Thursday, October 7, 2010

| by

0

07-10-2010 Dva kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini

Stari kontinent će od petka do utorka ponovo biti u znaku reprezentativnog fudbala. Na programu su dva kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini (8. jun – 1. jul), kojima se završava ciklus u tekućoj godini, jer su sledeći mečevi zakazani tek za 25. mart 2011.
Naša selekcija u Grupi C dočekuje Estoniju, a zatim putuje u Italiju, što su prvi ispiti za selektora Vladimira Petrovića Pižona, koji je zamenio Radomira Antića. Pored Srbije, sa novim stručnjakom u borbu za jedno od prva dva mesta kreću i Bugarska (Mateus), Portugal (Bento) i Vels (Flin).
Epitet derbija mogli bi da ponesu dueli Holandije i Švedske u Grupi E (obe selekcije sa maksimalnim učinkom – 2 0 0), posrnulog Portugala (samo bod iz dva meča) i Danske u Grupi H, Škotske i svetskog prvaka Španije u Grupi I, Nemačke i Turske u Grupi A (po šest bodova)...
Pažnju privlače i dueli Republike Irske i Rusije (izgubila kod kuće od Slovačke), Francuza i Rumuna, koji su startovali ispod očekivanja, a veoma interesantno će biti i gostovanje Crne Gore (svih šest bodova) u Engleskoj.
B. A.

SISTEM TAKMIČENJA
Pobednici direktno

U kvalifikacijama za EURO 2012 učestvuje 51 reprezentacija, koje su raspoređene u šest grupa po šest selekcija i tri po pet. Pored domaćina, Poljske i Ukrajine, plasman će direktno obezbediti pobednici grupa (9 ekipa), kao i najbolji drugoplasirani tim (računaju se rezultati protiv prvog, trećeg, četvrtog i petog na tabeli). Ostalih osam reprezentacija koje zauzmu drugo mesto idu u baraž, gde će biti formirana četiri para (pobednici odlaze na EP).
U slučaju istog broja bodova, odlučuju međusobni susreti.

DOSADAŠNJA IZNENAĐENJA
B Rusija – Slovačka     0:1
D Francuska – Belorusija     0:1
F Grčka – Gruzija     1:1
G Bugarska – Crna Gora     0:1
H Portugal – Kipar     4:4
H Norveška – Portugal     1:0
I Češka – Litvanija     0:1