnih 11 (4-4-2): Kingson, Inkoom, John Mensah, Vorsah, Pantsil, D. Boateng, KP Boateng, Appiah, Muntari, A. Gyan, Tagoe .

Današnji rivali svoju igru uglavnom koncipiraju na jakim veznim redovima i stamenim odbranama  Srbija je kvalifikacije završila sa manje od jednog primljenog gola po meču  do Gana na zadnjih11 takmičarskih mečeva čak 7 puta sačuvala svoju mrežu . Mislim da o opkladi ne bi trebalo suviše pričati jer se ona jednostavno nameće sama po sebi 0 do 2 gola (0-2 )

| by

0

13.06.2010.13:30 Slovenia - Algeria 1 @ 2.35 Zona Sreće

U dugom meču prvog kola C grupe na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi sastaju se reprezentacije Alžira i Slovenije.
Eventurlani tijumf mnogo bi značio i jednima i drugima.
Meč Alžir - Slovenija, koji se igra na stadionu "Piter Mokaba" u Polokvaneu je njihov prvi međusobni duel u istoriji.
Sloveniji je ovo drugo učešće na Svetskim prvenstvima , prvo učešće su završili sa sva tri poraza i gol razlikom 2:7
Slovenija je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo završila kao druga u grupi iza Slovačke a ispred Češke , Severne Irske i Poljske pa je svoj prolaz na završni turnir morala da traži kroz play-off , u kojem su eliminisali na opšte iznenadjenje svih reprezentaciju Rusije , u gostima su poraženi 1-2 a kod kuće u revanšu pobeda 1-0 .
Slovenci su tokom ove godine odigrali dva meča u kojima su pobedili , početkom Marta Katar 4-1 odnosno početkom ovog meseca Novi Zeland 3-1 .
Slovenci zadnjih 10 mečeva nisu remizirali a u tom periodu su odigrali 7 mečeva sa 3 i više golova .
Zlatan Ljubijankić se povredio u predhodnom prijateljskom meču tako da će biti van konkurencije za sastav u ovom meču .
Verovatnih startnih 11: Handanović, Brecko, Cesar, Šuler, Jokić, Kirm, Radosavljevich, Koren, Birsa, Dedić, Novaković
Alžiru je ovo treće učešće na završnim turnirima posle dva uzastopna učešća 1982 u Španiji , kada su zabeležili skor 2-0-1 5:5 i samo zahvaljujući gol razlici završili kao treći  i 1986. kada su zabelezili skor 0-1-2  1:5 i završili na poslednjem mestu u grupi .
Alžir je kvalifikacije za završni turnir završio deobom prvog mesta sa Egiptom sa jednakim brojem bodova i rol razlikom pa su morali da odigraju majsoticu u kojoj su pobedili 1-0 .Na nedavnom Afričkom kupu nacija su stigli do 4. mesta iako su u regularnom toku dobili samo jedan meč 1-2-3 3:10 .
Alžirci su u zadnjem meču pobedili UAE 1-0 i time prekinuli seriju od 4 uzastopna poraza bez postignutog gola dva na Afričkom kupu nacija u 1/2 finalu Egipat 0-4 onosno meču za 3. mesto Nigerija 0-1 i prijateljskim mečevima protiv  Srbije 0-3 početkom Marta i Irske 0-3 krajem Maja .
Alžir ima samo jednu pobedu u regularnom delu u zadnjih 7 mečeva u kojima su zabeležili skor 1-2-4 3:13 .
Kapiten Jezid Mansouri se povredio na treningu i verovatno propušta ovaj meč a njegova verovatna zamena biće Antar Yahia
Verovatnih startnih 11 : Gaouaoui; Halliche, Bougherra, Yahia, Masbah; Boudebouz, Lacen, Yebda, Ziani, Djebbour, Matmour .

Posle sinoćnjeg remija Engleske i SAD pobeda u ovom meču još više dobija na težini jer pobednik stiče relne šanse za plasman dalje . Slovenija je do završnog turnira došla preko najkvalitetnijih Istočno Evropskih ekipa Rusije u play-off-u odnosno Češke i poljske u grupi što samo po sebi govori o njihovoj snazi i u ovom trenutku mislim da su kvalitetnija ekipa od Alžira koji u zadnje vreme sem fanatične borbenosti kojom je i došao do ovog turnira i 4.mesta na Afričkom kupu nije pokazao puno na terenu . Oplada je možda malo riskantna ali ja ipak verujem u pobedu Slovenije (1)