Thursday, June 10, 2010

| by

0

11.06.2010. 16:00 South Africa - Mexico GG @ 1.95 Meridian

Do sada se nikada u istoriji nije dogodilo da domaćin izgubi na otvaranju turnira, a Meksiko je četiri puta ‘otvarao’ SP i nijednom nije slavio.
Meksiko je pobedio na dva od tri dosadašnja okršaja, ali je poslednji put bolja bila Južna Afrika, na Konkakaf kupu 2005. godine.
Južna Afrika je samo sedam meseci pre početka Svetskog prvenstva promenila trenera Joel Santanu posle 7 poraza u 9 mečeva i vratila na čelo tima Brazilca Carlos Alberto Parreira . Taj potez se isplatio jer u narednih 12 mečeva Južna Afrika nije poražena i u tom periodu na 8 meča su uspeli da sačuvaju svoju mrežu ali treba imati na umu da su tokom ove pobedonosne serije uglavnom igrali mečeve sa slabije rangiranim reprezentacijama ali i sa učesnicima Svetskog prvenstva Japanom 0-0 , Paragvajem 1-1 , Severnom Korejom 0-0 i Danskom 1-0 kao i meč sa Bugarskom 1-1 . 
Oni su u seriji od 3 pobeda a  u zadnjih 6 meča su zabeležili 5 pobeda .
S ovom pobedničkom serijom oni su stekli značajnu sigurnost i samopouzdanje i uz neverovatnu pordšku navijača pokušaće da prodju u drugi krug takmičenja .
Golman Itumeleng Khune se u potpunosti oporavio od povrede zadobijene u meču sa Kolumbijom  i naći će se u startnih 11 uz njega poslednji bedem činiće Siboniso Gaxa , kapiten Aaron Mokoena , Bongani Khumalo i Tsepo Masilela .Ispred njih će najverovatnije igrati petorica veznih igrača Teko Modise , Reneilwe Letsholonyane , Siphiwe Tshabalala , Steven Pienaar i Thanduyise Khuboni . Katlego Mphela će biti usamljeni napadač koji je i pored toga opasan po gol protivnika što je pokazao u predhodnim pripremnim mečevima kada je na pet nastupa postigao šest golova .Bafana očekuje od golgeterski raspoloženog Katlego Mphela da u potpunosti nadomesti izostanak Benni McCarthy-a i on je u ovom trenutku jedan od najbitnijih njihovih igrača za dobar rezultat . 
Verovatnih startnih 11: Khune, Gaxa, Khumalo, Masilela, Mokoena, Pienaar, Modise, Tshabalala, Letsholonyane, Khuboni, Mphela.
Južna Afrika je tek treća Afrička ekipa koja će igrati na otvaranju Svetskog prvenstva a u predhodna dva susreta Afričke ekipe su pobedile sa po 1-0: Kamerun protiv Argentine (1990) i Senegal protiv Francuske (2002). 
Meksiko se tokom pripremnog perioda odlučio za odigravanje velikog broja mečeva medju kojima i sa veoma jakim reprezentacijama  Engleske 1-3 , Holandije 1-2  i Italije 2-1 .Oni su tokom završnih priprema odigrali ukupno 8 mečeva sa skorom 5-1-2 12:7 a tokom ove godine ukupno 12 meča 8-2-2 21:8 .
Meksiko je dobio zadnja dva meča sa Gambijom 5-1 i več pominjani sa Italijom 2-1 .
Meksiko je na zadnja 4 završna turnira igrao u drugom krugu i shodno tome trener Javier Aguirre je nastavak te serije postavio kao primarni cilj za 14 reprezentativca koji nastupaju u domaćoj ligi i 9 u inostranim ligama .
Guillermo Ochoa je verovatno rešenje medju stativama i sa Efrain Juarez-om , Ricardo Osorio-om, kapitenom Rafael Marquez-om i Carlos Salcido-m će verovatno činiti poslednji bedem pred svojim golom . Vezni red bi trebali da čine petorka Giovani dos Santos , Izrael Castro , Guillermo Franco , Gerardo Torrado i Andres Guardado . Dok bi u napadu verovatno trebao da se pojavi nedavno pojačanje Mančester Junajteda Javier Hernandez . 
Verovatnih startnih 11: Ochoa, Juarez, Osorio, Marquez, Salcido; G. dos Santos, Castro, Torrado, Guardado, Franco, Hernandez.
Meksiko nije uspeo pobediti Afričke ekipe na završnom turniru Svetskog prvenstva poraz 1-3 od Tunisa 1978 i remi sa  0-0 Angolom 2006.
Meksiko je pobedio u prvom kolu na zadnja tri Svetska prvenstva .

Ovo je meč u kome bi veliku ulogu trebali odigrati 89000 domaćih navijača i s te strane je velika prednost Južne Afrike koja je uz to sa kostantnim napredkom u igri a opet s druge strane Meksiko je bar na papiru bolja ekipa što garantuje interesantan meč . Prognoza konačnog ishoda ovog meča mi se čini kao nemoguća misija pa se okrećem golovima za koje mi se čini da bi trebalo da ih bude na obe strane

| by

0

11.06.2010. 20:30 Uruguay - France 0-2 @ 1.65 Meridian

Iako ne privlači toliku pažnju kao meč koji se igra nešto ranije ranije u grupi izmedju Južne Afrike i Meksika , meč izmedju Urugvaja i Francuske će biti itekako zanimljiv .To je okršaj dva bivša svetska prvaka – Urugvaj je dva puta osvajao Svetsko prvenstvo – 1930. i 1950. godine, dok su ‘trikolori’ jedinu titulu osvojili 1998. godine. Ove dve reprezentacije su se zadnji put sastajale sredinom Novembra 2008. u Parizu  i taj meč je završen bez golova 0-0 a bez golova je završen i njihov predhoni duel na Svetkom Prvenstvu 2002. 
Francuska je samo jednom pobedila Urugvaj u predhodnih 5 mečeva 1-2-2 .
Urugvaj u meč ulazi posle samo jednog pripremnog meča u završnom delu priprema  Uruguay 4-1 Israel budući da se trener Oscar Tabarez odlučio da se na pripremama fokusira prvenstveno kroz treninge a ove godine oni su odigrali još samo jedan meč Switzerland 1-3 Uruguay .
"Mi ćemo pokazati na utakmici protiv Francuske da smo u dobroj formi " izjavio je defanzivac Fenerbahčea Diego Lugano novinarima "Videćemo kako daleko možemo stići na takmičenju , ali smo mirni jer smo radili dobro na treninzima  i osećamo se spremnim "
Urugvaj se na Svetsko prvenstvo plasirao kroz play-off eliminisavši Kostariku pobedom u gostima ( Costa Rica 0-1 Uruguay , Uruguay 1-1 Costa Rica ) protiv koje je večerašnji rival Francuska u sklopu svojih priprema igrala pre nešto više od dve nedelje  France 2-1 Costa Rica a do pobede su došli nakon što su u jednom delu meča gubili .
Urugvaj nije uspeo da pobedi Evropske ekipe na Svetskim prvenstvima u zadnjih 12 susreta u kojima je postigao samo 5 golova . 
Urugvaj je pobedio samo jednom na poslednjih 16 meča na SP.
Defanzivac Mauricio Victorino i vezista  Egidio Arévalo Rios će se sigurno naći u startnoj postavi kao i Diego Forlan koji će činiti napadački tandem Luis Suarez-om dok u njoj neće biti mesta za Walter Gargano-a prema izjavi trenera Oscar Tabarez-a na konferenciji za novinare , i očekije se da nastupe u formaciji 3-4-1-2   
Verovatnih startnih 11: Muslera, Lugano, Godin, Victorino; Pereira, Peres, Rios, Pereira, Gonzalez, Suarez, Forlan


Francuska na velikim takmičenjima igra od sjaja do očaja  posle osvajanja titula Svetskih prvaka 1998. u SAD odnosno Evropskih 2000.u Holandiji i Belgiji usledio je potop u Japanu i Južnoj Koreji 2002. i taj nastup će biti zabeležen u istoriji jer kao branioci trofeja na tom turniru nisu postigli gol , da bi na naredna dva velika takmičenja stigli do finala Evropskom prvenstvu u Portugalu 2004. i Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006.a onda je usledio još jedan debakl na Evropskom prvenstvu 2008. u Austriji i Švajcarskoj gde su postigli samo jedan gol i nesumljivo da će njihov nastup na ovom prvenstvu privući  veliku pažnju .
Francuska je na ovo Svetsko prvenstvo stigla po onoj Makijavelijevoj "Cilj opravdava sredstva " kroz play-off elimisavši Republiku Irsku kontraverznim golom Gallas-a posle asistencije rukom Thierry Henry-a u 103 minutu revanša France 1-1 Ireland prvi meč Ireland Republic 0-1 France .
Francuska je tokom završnih priprema odigrala tri meča u kojima su zabeležili sva tri znaka France 2-1 Costa Rica , Tunisia 1-1 France i France 0-1 China i u svakom su jurili vodstvo protivnika a isti slučaj je bio i u još jednom pripremnom meču odigranom ranije ove godine France 0-2 Spain . Francuska je tokom zadnjih mečeva dosta dobro izgledala u polju ali to se nije odrazilo i rezultatima što uz postojeći problem sa nesigurnom odbranom može biti poražavajuće po njih na ovom turniru .
Francuska je bez poraza od Južno-Američkih ekipa na SP u zanje 4 utakmice 3-1-0 .
Francuska ima samo jedan primljeni gol na zadnja 3 meča na SP. 
Raymond Domenechne u ovom meču moći naverovatnije neće moći da računa na Williama Gallasa dok bi u sastavu i pored lakše povrede trebao da se nadje Jeremy Toulalan ostali igrači su bez problema .
4-3-3 je formacija u kojoj su najčešće nastupali tokom priprema pa se očekuje da tako ostane i u ovom meču 
Verovatnih startnih 11: Lloris, Sagna, Squillaci, Abidal, Evra; Gourcuff, Toulalan, Malouda, Govou, Anelka, Ribery

Ovo je grupa u kojoj gotovo sve ekipe imaju šanse za prolaz u drugi krug takmičenja i naverovatnije će do zadnjeg kola sve biti otvoreno tako da su ovi uvodni mečevi od izuzetne važnosti . Obe ekipe su poznate po tome da van svoje zemlje igraju izuzetno tvrde mečeve sa malo golova uz to Francuzi mi nisu nimalo ulili poverenje svojim realizatorskim mogućnostima a Urugvaju njihovo izbegavanje igranja prijateljskih mečeva može samo škoditi i po meni kod para najsiugnije delije opklada na mali broj golova 0 do 2 (0-2)