Saturday, June 19, 2010

| by

0

20.06.2010. 13:30 Slovakia - Paraguay GG @ 2.08 Meridian

Slovačkoj je ovo prvo veliko takmičenje od osamostaljenja , tako da ni očekivanja nisu velika ali nesumljivo poseduju odredjeni kvalitet možda i za prolazak u drugi krug .
U prvom meču su osvojili bod remijem protiv Novog Zelenda 1-1 odnosno izgubili su dva s obzirom da su izjednačujući gol primili u nadoknadi vremena .
Slovačka je povela u 50. minutu preko Vittek-a i imala je ofanzivu tokom većeg dela susreta ali u trećem minutu nadoknade Reid je odlično glavom reagovao na centaršut  Smeltz i postavio konačan rezultat.
Slovačka je pobedila jednom u zadnjih 5 meča u kojima ima skor 1-2-2 6:5 ali oni pred ovaj meč grade samopouzdanje na osvovu kvalifikacionih mečeva u kojima su bili skoro perfektni (Poljskoj su uzeli svih 6 bodova a Češkoj 4 )ali i na meču protiv jedne Američke ekipe Kostarike koju su dobili sa 3-0 .Slovačka ća danas pokušati protiv Paragvaja da nadoknadi izgubljeno  a kako stvari stoje samo pobeda može da ih zadovolji s obzirom da ih u poslednjem kolu čeka okršaj sa Italijanima .
Trener Vladimir Weiss će verovatno početi  sa ofanzivnim vezistom Miroslav Stoch-om koji se oporavio od povrede kolena umesto Erik Jendrisek-a a to bi značilo i da će se Stanislav Šestak preseliti iz veznog reda u napad i praviti društvo Robert Vittek-u .
Verovatnih startnih 11(4-4-2): Mucha, Zabavnik, Skrtel, Durica, Cech, Weiss, Strba, Hamšík, Stoch; Vittek, Šestak
Paragvaj je poveo protiv Italije u prvom meču i potom u potpunosti prepustio inicijativu Italijanima što ih je koštalo izjednačenjem .
Ovo je najizjednačenija grupa posle prvog kola na turniru gde svei timovi imaju jednak broj bodova i identičnu gol razliku pa će biti interesantno videti rasplet u njoj .
Paragvajci u ovaj meč ulaze sa velikim teretom naime oni su pobedili samo jednom Evropske ekipe u zadnjih 12 meča na SP 1-5-6 a poraženi su na zadnja dva meča medjutim što se tiče trenutne forme oni imaju samo jedan poraz u zadnjih 7 meča 2-4-1 8:6 .
Paragvaj da bi stigao do tri boda u ovom meču mora znatno popraviti igru i pokazati pre svega napadačke ambicije .
Trener Gerardo Martino na ovom meču neće moći da računa na povredjenog Jonathan Santana ali se zato u tim vraća Roque Santa Cruz koji bi u startnih 11 trebao da zameni Aureliano Torres-a.
Verovatnih startnih 11(4-3-3): Villar, Bonet, Da Silva, Alcazar, Morel, Vera, Cáceres, Riveros, Santa Cruz, Valdes, Lucas

 Moraću još jednom da ponovim onu već izlizanu frazu "težak meč za kladjenje" ali je svakako tako i što se tiče konačnog ishoda gotovo sve je moguće , meni je najblizi remi , jer nisu samo Slovaci blistali u kvalifikacijama isto su činili i Paragvajci koji su delili drugo mesto u Južno Američkim kvalifikacijama koje važe za izuzetno teške pa je moj izbor još jednom igra na golove za koje verujem da će biti na obe strane . Slovaci će morati da napadnu iako svoju igru grade na odbrani i go im je imperativ u ovom meču , pa bi ta gotovo paradoksalna situacija Slovaka mogla da otvori dosta prostora za Roque Santa Cruz-a i kompaniju . Obe ekipa daju gol (GG)

| by

0

20.06.2010.16:00 Italy - New Zealand 1 @ 1.25 Taš ### 0-2 @ 2.02 Baffalo

Italija  je počela odbranu titule remijem protiv Paragvaja 1-1 što baš i nije idealan način .
Bio je to dosta tvrd meč i igralo se uglavnom na sredini terena bez mnogo kreacije u napadu a oba gola su postignuta iz prekida .
Ono što bi trebalo da raduje selektora Marcello Lippi-a je to što njegova ekipa nije klonula duhom posle primljenog gola već ja nastavila sa napadima što im je donelo izjednačenje a imali su prilika i da u potpunosti preokrenu rezultat ali im je nedostajao pravi završni pas a jedan od razloga bi se mogao naći u izostanku  Andrea Pirlo-a koji je veoma bitan u njihovoj igri . 
Protiv Novog Zelanda Lippi će pokušati da premosti jaz izmedju linija koji je evidentno postojao u predhodnom meču i uigra ekipu za mnogo teže mečeve koji ih očekuju u narednom periodu .
Azzurri su još uvijek bez pobede na 4 meča odigranih u 2010. godini 0-3-1 3:4 a imaju samo jednu pobedu u poslednih 6 meča 1-4-1 4:4 i ovo je prava prilika da se krene u pobedničku seriju koja im je jako potrebna u ovom momentu .U svakom slučaju u ovom meču ih očekuje jedna veoma borbena ekipa i u ovom meču se nebi trebali previše opuštati .
Golman Gianluigi Buffon propušta ovaj meč što znači da će se medju stativama naći Federico Marchetti a meč će propustiti i vezista Andrea Pirlo koji još uvek nije dovoljno spreman . 
Giampaolo Pazzini i Antonio Di Natale bi mogli započeti ovaj meč .
Verovatnih startnih 11(4-4-2): Marchetti, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito, Pepe, De Rossi, Montolivo, Marchisio, Iaquinta, Gilardino
Novi Zeland su većina poznavaoca fudbala pre početka turnira videli kao "topovsku hranu" s obzirom da je ovo malte ne polu amaterski tim i da do završnog turnira teško da bi se plasirao na nije u kvalifikacionoj grupi u kojoj je većina reprezentacija na amaterskom nivou .
Ipak, Novi Zeland je na otvaranju turnira pružio itekako dobru partiju s obzirom na snagu ekipe a za svaku pohvalu je njihova upornost jer su posle primljenog gola nastavili sa pokušajima za izjednačenje što im je i pošlo za rukom u nadoknadi vremena .
Ovim remijem su osvojili svoj prvi bod u istoriji na Svetskim prvenstvima .
Na ovom meču Novozelandjani su apsolutni autsajderi pa će apsolutno rasterećeno ući i ovaj meč i ono što se od njih može očekivati je da maksimalnom borbenošću pokušaju da ostvare što bolji rezultat a to bi moglo da znači poraz sa što manjom razlikom .
Vezista Tim Brown je počeo sa treninzima posle oporavka od loma ramena i mogao bi igrati u ovom meču a najverovatnije će početi na klupi . Meč propušta Glen Moss koji je suspendovan .
Verovatnih startnih 11  (3-4-3): Paston, Reid, Nelson Smith; Bertos, Elliott, Vicelich, Lochhead, Killen, Fallon, Smeltz

Italijani su još jednom u prošlom meču pokazali da se sa njima nikad ne zna na velikim takmičenjima i obično svoje najbolje partije pružaju u samim završnicama turnira tako da se nebi mnogo zaletao kod ovog meča , Italijanima je u ovom momentu bitna samo pobeda i oni bi se zadovoljili i sa 1-0 . 
Novi Zeland  će dati sve od sebe na ovom meču jer teško da će u budućnosti dobiti priliku da ukrste koplja sa prvakom sveta .
Predlog za ovaj meč je opuštena varijanta sa ziheraškom jedinicom a vredelo bi pokušati i sa 0-2 gola koji se dobro plaćaju .

| by

0

19.06.2010. 20:30 Cameroon - Denmark GG @ 1.92 Meridian

Kamerun je 1990. u Italiji oduševio Svet stigavši do 1/4 finala što im je najveći uspeh u istoriji , u ostalim nastupima a bilo ih je 4 takmičenje su završavali u prvoj fazi .
Sada posle poraza od Japana 0-1 preti im ista sudbina kao u tih 4 nastupa pa im se pobeda nad Danskom nameće kao imperativ i jedini povoljan ishod po njih ukoliko žele prolaz dalje budući da ih očekuje meč sa Holandjanima koji su apsolutni favoriti ove grupe .
Paul Le Guen-ova ekipa je započela Svetko prvenstvo u napetom raspoloženju a zbog spora izmedju njihovog ključnog igrača Samuel Eto-a i legendarnog Roger Milla , a taj sukob umalo nije kulminirao napuštanjem ekipe Eto-a pa bi ta nesredjena situacija mogla biti jedan od razloga njihovog poraza .  
Kamerun je u meču sa Japanom imao kontrolu lopte ali nije uspeo da stvori izlednije prilike uz to je Eto bio marginalna figura i nije mnogo uticao na igru svoje ekipe . 
Iako pred ovaj meč nemaju problema sa povredama verovatno će menjati u startnih 11 , Alex Song bi se trebao naći u veznom redu umesto Joel Matip-a a moglo bi se naći mesta i za Achille Emana u napadu .
 Verovatnih startnih 11 : Souleymanou, Mbia, Bassong, Nkoulou, Assou-Ekotto, Song, Makoun, Enoh, Emana, Eto'o, Webo
Danska je takodje bivši 1/4 finalista Svetskog prvenstva ali iz 1998. kada ih je porazio Brazil , što im je najveći uspeh u istoriji uz to oni su još samo dva puta nastupali na završnom turniru i oba puta prošli su prvu fazu takmičenja . 
Iako Danci poseduju odredjeni talenat oni su daleko od kvaliiteta kojim su stigli pre 12 godina do 1/4 finala i ovog puta bi za njih bio uspeh i plasman u drugu fazu takmičenja za koji objektivno imaju kvalitet .
Danci u prvo meču nisu uspeli da opravdaju nadimak "Danski Dinamit" jer su pokazali malo eksplozivnog u napadu ali su zato pružili dosta kvalitetnu partiju u odbrani .
Gol kojim su Holandjani došli u vodstvo je priča za sebe , prvo bespotrebno istrčavanje golmana Sorensen-a a poto i čudan auto gol Simon Poulsen-a koji je u želji da izbaci loptu pogodi saigrača od kog se lopta odbila u mrežu , i kako je opisao Olsen "Bila je to kanta hladne vode po našim glavama", je bio svakako prekretnica u ovom meču . Drugi gol su takodje primili pomalo nesrećno naime Elia je posle sjajne akcije pogodio stativu, a na odbijenu loptu je natrčao Kuyt, koji je lako gurnuo loptu u nebranjen gol .
Danci ni pre meča sa Holandjanima nisu mnogo očekivali pa ih taj poraz i nije uzdrmao .
Ovoje meč kome su svakako dorasli i pokušaće pobedom da obezbede sebi da u zadnjem kolu sami rešavaju svoju sudbinu .
Pod znakom pitanja je Nicklas Bendtner , koji je propustio nekoliko treninga zbog povrede zadobijene u prvom meču zbog koje je zamenjen posle sata igre , a njegovo mesto bi mogao da zauzme Soren Larsen .
Verovatnih startnih 11 : Sorensen; L. Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen, C. Poulsen, Rommedahl, M. Jorgensen, Kahlenberg, Enevoldsen; Bendtner

Kamerun u ovom meču mora da pobedi dok Danci ne smeju izgubiti . 
Ovo je veoma nezahvalan meč za prognozu , ne bi me iznenadi bolo koji ishod a kad je tako obično se okrećem golovima koje obe ekipe nisu postigle na svoja zadnja dva meča na SP ( Danci na zadnjih 11 takmičarskih mečeva samo 3 puta nisu dali gol i to dva puta protiv Madjara u remiju 0-0 u prvom kolu i porazu 0-1 u zadjem kolu kvalifikacija i u predhodnom meču sa Holandjanimma a Kamerun na zadnjih 9 takmičarskih mača dva puta u zadnjem  protiv Japana 0-1 a pre toga protiv Gaboa na Afričkom kupu) i mislim da je vreme za njihove golove pa bi moje opklada glasila obe ekipe daju gol (GG), 

| by

0

19.06.2010. 16:00 Ghana - Australia 0-2 @ 1.5 Meridian

Gana je jedina Afrička reprezentacija koja je ostvarila pobedu u prvom kolu na Svetskom prvenstvu i to protiv Srbije 1-0 .
Gana je zasluženo dobila Srbiju golom Asamoah Gyan iz opravdano dosudjenog penala dok je današnji rival Australija deklasiran u meču sa Nemačkom 0-4 pa sudeći po tim rezultatima ekipa Milovana Rajevaca u ovom meču ima priliku da pobedom overi prolaz u nokaut fazu takmičenja .
Gol u meču sa Srbijom je Asamoah Gyan-u 4 na poslednjih 6 reprezentativnih nastupa . 
Interov vezista Sulley Muntari se oporavio od povrede i spreman je za meč sa Australijom . U ovom meču se ne očekuju bilo izmene u startnoj postavi u odnosu na predhodni meč sa Srbijom .
Verovatnih startnih 11 (4-2-3-1): Kingson, Pantsil, Mensah, Vorsah, Sarpei; Annan, Muntari, Tagoe, Asamoah, Ayew; Gyan.
Australija je posle debakla protiv Nemačke 0-4 svela svoje šanse za plasman u drugi krug na minimum ali sem rezultata njih bi više trebala da brine igra , koje uopšte nije bilo i čak su i dobro prošli rezultatski . Biće interesantno videti kako je predhodni poraz delovao na njihovo samopoudanje s obzirom da su u ovom meču stavljeni pred svršen čin i da im u ovom meču igra samo pobeda .
Trener Pim Verbeek će početi bez Tim Cahill-a kog bi trebao da zameni Harry Kewell a u startnoj postavi bi trebalo da se nadju i Mark Bresciano i Joshua Kennedy .
Verovatnih startnih 11 (4-4-2): Schwarzer, Wilkshire, Neill, Moore, Chipperfield, Emerten, Leko, Srna, Čulina, Kennedy, Kewell

Posle prvog meča drugog kola i pobede Srbije sve je otvoreno u ovoj grupi , Gana ukoliko želi prolaz dalje ne sme u ovom meču da izgubi jer u poslednjem kolu idu na ranjene Nemce s druge strane Australiji igra samo pobeda s obzirom na lošu gol razliku . 
Konačan ishod u ovom meču bih preskočio i okrenuo se golovima po kojima  nisu poznti današnji rivali naime
Gana je na zadnjih 12 takmičarskih meča samo na dva probila granicu 3+ , u kvalifikacijama za SP jednom na 6 meča i na kupu Afrike  jednom na 5 meča a zadnjih 5 takmičarskih meča završila sa samo jednim golom , ni njihov rival Ausralija ne igra nešto efikasne utakmice oni su u kvalifikacijama za SP u 8 meča primili samo jedan gol a 6 meča su završili u rasponu 0 do 2 gola , tako da očekujem isti obrazac i u ovom meču .