Thursday, June 3, 2010

| by

0

04.06.2010. 20:45 Slovenia - New Zealand 0-2 @ 1.80 Meridian

Slovenija i Novi Zeland su novajlije na završnom turniru Svetskog Prvenstva i za oba tima je uspeh što su se uopšte našli na njemu tako da bez pritiska odlaze u Južnu Afriku a ovaj meč će im poslužiti kao generalna proba
Slovenija se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo zahvaljujući izuzetnoj odbrani  koja je primila najmanje golova svega 4 ako ne računamo Holandjane koji su u grupi imali dva meča manje a primili su 2 gola .
Slovenci su kvalifikacije završili kao drugi u grupi iza Slovačke i morali su da kroz play-off obezbede prolaz dalje .U play-off-u su izbacili Rusiju zahvaljijući golovima prvo Nejc Pecnika u gostima u porazu 1-2 koji se pokazao kao odlučujući ( Highlights Russia 2-1 Slovenia) i Zlatka Dedića kod kuće krajem prvog poluvremena (  Highlights Slovenia 1-0 Russia ) .
Na poslednjih 6 meča Slovenci su zabeležili 5 pobeda uz već pomenuti poraz od Rusije . Kod kuće nisu poraženi na zadnjih 5 meča  4-1-0 a imaju 4 pobede u nizu ..
Samo jednom u kvalifikacijama tim Matjaža Keka je poklekao kod kuće i nije pobedio protiv Češke u remiju 0-0 i oni će morati da prenesu takav odnos prema rivalima i takvu igru u Južnu Afriku ukoliko žele da naprave nešto više protiv Engleske, SAD i Alžira koji su sa njima u grupi .
Mirnes Šišić, Darijan Matić i Dejan Kelhar su igrači koje je ranije tokom nedelje precrtao Matjaž Kek sa spiska putnika za Južnu Afriku a 23-ca koji putuju biće predstavljeni navijačima pre meča .
Verovatnih startnih 11 : Handanović, Brecko, Cesar, Šuler, Jokić, Kirm, Radosavljevich, Koren, Birsa, Dedić, Novaković .
Milivoje Novaković je glavna zvezda ovog tima i biće sigurno najveća pretnja po gol rivala , on je u dosadašnjih 37 nastupa za reprezentaciju postigao je 14 golova . Sa 31 godinom ovo je jedna od poslednjih prilika za napadača Kelna da se iskaže na velikoj sceni i on će dati sve od sebe ne bili se upisao u istoriju svojim golovima na završnom turniru  .
Novi Zeland je več napravio ogroman korak plasmanom na Svetsko prvenstvo a tokom prošle nedelje su napravili senzaciju pobedom nad Srbijom 1-0 ( Highlights New Zealand 1-0 Serbia ) a Ricki Herbert's selektor "All Whites" će pokušati da sa svojom ekipom napravi sličan rezultat i protiv Slovenije .
Ovaj rezultat sa Srbijom je došao odmah nakon šokantnog poraza od Australije 1-2 gde su vodili sve do 57 minuta a potom su ispustili remi u 94 minutu  ( Highlights Australia 2-1 New Zealand ) .
Iako su odigrali dobro u ovom delu priprema selektor Ryan Nelsen upozorava da je još uvek rano za proslavu i euforiju " Bili smo skup igrača , koji je bio samo pristojan tim , sada s rezultatima protiv Srbije i Australije dguge ekipe će nas mnogo ozbiljnije shvatati "
Italija, Paragvaj i Slovačka su reprezentacije koje očekuju Novo Zelandjane u grupi na zvavršnom turniru i njihov prevashodni cilj je da budu konkurentni ovom timovima . "All Whites" je ovo drugi nastup na završnom turniru a prvi su završili neslavno sa sva tri poraza i gol razlikom 2:12 .
Chris Killen se vraća u sastav nakon izostanka na meču protiv Srbije jer se u to vreme ženio a pobeda nad Srbima mu je verovatno bila najlepši svadbeni poklon .Cole Peverley se pridružio ekipi nakon povrede kapetana Vice Tim Brown-a .
Verovatnih startnih 11: Paston, Sigmund, Vicelich, Nelsen, Lochhead; Brockie, Elliot, Brown, Bertos; Smeltz, Killen  
Najveća zvezda Novog Zelanda je sigurno Ryan Nelsen defanzivac  Blackburn Rovers-a koji je jedini sa medjunarodnim iskustvom u svom timu i pokušaće upravo to svoje iskustvo i svoje znanje da prenese na ekipu  .

 Novi Zeland je dostigao svoj limit u predhodna dva prijateljska meča pa je teško za očekivti da naprave još jedan podvig u nizu a od nih se i u ovom meču očekuje da budu maksimalno borbeni i motivisani .S druge strane Slovenija se u predhodnim kvalifikacijama iskazala kao jako dobar tim sa odličnom odbranom i nesumljivo su kvalitetniji sastav od gostiju sa Novog Zelanda ali ja ne očekujem ni malo lak meč za njih čak šta više pritisak sa tribina Mariborskog stadiona bi mogao čak i da ih sputa  . Ponudjena kvota na jedinicu je ispod svih očekivanja pa ću se okrenuti golovima za koje verujem da će biti u rasponu 0 do 2 (0-2)

| by

0

04.06.2010. 12:20 Japan - Ivory Coast GG @ 1.74 Meridian

Japan je jedna od supersila u Aziskom fudbalu ali u zadnje vreme se ne mogu prepoznati , izabranici Takeshi Okada su izgubili zadnje 3 utakmice od Srbije 0-3 u Aprilu , odnosno Južne Koreje 0-2 i Engleske 1-2 u zaddnjim mečevima odigranim krajem prošlog meseca .
Japan je porazen na zadnjih 4 od 5 odigranih mečeva
a pre ovog lošeg perioda po njih bili su u seriji ods 10 meča bez poraza 7-3-0.
Na terenima van Japana pre poraza od Engleske 1-2 imali su seriju od 3 meča bez poraza.
Na zadnjih 8 meča u čak 6 navrata jedan od rivala u njihovim utakmicama nije postizao gol .
Japan je za vikend protiv Engleza u znatnoj meri popravio svoju igru pa su čak u tom meču i vodili ali su olako primili dva gola i propustili da prirede iznenadjenje ( Highlights Japan 1- 2 England ).
Japan se na Svetskom prvenstvu nalazi u grupi sa Holandijom , Danskom i Kamerunom i meč sa Obalom Slonivače će biti dobar test za njih da osete Afrički stil igre .
Takeshi Okada trener Japana će verovatno ovaj meč početi u istom sastavu kao i protiv Engleske s tim da će se u sastavu naći i bivša Celtic-ova zvezda Shunsuke Nakamura koji je propustio meč sa Englezima zbog povrede zgloba .
Verovatnih startnih 11(4-5-1): Kawashima, Konno, Nakazawa, Tulio Tanaka, Nagatomo, Honda, Abe, Hasebe, Endo, Nakamura, Okazaki
Vezista CSKA Moskve Keisuke Honda je u meču sa Englezima bio najopasniji igrač Japana pa će on uz pomoć Shunsuke Nakamura biti najveća opasnost po gol Obale Slonovače .
Obala Slonovače je remizirala u zanjem meču sa Paragvajem 2-2 i pored ostvarenog rezultata oni su na ovom meču delovali zaista močno imali su komotnih 2-0 ali su svojim greškama dopustili da prime dva gola od kojih je drugi pao u 89`  i tako ispuste pobedu ( Highlights Paraguay 2-2 Ivory Coast ) .
Oni nisu pobedili na zadnja 3 meča uključujući i finale Afričkog kupa nacija koje su izgubili posle produžetaka 2-3 u regularnom delu 2-2 a treba pomenuti da su u Martu poraženi od Južne Koreje 0-2 i to im je jedini poraz u zadnjih 25 meča ukupno odnosno jedini uzadnjih 16 mečeva odigranih van granica svoje zemlje  .
Na zadnjih 11 meča čak 8 su završili u okviru 0 do 2 gola .
Sven-Goran Eriksson je od nedavno imenovan za trenera Obale Slonovače i meč protiv Paragvaja mu je bio prvi službeni i ovim mečom je donekle mogao steći uvid u stanje ekipe a uočene greške će pokušati da ispravi već u ovom meču .Poznavaoci Afričkog fudbala ističu da je Obala Slonovače trenutno najbolja Afrička ekipa i da bi mogli ovog leta da naprave značajniji rezultat a gledajući sastav reprezentacije na papiru oni to svakako i jesu .Didier Drogba , Salomon Kalou , Yaya Toure i Kolo Toure su značajni igrači u svojim klubovima a od njih se očekuje da slične partije onim klubskim pruže i u dresu reprezentacije pa će samim tim veliki pritisak biti na njima .
Trener Sven-Goran Eriksson je bez povreda u ekipi i očekuje se da izvede najjači sastav za ovaj meč . Verovatnih startnih 11 (4-4-2): Barry, Eboue, K. Toure, Boka, Tiene, Y. Toure, Zokora, Romaric, C. Tiote, Drogba, Kalou
Glavna zvezda tima je svakao napadač Chelsea Didier Drogba koji se već dokazao kao jedan od najboljih napadača na planeti i on će biti sigurno najubojitije oružje Obale Slonovače na predstojećim mečevima .

Obe reprezentacije trenutno u zoni loših rezultata ali što se tiče igre ovaj segment bi znatno više trebao da raduje Afrikance pa su svetske kladionice s pravom označile Obalu slonovače kao favorita u ovom meču . Meč se igra u atipično vreme za Evropske uslove 12:20 zbog ljubitelja fudbala u Japanu i sigurno je da će reprezentacija Japana pokušati da ostavi što bolji utisak pred TV auditorijumom . Moje mišljenje je da konačan ishod kao i u većini prijateljskih mečeva treba zaobići u velikom luku pa ću se time nositi i izborom opklade koja se odnosi na golove za koje verujem da će biti na obe strane pre svega zbog kvalitetnog napada Obale Slonovače a donekle i zbog jednog statističkog podatka da Japanci u predhodnih 16 mečeva nisu vezali dva u kojima su obe ekipe dale gol što je sada prilika .Obe ekipe daju gol (GG)

| by

0

03.06.2010. 20:30 Germany – Bosnia & Herzegovina 3+ @ 1.60 Dupla Šansa

Nemačka je jedna od najuspešnijih reprezantacija na svetu sudeći po nastupima na završnim turnirima Svetskih Prvenstava i jedino su od njih uspešniji Brazil i Italija i nemački selektor Joachim Loew će pokušati da nastavi tradiciju dobrih nastupa i na narednom turniru . 
Meč protiv Bosne i Hercegovine će biti njihov zadnji na pripremama u svojoj zemlji .
Trostruki Svetski prvaci ne spadaju u glavne favorite za osvajanje turnira ali će svoju priliku sigurno čekati sa strane .
Povreda kapitena Michaela Ballacka sigurno je veliki hendikep za njih budući da se u timu nalaze dosta imladjih igrača bez puno iskustva i većina njih ima manje od 30 nastupa za reprezentaciju . 
Nemačka je posle Martovskog poraza od Argentine 0-1 znatno popravila utisk u zadnja dva meča u predhodnom mesecu pobedivši Maltu i Madjarsku sa po 3-0 .
Nemačka ima samo jedan poraz u zadnjih 13 meča od već pomenute Argentine 0-1 i u ovom periodu imaju skor 9-3-1 .
Na domaćem terenu u ovomperiodu imaju skor 4-2-1.
Kvalifikacije za SP su završili u velikom stilu bez poraza 8-2-0 26:5 .
 U predhodnim mečevima sa nešto slabijim rivalima selektor Loew je oprobao dosta igrača a sada mu sledi duel sa renomiranim protivnikom koji se iskazao u predhodnim kvalifikacijama kao jako neugodan protivnik svtigavši do play-off-a u kojem su pružili žestok otpor Portugalu tako da je ovo izvanredan test za njegovu ekipu pred predstojeći duel sa Srbijom i očekuje se da na megdan izadje najjači sastav .
Manuel Neuer se iskazao svojim odbranama u kubu tako da je zacementirao svoje mesto na golu ali selektor Joachim Loew će imati dosta nedoumica u odbrani u kojoj bi trebalo da se nadju iskusni Arne Friedrich i Per Mertesacker uz izvesnog Philipp Lahm-a , kapetan Michael Ballack neće biti na raspolaganju pa bi njegovo odsustvo trebali da nadomeste Marko Marin i sve bolji Mesut Oezil koji je bio odličan protiv Mađarske .
Forma Miroslav-a Klose-a je glavna tema Nemačkih medija a Joachim Loew je priznao da on nije u top formi  ali napadač koji puni 32 godine 9. Juna se mnogo puta do sada pokazao kao ključan za reprezentaciju a da nije izgubio osećaj imaće priliku da dokaže već večeras .. Verovatnih startnih 11 : Neuer, Boateng, Friedrich, Mertesacker, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Marin, Ozil, Podolski; Klose  .

Bosna i Hercegovina nije imala sreće da se po prvi put kao nezavisna država kvalifikuje na završni turnir prvo su se našli nu grupi sa extra jakom Španijom koja je zabeležila svih 10 pobeda tako da im je preostalo da se bore za drugo mesto koje su osvojii ispred Turske i Belgije da bi u play-off-u naleteli na Portugal kome su pružili dostojan otpor ali su ipak poraženi kod kuće 0-1 i tako ostali bez istoriskog uspeha .
BiH ne ulazi sa dobrom formom u ovaj meč oni su u predhodnih 6 meča zabelezili čak 5 poraza i imaju skor 1-0-5 4:13 .
Na zadnja tri gostovanja zabeležili su tri  poraza .
Portugal im je razbio Južno Afričke snove ali Euro 2012 u Ukrajini i Poljskoj je vrlo realan cilj za izabranike Safeta Sušića a oni se nalaze u grupi sa Francuskom koja će im biti najveći rival budući da Rumuni ni približno ne pružaju partije shodno svom renomeu a ostale reprezentacije su znatno slabije ( Belorusija, Albanija i Luksemburg ) .Kvalifikacije počinju Oktobra pa će do tada morati da se zadovolje prijateljskim mečevima a meč sa Nemačkom je poslednji pre letnje pauze u medjuvremenu pre početka kvalifikacija očekuje ih gostovanje u Kataru tokom Avgusta.
Nakon poraza od Švedske 2-4 u Subotu Bosna i Hercegovina će pokušati da popravi utisak protiv još jednog učesnika Mundijala što će za njih biti veoma dobro iskustvo pred predstojeće kvalifikacije .
Nakon ne baš dobrog izdanja u meču protiv Švedske mogu se očekivati neke promene u sastavu za večerašnji meč. 
 Verovatnih startnih 11 : Begovic; Pandza, Spahic, Mravac, Salihovic; Medunjanin, Muratovic, Misimovic, Pjanic; Dzeko, Muslimovic
Petorica igrača BiH igra u Bundesligaškim ekipama a verovatno najbolji od njih je Edin Džeko koji će biti u centru pažnje u predstojećem prelaznom roku . Džeko bi mogao da odigra zadnji meč na nemačkom tlu zvanično kao igrač Volfsburga i sugurno je da želi da još jednom potvrdi svoju reputaciju golom i tako se oprosti od Bundesligaških terena

Nemačka je sigurno favorit u ovom meču budući da im je ovo ispraćaj iz Nemačke i da će želeti da pobedom otputuju u Afriku ali sigurno ne treba potceniti ni goste koji imaju svojih aduta Misimovica , Pjanica , Dzeka i koji mogu biti itekako opasni a kako je ponudjena kvota na jedinicu isuviše mala za rizik koji postoji ja ću se okrenuti golovima koji mislim da može biti dosta . Ako imamo na umu jako kvalitetan napad BiH-a uz pucački uvek raspoložene Nemce to nebi trebalo da bude proble dakle 3+ .

| by

0

03.06.2010. 19:15 Italy – Mexico GG @ 1.85 Meridian

Italija će večeras odigrati tek drugi meč u ovoj godini i prvi u završnim pripremama za Svetski kup jedini meč u ovoj godini su odigrali pre tri meseca protiv Kameruna u Monaku i taj meč je završen remijem 0-0 . Selektor Marcello Lippi se usresredio na treninge u kampu i izboru 23-ce igrača koji će predstavljati Italiju na predstojećem završnom turniru i pre par dana je objavio konačan spisak na kome nije bilo mesta za Antonio Candreva i Fabio Grosso-a  koji su kamp napustili nešto ranije kao i Salvatore Sirigu , Mattia Cassani-a , Marco Borriello-a i Giuseppe Rossi-a . 
Skidanje Rossi-a sa spiska je izazvalo dosta polemike oko izbora tima pre svega jer je on bio možda jedina svetla tačka na Kupu Konfederacija prošle godine uz to unosio je dosta kreacije u igru kad god bi se našao na terenu .
Azzurri su u ovom delu priprema skrivali svoje adute i biće interesantno videti u kakvoj je formi ekipa pred predstojeći završni turnir a meč sa Meksikom je odličan test da selektor Lippi stekne uvid u pripremljenost ekipe i bez obzira na to što nemaju utakmice u nogama od njih sigurno očekuje pobedu .
Italija je najnovijim izmenama pravila i pored toga što je prvak morala da igra kvalifikacije koje su za razliku od ranijih ciklusa rešili bez mnogo stresa  sa komotnih +6 u odnosu na drugoplasiranu Irsku odnosno +10 od trećeplasirane Bugarske i kvalifikacije su završili bez poraza sa skorom 7-3-0 18:7 .
Nisu poraženi na zadnjih 8 meča u kojima imaju skor 4-4-0 10:4 a na čak 6 meča u ovom periodu nisu primili gol a isto se odnosi i na zadnja tri meča .
Na zadnjih 36 meča su doživeli 5 poraza (2009-Brazil dva puta 0-2 u Londonu u prijateljskom meču  i 0-3 u finalu Kupa Konfederacija , Egipat 0-1 Kup Konf. ,2008- Španija 0-1 prijateljska i Holandija 0-3 EP u grupi )a interesantno je da u nijednom od poraza nisu uspeli da daju gol i u ovom periodu imaju skor 20-11-5 .
Na terenima van italije nisu poraženi u zadnjih 6 meča .
Na zadnjih 9 meča čak 6 su odigrali u rasponu 0 do 2 gola .
Juventusov dvojac Giorgio Chiellini i Vincenzo Iaquinta posle oporavka od povreda bi trebalo da se nadju na klupi . Mauro Camoranesi neće biti na raspolaganju treneru Lippi-ju do početka prvenstva .
Verovatnih startnih 11(4-2-3-1): Buffon, Maggio, Bonucci, Cannavaro, Zambrotta, Pirlo, De Rossi, Pepe, Marchisio, Di Natale, Gilardino.
Igrač od koga mnogo toga zavisi u igri Italije je svakao Andrea Pirlo koji je imao lošu sezonu  s Rossoneri-ma, ali za Azzurri-ma  on često stvara magiju što je pokazao u kvalifikacionoj grupi i oko uspe da odigra na svom nivou mogao bi ponovo biti zvezda tunira kao na zadnjoj smotri najboljih timova 2006-te .
Meksiko je u zadnjih desetak dana već pretrpeo dva poraza od Evropskih reprezentacija 1-3 od Engleske i 1-2 od Holandije da bi u zadnjem meču malo povratili samopouzdanje u meču sa Gambijom koju su deklasirali sa 5-1 .
Meksiko se  tokom 2010-te u potpunosti posvetio prktičnom iugravanju ekipe kroz prijateljske mečeve a bilo ih je ukupno 11 u u ovom periodu su napravili skor 7-2-2 19:7 i na 7 meča tokom ovog perida su sačuvali svoju mrežu .
Na terenima van Meksika ove godine imaju skor 3-0-2 14:6 .
Meksikov vezni red na čelu sa Manchester United-ovim vezistom Javier Hernandez i veteranima Cuauhtemoc Blanco-m i Giovani dos Santos-om u mečevima sa Engleskom i Holandijom je imao dosta problema kako u organizaciji napada tako i u odbranbenim zadacima što sigurno treba da brine selektora Javier Aguirre-a koji je već ranije precrtao sa spiska Jonathan dos Santos-a iz Barselone koji je mogao dosta da doprinese u organizaciji igre u novonastalim okolnostima . 
Meksiko ima još jednu priliku da se okuša sa reprezentacijom iz samog vrha svetskog fudbala pre Svetskog prvenstva što im u mnogome može pomoći u pripremama za totalno nepredvidivu grupu u kojoj se nalaze sa Francuskom , Južnom Afrikom i Urugvajem  . 
Vezista Andres Guardado se oporavio od povrede i trebao bi da se nadje u startnih 11 .
Verovatnih startnih 11(4-4-2): Ochoa, Aguilar, Magallon, Osorio, Salcido, Dos Santos, Torrado, Marquez, Guardado, Blanco, Hernandez.
Napadač Javier Hernandez biće sigurno najveća pretnja po gol Italije i jedna od potencijalnih zvezda narednog Svetskog Prvenstva sudeći po izuzetnim igrama u predhodnom periodu i da je s pravom zaslužio da se nadje na platnom spisku Mančester Junajteda .

Meksiko je u ovom pripremnom periodu sigurno svekao dosta iskustva , dok Azzurri nisu odigrali zvaničan meč od Marta . Meksikanci su  kroz dosta mečeva u pripremnom periodu imali priliku da se uigraju i ovo je pravi test za njih koliko su zaista napredovali budući da je protivnik još uvek zvanični Prvak Sveta koji za razliku od njihovih predhodnih Evropskih rivala gaji znatno defanzivniji stil igre ali i tim koji je izuzetno opasan u kontri i polu-kontri .
Ovo bi sudeći bar po mečevima koje imaju u nogama mogao da bude totalno atipičan meč za ove dve inače defanzivno jake ekipe i verujem da će sa puno žara rivali ući u ovaj meč , Azzuri da bi opravdali krunu koju nose a Meksikanci da poprave utisak iz predhodnih mečeva sa Evropljanima  pa očekujem jedan otvoren meč sa golovima na obe strane  .Obe ekipe daju gol (GG)