Thursday, October 7, 2010

| by

0

07-10-2010 Dva kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini

Stari kontinent će od petka do utorka ponovo biti u znaku reprezentativnog fudbala. Na programu su dva kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini (8. jun – 1. jul), kojima se završava ciklus u tekućoj godini, jer su sledeći mečevi zakazani tek za 25. mart 2011.
Naša selekcija u Grupi C dočekuje Estoniju, a zatim putuje u Italiju, što su prvi ispiti za selektora Vladimira Petrovića Pižona, koji je zamenio Radomira Antića. Pored Srbije, sa novim stručnjakom u borbu za jedno od prva dva mesta kreću i Bugarska (Mateus), Portugal (Bento) i Vels (Flin).
Epitet derbija mogli bi da ponesu dueli Holandije i Švedske u Grupi E (obe selekcije sa maksimalnim učinkom – 2 0 0), posrnulog Portugala (samo bod iz dva meča) i Danske u Grupi H, Škotske i svetskog prvaka Španije u Grupi I, Nemačke i Turske u Grupi A (po šest bodova)...
Pažnju privlače i dueli Republike Irske i Rusije (izgubila kod kuće od Slovačke), Francuza i Rumuna, koji su startovali ispod očekivanja, a veoma interesantno će biti i gostovanje Crne Gore (svih šest bodova) u Engleskoj.
B. A.

SISTEM TAKMIČENJA
Pobednici direktno

U kvalifikacijama za EURO 2012 učestvuje 51 reprezentacija, koje su raspoređene u šest grupa po šest selekcija i tri po pet. Pored domaćina, Poljske i Ukrajine, plasman će direktno obezbediti pobednici grupa (9 ekipa), kao i najbolji drugoplasirani tim (računaju se rezultati protiv prvog, trećeg, četvrtog i petog na tabeli). Ostalih osam reprezentacija koje zauzmu drugo mesto idu u baraž, gde će biti formirana četiri para (pobednici odlaze na EP).
U slučaju istog broja bodova, odlučuju međusobni susreti.

DOSADAŠNJA IZNENAĐENJA
B Rusija – Slovačka     0:1
D Francuska – Belorusija     0:1
F Grčka – Gruzija     1:1
G Bugarska – Crna Gora     0:1
H Portugal – Kipar     4:4
H Norveška – Portugal     1:0
I Češka – Litvanija     0:1

| by

0

07-10-2010 Povrede, zanimljivosti: Mateus debituje za Bugarsku

U predstojećim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo najviše će biti oslabljena Španija, koja će igrati bez “mozga” ekipe Ćavija, a izostaju i Tores, Pedro i Navas. Ovu rundu će obeležiti i debi Lotara Mateusa na klupi Bugarske protiv Velsa .


ITALIJA (izostaju): Đilardino, Bufon, Baloteli.
NEMAČKA: Švajnštajger, Jansen.
ŠPANIJA: Ćavi, Tores, Pedro, Navas.
ENGLESKA: Lampard.
FRANCUSKA: Riberi, Anelka, Evra, Sanja.
ALBANIJA: Selektor Kuže (zdravstveni problemi).
MAKEDONIJA: Pandev.
HOLANDIJA: Roben.
PORTUGAL: Liedson, Veloso, debituje novi selektor Bento umesto Keiroša.
VELS: kapiten Belami, Smenjen Tošak, debituje Flin.
BUGARSKA: Na klupi debituje Mateus, otkaz dobio Stoilov.

07-10-2010 Marko Perović (Nju Ingland, SAD) pred finiš ligaškog dela

Pitanje učesnika plej-ofa teoretski još nije rešeno, mada mislim da ništa značajno ne može da se promeni. U završnici učestvuju dva najbolja tima iz svake konferencije, a preostali četvrtfinalisti su naredna četiri kluba sa najviše bodova, bez obzira na to da li su sa “istoka” ili “zapada”.

Dakle, Kanzas samo čudo može da odvede u plej-of, pa čak i ako savlada jednog od rivala kojeg bi mogao da prestigne, ekipu Sijetla. Keca sam izdvojio najviše zbog nezgodnog terena na kojem igra domaćin, koji je u stvari bejzbol stadion, a po dimenzijama više liči na igralište za mali fudbal. Na njemu se gosti teško snalaze, što Kanzasu donosi prednost. Naredne sezone Kanzasu neće biti dozvoljeno da igra na tom objektu.
KANZAS – SIJETL     1

Drugi fiks je jedinica na Njujork, koji po tome kako igra, zaslužuje da osvoji titulu. Solt Lejk jeste odlična ekipa, ali domaći su u formi i žele da uđu u plej-of sa prve pozicije.
NJUJORK – SOLT LEJK     1

07-10-2010 Ranko Despotović (Đirona, Španija 2)

Selta je posle kiksa u prvom kolu zabeležila pet uzastopnih pobeda, što ne čudi za tako dobru ekipu. Alkorkon je novajlija u ligi, do sada je doživeo samo jedan poraz, ali sudeći po igri nije mu mesto u gornjem delu tabele. Zato i mislim da će u Vigu da slavi domaći tim.
SELTA – ALKORKON     1

Igrao bih još na Elče i Kartagenu, klubove koji su prethodne sezone veliki broj bodova osvajali pred svojim navijačima, a trenutno ne postižu željene rezultate, uprkos dobroj igri.
ELČE – ALBASETE     1
KARTAGENA – GIMNASTIK     1

Favorit je i Rajo Valjekano, jer dočekuje mladu i neiskusnu ekipu Viljareala, a do novih bodova bi lako mogao i Herez, koji je u seriji od četiri trijumfa i to bez primljenog gola.
R. Valjekano – Viljareal (B)     1
Herez – Hueska     1

Mi imamo priliku da prekinemo niz od tri poraza, jer nam u goste dolazi rival koji ima samo tri boda, a uz to igra veoma slabo.

07-10-2010 Aleksandar Veselinović (Rusija 2) veruje u tim iz Sankt Peterburga

Dinamu iz Sankt Peterburga, bivšeg Lenjingrada, bodovi su neophodni u borbi za opstanak. Ovoj ekipi u goste dolazi Irtiš, koji nema nikakvih izgleda da izbori opstanak, pa je jedinica na ovom meču sasvim sigurna.
DINAMO SPB – IRTIŠ     1

Slično bi trebalo da bude i na utakmici između Rotora i Avangarda. Domaćinu su bodovi zlata vredni, dok gost nema šansi da se spase.
ROTOR – AVANGARD     1

SKA Energija je nedavno promenila trenera, Žemčužina iz Sočija ima jake finansije, čak je ova ekipa forsirana i od strane Fudbalskog saveza. Krasnodar i Kuban u ovom kolu igraju gradski derbi, a od prijatelja Rusa sam čuo da između ovih ekipa vlada veliki rivalitet, koji često prerasta i u mržnju .

| by

0

07.10. (Thu) 19:00 Iran - Brazil

Preparing For The Asian Cup
For Iran playing Brazil even at the Zayed Sports City in Abu Dhabi and not on home soil is one of the biggest things to have happened in their entire footballing history. For a nation that is often politically scrutinised, a match against the world's most popular footballing nation is indeed a great thing to look forward to.

This might be just a friendly for Afshin Ghotbi's side but it will also be an important preparation for their Asian Cup adventure in 2011. Asia's most prestigious international competition will be held in Qatar in January and Iran have been pitted against North Korea, Iraq and the United Arab Emirates in Group D.

Nevertheless, it will be a special occasion for Team Meli, who will also bid farewell to veteran midfielder Karim Bagheri, who has announced that he will retire from international football after Thursday's game against Brazil.

Looking ahead to the match, Ghotbi explained: "Brazil are so good they expose all your weaknesses. But I'm 100 per cent my players will play better given the high motivation and pride at stake.

"This is an opportunity for us to play at the highest level and will be a good yardstick by which to measure our progress. We'll take this chance to showcase ourselves and demonstrate that we're not so far from the world's top footballing sides."

Getting A New Identity

Brazil's new era under coach Mano Menezes commenced two months ago when the former world champions played against the United States of America in an international friendly. It ended in a 2-0 victory for the Selecao, who will be looking to register their second successive win under the 48-year-old.

Even though this is merely a friendly, Brazil are taking the match seriously as they are endeavouring to grow out of Dunga's shadow and craft a new identity for themselves. Indeed, star player Robinho, who made the switch from Manchester City to Milan in the summer, says: "We must respect them like other national teams. It will be a difficult match for us. We should focus primarily on winning.''

Tottenham Hotspur midfielder Sandro explains further: "I've already worked under Mano for a week but had no friendlies that time.

"Now we have two games (the other friendly match is against Ukraine in England on Monday) to try to get the team playing how he likes. This time working together is useful because we have big goals for the national team in the coming years.''


TEAM NEWS

Iran


Osasuna midfielder Javad Nekounam is likely to start for the Asians on Thursday evening and will be an important figure for the Iranians with his European experience.

Brazil

Defender Alex is out with a thigh injury. High-profile players such as Lucio, Maicon, Felipe Melo and Diego were left out of the squad and so was Ronaldinho and Neymar.

Nilmar, who has been in great form with Villarreal in the Spanish Primera Division, was included but it's been reported that the front-three will consist of Alexandre Pato, Philippe Coutinho and Robinho.



Prediction
On paper, Iran shouldn't be a match for Brazil but the South Americans must be careful: for the Asians this will be a game they will be determined to win. Moreover, the temperature in Abu Dhabi has forced some Brazilian players to complain and this could be an advantage for Iran. However, Menezes' side should eventually triumph.

Iran 0-3 Brazil