Saturday, July 3, 2010

| by

0

03.07.2010. 20:30 Paraguay - Spain

Ove dve reprezentacije su se sastajale do sada 3 puta a Španija je nešto uspešnija 1-2-0 .Zadnji meč su odigrali na SP 2002 i taj meč je Španija rešila u svoju korist sa 3-1 iako su gubili na poluvremenu 0-1 autogolom Carlos Puyol-a .
Paragvaj je plasmanom u 1/4 finale napravio najveći uspeh u istoriji Paragvajskog fudbala.
Ovaj ciklus Svetskog prvenstva je za njih kao iz bajke , prvo su uspeli da u jakim Južno Američkim kvalifikacijama izbore 3 mesto ispred Argentine i Urugvaja a onda na završnom turniru ostave iza sebe Svetske prvake Italijane .
Turnir su otvorili duelom sa Svetskim prvacima Italijanima koje su u potpunosti nadigrali ali nisu i imali sreće da naprave potpuno iznenadjenje i meč je završen remijem 1-1 , u nadednom kolu su pobedili Slovačku  2-0 a meč je obeležila njohova dobra igra i odlična taktika . Završni meč grupne faze protiv Novog Zelanda je za njih bio odradjivanje posla jer im je bio dovoljan i bod za prvo mesto što su i ostvarili remijem 0-0 u ni malo interesantnom meču bez mnogo prilika .
U 1/8 finala protiv Japana su baš kao i u predhodnom meču odigrali jedan nezanimljiv meč gotovo bez prilika za gol a zahvaljujući sreći i psihičkoj pripremi uspeli su da slave posle penala 5-3
Paragvaj je do 1/4 finala stigao sa samo jednom pobedo i tri remija uz gol razliku 3:1 a nisu poraženi na predhodnih 6 meča 2-4-0 7:3 u kojima su u 4 navrata uspeli da sačuvaju svoj gol .
Računajući samo takmičarske mečeve oni imaju samo jedan poraz u zadnjih 8 meča od Kolumbije u zadnjem kolu kvalifikacija 0-2 i u ovom periodu su zabeležili skor  4-3-1 7:4 .
Paragvaj je pobedio samo 2 puta neku od Evropskih reprezentacija na Svetskom prvenstvu od ukupno 13 odigranih mečeva . 
Nema povredjenih i suspendovanih igračau timu trenera Gerardo Martino-a . Vezni igrač Victor Caceres je odradio suspenziju protiv Japana verovatno će se ponovo naći u startnoj postavi .
Verovatnih startnih 11 (4-3-3): Villar, Bonet, Da Silva, Alcarez, Morel, Vera, Cáceres, Riveros, Santa Cruz, Benitez, Lucas  

Španiji je ovo 5 učešće u 1/4 finalima do sada ali nikada nisu otišli dalje od toga a njihovom zadnje 1/4 finale su odigrali 2002. kada su eliminisani od Južne Koreje posle penala 5-3 u regularnom delu bilo je 0-0 . Španija je sasvin neočekivano otvorila ovaj turnir porazom od Švajcarske 0-1 u meču u kome su apsolutno dominirali i imali čak 32 šuta na gol , drugi meč sa Hondurasom bio je nalik prvom u smisli Španske dominacije , koja im se ovog puta isplatila i meč su završili sa 2-0 golovima Davida Ville . Završni meč grupne faze protiv Čilea je za Špance bio meč koji su morali da dobiju što su oni i uradili , mnogo lakše nego što se očekivalo uz dominaciju tokom čitavog meča iako rezultat to ne govori 2-1 .
U 1/8 finala su odigrali lokalni derbi sa Portugalcima koji su rešili minimalnom pobedom 1-0 a i ovaj meč je obeležen njihovom dobrom igrom .
Španija je vezala 3 podede u kojima je primila samo jedan gol a imaju samo 2 poraza , od Švajcarske 0-1 na ovom turniru i SAD 0-2 na kupu Konfederacija  krajem Juna prošle godine , u zadnjih 52 meča u kojima imaju skor 46-4-2 , a u ovom periodu su na 32 meča sačuvali svoj gol i na 35 meča postigli 2 i više goloa .
Računajući samo takmičarske mečeve oni imaju samo jedan poraz u zadnjih 8 meča 7-0-1 20:5 .
Španija je neporažena u zadnja 5 meča na Svetskom prvenstvu protiv Južno Američkih reprezentacija primivši pri tome samo 3 gola.
Trener Vicente del Bosque verovatno će zadržati istu postavu koja je započela i protiv Portugala . 
Raul Albiol je povredjen i neće biti na raspolaganju za ovaj meč .
Verovatnih startnih 11 (4-3-3): Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Xavi, Busquets, Alonso, Iniesta, Torres, Villa
 


Španci su definitivno u fantastičnoj formi što su pokazali u zadnjem meču sa Portugalom i s pravom su svrstani u najuži krug favorita za osvajanje titule a u ovom meču bi trebali samo to da potvrde .
Na drugoj strani je ekipa Paragvaja koja je gotovo sotvarila sve svoje snove plasmanom u 1/4 finale i u ovaj meč ulaze potpuno rasterećeno , a kada igraju tako sva su čuda moguća što su pokazali u meču sa Italijom .
Ipak , po meni ovde oko konačnog ishoda ne bi trebalo biti dileme pa je pobeda Španije gotovo izvesna samo je pitanje sa koliko golova razlike će meč biti završen .

Paraguay - Spain 2 @ 1.50 Derby

| by

0

03.07. 2009. 16:00 Argentina - Germany

Ovo će biti šesti meč između Argentine i Nemačke na Svetskim prvenstvima. Dva puta je bilo nerešeno posle 90 minuta, dva puta je Argentina slavila, a Nemačka je pobedila samo jednom posle regularnih 90 minuta .  
Zadnji meč ovih ekipa odigran je u Martu ove godine a slavila je Argentina 1-0 golom Gonzalo Higuain-a .
Argentina kroz ovaj turnir prživljava svojevrstni deja vu sa prošlog prvenstva sveta , naime oni su baš kao i 2006. napravili dobar start u grupnoj fazi , u kojoj su bez većih problema preslišali Nigeriju 1-0 , Južnu Koreju 4-1 i Grčku 2-0 da bi onda usledila  repriza 1/8 finala u kojoj su ponovo eliminisali Meksiko 3-1(2006. 1-1 posle produžetaka 2-1) sada im sledi repriza 1/4 finala protiv Nemačke .
Pre 4 godine u Berlinu , Nemačka je gubila do 80 minuta 0-1 kada je izjednačio Miroslav Klose i uveo meč u produžetke u kojima nije bilo golova pa je odluka pala posle penala u njihovu korist 4-2 a penale za Argentinu su promašili Ayala i Cambiasso .
Argentina je vezala 9 pobeda i sve su ostvarene ove godine  a nisu remizirali u predhodnih 25 meča u kojima imaju skor 19-0-6 , što znači da pod vodstvom Diego Maradone još uvek nisu remizirali ..
Računajući samo takmičarske mečeve oni su vezali 6 pobeda u kojima su prilili samo dva gola .
Poslednji put Argentinci su osvojili medalju na šampionatu sveta 1990. godine u Italiji, kada je u finalu od njih bila bolja selekcija Zapadne Nemačke. Mnogi smatraju da od te generacije, koju je na terenu predvodio sadašnji selektor Diego Maradona, Argentina nije imala bolji državni tim od ovog na Mundijalu u Južnoj Africi.
Argentincima je na ovom Mundijalu samopouzdanje raslo sa svakom novom pobedom, a igre su bile sve bolje. Ekipa koja tokom kvalifikacija i priprema nije bila miljenik domaće javnosti i novinara, uspela je da sa četiri pobede na Mundijalu i atraktvinom igrom "kandiduje" sebe za prvaka sveta.
Walter Samuel je propustio meč sa Meksikom zbog povrede i podvelikimje znakom pitanja za ovaj meč .
Verovatnih startnih 11: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze, Rodriguez, Mascherano, Di Maria, Messi, Tevez, Higuain

Nemačka je na ovaj tunir došla sa podmladjenim sastavom kome mediji nisu davali velike šanse ali oni su i pored toga uspeli da stignu do 1/4 finala što je Nemačkoj 15-to uzatopno1/4 finale.
Nemačka je odlično otvorila turnir tako što su preslišali Australiju 4-1 fenomenalnom igrom po krilima u najboljem meču prvog kola , da bi u drugom kolu doživeli nokaut od Srbije 0-1 a tome je naviše kumovao crveni karton Miroslava Klose-a u 37 minutu .Brzo su se oporavili i u zadnjem kolu grupne faze dobili Ganu doduše minimalno 1-0 .
U 1/8 finala su sjajnom igrom došli do ubedljive pobede nad Engleskom 4-1 a duel u Blumfontejnu obeležila je i katastrofalna odluka urugvajske sudijske trojke Larionda, Fandino, Espinosa koji u 38. minutu nisu priznali očigledan gol Frank Lampard-a pri vođstvu Nemačke od 2:1.
Nemačka je vezala dve pobede u kojima je primila jedan gol a imaju samo jedan poraz ( Srbija 0-1 ) na  zadnjih 7 meča a u ovom periodu su primili samo 3 gola .
Računajući samo takmičarske mečeve imaju samo jedan poraz na zadnjih 14 susreta u kojima su zabeležili skor 11-2-1 35:7 .
Na njihovih zadnjih 14 meča u samo 4 navrata su oba rivala postizala gol .
Nemačka je postigla samo 4 gola u zadnjih 6 meča 1/4 finala na SP .
Joachim Loew nema kadrovskih problema pred ovaj meč .
Verovatnih startnih 11: Neuer, Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Mueller, Oezil, Podolski; Klose


Najteži meč za prognozu kada su u pitanju 1/4 finalni dueli . Sudeći prema prikazanom u dosadešnjem delu turnira obe ekipe s pravom veruju da mogu u drugi krug pa su tako i šanse gotovo jednake . 
Konačan ishod ne bih tipovao jer mislim da su sva tri znaka u opticaju a probao bi sa golovima za koje verujem da će biti na obe strane .

 Argentina - Germany GG @ 2.03 Meridian