Tuesday, June 29, 2010

03.07. (Sat) 16:00 Argentina - Germany

  • Zadnji meč ovih ekipa odigran je u Martu ove godine a slavila je Argentina 1-0 golom Gonzalo Higuain 
  • Nemačka pobedila Argentinu u 1/4 finalu SP 2006. posle penala 4-2 , meč je u regularnom delu završen remijem 1-1
  • Nemačka je postigla samo 4 gola u zadnjih 6 meča 1/4 finala na SP 
  • Argentina je pobedila samo 4 puta u zadnja 16 meča protiv Evropskih reprezentacija na SP računajući samo regularni deo 
  • Gonzalo Higuain je postigao 5 golova u zadnja 5 meča za reprezentaciju 
  • Argentina je pobedila u svih 9 meča koje je odigrala ove godine 
  • Diego Maradona je još uvek bez remija od kada je na čelu reprezentacije a ukupno je vodio tim u 23 nastupa
  • Lionel Messi je do sada na SP šutirao 17 puta na protivnički gol ali bez uspeha 
  • Nemačka je promašila samo jedan penal na SP od zadnjih 18 pokušaja 
  • Nemačka je postigla 3 i više golova u 5 meča na zadnja dva SP

02.07. (Fri) 20:30 Uruguay - Ghana

  • Urugvaj je neporažen u zadnjih 6 meča na SP a pri tom su sačuvali 4 puta svoju mrežu
  • Urugvaj ima 3 uzastopne pobede na SP prvi put posle SP 1954 . a u 1/4 finalu su se našli prvi put posle SP 1970.
  • Luis Suarez je postigao 3 gola na ovom SP 
  • Urugvaj je pobedio na zadnjih 9 meča na kojima je vodio na poluvremenu 
  • Zadnjih 22 puta kada je Suarez postigao gol za klub ili reprezentaciju njegov tim je pobedio 
  • Luis Suarez postigao je 55 golova u 61 nastup za klub i reprezentaciju ove sezone
  • Asamoah Gyan je drugi Afrički strelac na SP sa 4 postignuta gola , prvo mesto drži Roger Milla sa 5 gola
  • Gana je tek treća Afrička reprezentacija koja je stigla do 1/4 finala na SP , pre nje taj uspeh su ostvarili Senegal na SP 2002. i Kamerun na SP 1990.
  • Diego Forlan je na SP postigao do sada 3 gola , svi su postignuti protiv Afričkih reprezentacija
  • Urugvaj je postigao 3 gola u 2 meča sa Afričkim reprezentacijama 

02.07. (Fri) 16:00 Netherlands - Brazil

  • Holandija je samo jednom u zadnja 27 meča na SP postigla više od 2 gola 
  • Holandjani su 20 od zadnjih 23 gola na SP postigli iz igre 
  • Wesley Sneijder je postigao 4 gola na zadnja 6 meča za reprezentaciju
  • Brazil je primio samo 4 gola u zadnja 11 meča na SP 
  • Brazil je primio samo 2 gola u zadnja 8 meča sa Evropskim reprezentacijama
  • Luis Fabiano je postigao 13 gola u zadnjih 13 nastupa za Brazi
  • Brazil je pobedio u zadnjih 19 meča na SP na kojima su vodili na poluvremenu 
  • Juan-ov gol protiv Čilea je prvi iz slobodnog udarca za Brazil na SP posle gola Ronaldinha protiv Engleske na SP 2002.
  • Ove dve reprezentacije su se do sada sastajale 3 puta na SP a 2 pobede ima Brazil uz jednu pobedu Holandije
  •  Holandjani su se do sada 2 puta sastajali sa Brazilom u nokaut fazi i bili su elimisani oba puta :1994. u 1/4 finalu (0-0) 2-3 i 1998. u 1/2 finalu (0-0) 1-1 posle penala 2-4

| by

0

29.06.2010.20:30 Spain - Portugal

Španija i Portugal igraće, na Svetskom prvenstvu, jedan od derbija osmine finala.
Portugal ima samo 5 pobeda u predhodnih 32 meča sa Španijom ali je pobedio na zadnjem meču protiv Španije 1-0 u grupnoj fazi prvenstva Evrope 2004.
Španija iako na početku Mondijala svrstana u najuži krug favorita do 1/8 finala nisu došli tako lako. Na premijeri su doživeli šokantan poraz od Švajcarske (1:0), zatim su pobedili Honduras (2:0) i Čile (2:1). U sve tri utakmice Španci su „igrali svoju igru“- jednostavnu, brzu, napadačku, ali nisu pokazali efikasnost i dominaciju, kakva se od njih očekivala.
Razlog se možda može tražiti i u umoru, pošto svi igrači iz španske startne postave igraju u vrhunskim evropskim klubovima, pa je većina njih odigrala previše utakmica u ovoj sezoni.
Španija ima 45 pobeda u predhodnih 51 meč od početka 2007. i skor 45-4-2 a u tom periodu su 27 puta sačuvali svoju mrežu , poraženi su od SAD u 1/2 finalu kupa Konfederacija prošle godine 0-2 i u grupnoj fazi ovog turnira protiv Švajcarske 0-1 a remizirali su sa Južnom Afrikom 2-2 na kupu Konfederacuja 2009., Italijom 0-0 na EP 2008.u 1/4 finalu , Finskom 0-0 u prijateljskom meču 2007. i Islandom 1-1 2007. u kvallifikacijama za EP 2008.
Raul Albiol će propustiti meč zbog povrede zgloba desne noge zaradjene na treningu , a sličnu povredu je zaradio i Xabi Alonso u meču protiv Čilea i pod znakom pitanja je za ovaj meč
Alonso-va verovatna zamena je Javi Martinez dok bi Albiol-a trebao da zemeni Sergio Busquets .
Fernando Torres će verovatno započeti meč bez obzira na predhodna loša izdanja a na klupu će David Silva .
Verovatnih startnih 11(4-2-3-1): Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Busquets, Martinez, Iniesta, Xavi, Villa, Torres
Portugal je plasman u osminu finala obezbedio iz „grupe smrti“ i to relativno lako. Na startu su sa Obalom Slonovače odigrali 0:0, a zatim deklasirali slabašnu Severnu Koreju sa 7:0.
U poslednjem kolu igrali su sa Brazilom 0:0, u jednoj vrlo „ rezervisanoj utakmici“, jer je obema ekipama za siguran prolaz dalje bio potreban nerešen rezultat. Portugalci su, u dosadašnjem delu Mondijala, pokazali vrlo kontrolisanu i sigurnu igru. Posebno su se istakli u odbrani, o čemu svedoči i podatak da na tri utakmice nisu primili nijedan gol.
Portugal nije poražen na zadnjih 19 meča u kojima su na čak 16 sačuvali svoju mrežu i u ovom periodu imaju 13 pobeda i 6 remija od koji su 5 završeni bez golova 0-0 .
Portugal je primio samo jedan gol u zadnjih 12 meča.
Portugal je pobedio u njihovom jedinom meču 1/8 finala SP protiv Holandije 1-0 2006.i u tom meču su podeljena 4 crvena kartona od toga dva njima .
Vezista Deco se oporavio od povrede kuka zbog koje je propustiomeč protiv Brazila ali je pitanje da li ce mu Carlos Queiroz ukazati poverenje jer se Tiago pokazao kao dobra alternativa na tom meču .
Danny kao i Ruben Amorim su pod znakom pitanja za ovaj meč zbog povreda butina .
Paulo Ferreira bi trebao početi meč na mestu centarhalfa dok će Pepe verovatno zadržati svoje mesto zadnjeg veznog a Simao Sabrosa i Cristiano Ronaldo će delovati po krilima .
Verovatnih startnih 11 (4-3-3): Eduardo, Ferreira, Alves, Carvalho, Coentrao, Tiago, Pepe, Raul Meireles, Simao, Liedson, Ronaldo

Na papiru Španija je favorit s obzirom na kvalitetnije igrače i da deluju kao kompaktniji tim . Portugal ima veoma dobru odbranu što su i dokazali u predhodnim mečevima a uz Cristiano Ronaldo i Simao na krilima mogu biti ubitačni u kontra napadima .
Očekujem jedan veoma tvrd meč sa puno duela i velikom borbom na sredini terena što uz dobre odbrane na obe strane može da znači samo jedno , mali broj golova , pa je moja opklada 0 do 2 gola  .

Spain - Portugal 0-2 @ 1.55 Premier 

| by

0

29.06.2010. 16:00 Paraguay - Japan

Kako god da se završi duel između Paragvaja i Japana , ući će u istoriju jer bi obema ekipama prolaz u četvrtfinale bio najveći uspeh ikada na Mondijalu . Paragvaj je neretko prolazio u osminu finala , ali nikada nisu napravili korak dalje , a čini se da je Japan protivnik „po meri“ , protivnik protiv kog mogu da traže šansu za taj veliki rezultat . Sve prethodno rečeno važi i u suprotnom smeru – u Japanu smatraju da protiv Paragvaja može da se igra , te da je nada u prolaz dalje realna . Japanci su u nokaut fazi bili samo jedanput, i to 2002., kada su zajedno sa Južnom Korejom bili i organizatori prvenstva , i kada su propustili veliku šansu da uđu među 8 najboljih ekipa porazom od Turske .  
Paragvaj je bio prvi u svojoj F grupi, ispred Slovaka, Novozelanđana i Italijana. I to upravo tim redom, što mnogima i dalje zvuči neverovatno. Sa Italijom su remizirali uprkos boljoj igri tokom većeg dela susreta, nad Slovacima su potpuno dominirali svih 90 minuta i slavili 2:0, a u meču u kojem im je i bod bio dovoljan za prvo mesto, nisu imali potrebe da bilo šta forsiraju ,te su odigrali sa Novim Zelandom miroljubivih 0:0. Igrali su na momente pravi južnoamerički fudbal, atraktivan i napadački, ali sa izuzetno organizovanom i disciplinovanom odbranom, koja je primila u tri meča samo jedan jedini gol.
Paragvaj je neporažen na zadnja 5 meča a nisu poraženi ni na zadnja 4 meča na Svetskim prvenstvima .
Imaju samo jedan poraz ( Irska 1-2 prijateljski meč 25.05.2010. ) u zadnjih 9 mečeva u kojima su 5 puta sačuvali svoju mrežu .
Oni su 3 puta do sada nastupali u 1/8 finala i poraženi su na sva 3 meča  a da pri tom nisu postigli nijedan gol ( svi mečevi su bili protiv Evropskih ekipa ).
Paragvaj je 6 meča bez poraza na SP protiv neevropskih ekipa 3-3-0 a samo jednom sastajao sa Aziskim ekipama na Svetskim prvenstvima i to 1986. u Meksiku protiv Iraka 1-0.
Veznjak Victor Caceres , koji je igrao svih 270 minuta do sada , je suspendovan zbog parnih kartona a njegovo mesto će verovatno zauzeti Edgar Barreto .
Verovatnih startnih 11(4-3-3): Villar, Bonet, Alcaraz, Da Silva, Morel, Vera, Barreto, Riveros, Barrios, Valdez, Santa Cruz.
Japanci su svoj put ka osmini finala započeli izuzetno važnom pobedom nad Kamerunom 1-0 , nakon čega je usledio minimalan poraz od Holandije 0-1, te pobeda nad Danskom od 3:1 u poslednjem kolu. Trkački su možda i najjača ekipa na Mondijalu, izuzetno disciplinovani, i jako opasni iz prekida (3 od poslednjih 5 golova Japana na SP su postigniti iz slobodnih udaraca a zadnja dva u meču sa Danskom ).
Japan je zabeležio 2 pobede u zadnjih 7 mečeva i obe su ostvarene na ovom turniru .
Japanu je ovo drugo učešće u nokaut fazi takmičenja prvi put su poraženi od Turske 0-1 u 1/8 finala na SP 2002.
Japan je poražen na oba meča protiv Južno Američkih ekipa na SP 1-4 protiv Brazila 2006. i 0-1 protiv Argentine 1998.
Selektor Okada nema problema sa suspenzijama i povredama pred ovaj meč .
Verovatnih startnih 11 (4-5-1): Kawashima; Komano, Nakazawa, Tulio, Nagatomo, Matsui, Abe, Hasebe, Endo, Okubo; Honda .


Ove dve ekipe su tokom grupne faze pružale izuzetne partije i iznad svih očekivanja stigle do nokaut faze . Obe ekipe izuzetan značaj daju odbrani , što su i pokazale tokom predhodnih takmičerskih mečeva , Paragvaj je primio samo 16 golova u 18 meča kvalifikacija a Japan na zadnjih 12 meča računajući Kvalifikacije za SP i aktuelne kvalifikacije za Aziski kup samo 8 . 
Očekujem veoma tvrd i borben meč u kome je moguć bilo koji ishod a kao realna mogućnost su i produžeci ili možda čak i penali .Pokušaću sa sigurnijom varijantom , bar po meni , a to su golovi za koje verujem da će biti u granicama 0 do 2 gola 
  
Paraguay - Japan 0-2 @ 1.45 Dupla Šansa