Tuesday, June 22, 2010

| by

0

22.06. 2010. 20:30 Greece - Argentina

Grčka je nakon očajnog strata i poraza od selekcije Južne Koreje izgleda shvatila da je vrag odneo šalu i zaigrala je mnogo ozbiljnije i pre svega pozrtvovanije na njihovom drugom mecu protiv selekcije Nigerije . Medjutim ni start utakmice sa Nigerijom nije obecavao puno od Grka . Izgledalo je kao da su ponovo ušli veoma ne zainteresovano u meč . Okidač za njihovu mnogo bolju igru je bio crveni karton Kaite i od tog trenutka se jasno mogla videti velika želja za pobedom što do tada nije bio slucaj. Trud se isplatio i Grci dolaze i do prvog gola ikada postignutog na prvenstvima Sveta i do prve pobede. Šanse za njihov prolaz dalje su i dalje dosta male s obzirom da ih danas ocekuje duel sa selekcijom Argentine , koja je po svemu prikazanom jedan od favorita za osvajanje mundijala.
Grčka je pobedom nad Nigerijom prekinula seriju od 4 meča bez pobede u kojima su imali skor 0-2-2  2:8 .
Vangelis Moras je i dalje van tima zbog povrede a očekuje se da Oto Rehagel započne meč sa istom jedanaestoricom kao i iz meča sa Nigerijom.  
Verovatnih startnih 11:Tzorvas, Vyntra, Papastathopoulos, Papadopoulos, Kyrgiakos, Torosidis; Tziolis, Katsouranis, Karagounis; Salpingidis, Gekas 
Argentina je nakon uvodnog meča i trijumfa nad selekcijom Nigerije u kome nisu oduševili, u meču sa Južno Korejancima svima pokazali zašto se ta selekcija smatra za jednog od favorita na ovom Svetskom Kupu .Messi je izgledao mnogo raspoloženiji za igru , pa iako nije uspeo da postigne gol , ostavio je odličan utisak . Gonzalo Higuain će ostati zapisan u istoriji kao strelac prvog hat-tricka na ovom mundijalu. Maradona je najavio da bi na ovom meču mogao da odmara neke svoje ključne igrače , ali gledajucu njihovu klupu sa rezervnim igracima ,to nikako ne znači da ce Gaucosi biti oslabljeni.
Argentina je neporažena na zadnjih 8 meča u kojima je zabeležila 7 pobeda a imaju jedan poraz u zadnjih  12 meča . 
Jonas Gutierrez je suspendovan i nece ga biti u timu Argentine na ovom meču a svoju sansu bi napokon mogli da dobiju Sergio Aguero i Diego Milito.
Verivatnih startnih 11: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, C. Rodriguez; Maxi Rodriguez, Bolatti, Veron; Messi; Milito, Aguero

Argentinci su jedni od favorita za osvajanje naslova prvaka Sveta i ne verujem da će se upuštati u neke špekulacije i zakalkulisane radnje u ovom meču uz to su neuporedivo bolji sastav od Grka a isto mislim i o njihovom drugom timu koji je najavljen za ovaj meč . Zato je moj predlog za kladjanje , pobeda Argentine .

Greece - Argentina  2 @ 1.7 Lavovi

| by

0

22.06.2010. 20:30 Nigeria - South Korea

Nigerijci su nakon očekivanog poraza od Argentine u prvom kolu grupne faze ušli kao favoriti u meč drugog kola protiv Grcke. Njihova uloga favorita se pokazala kao opravdana u prvoj četvrtini meča kada su uspeli da dodju do prednosti od 1:0 . Medjutim selekcija Super Orlova ostaje sa igračem manje na terenu nakon potupuno nepotrebno napravljenog crvenog kartona Keite , i tok meča se u potpunosti menja. Grci postizu dva gola sto je bilo dovoljno da selekcija Larsa Lagerbacka pretrpi još jedan poraz i ostane sa nula bodova pred poslednje , odlucujuce kolo.
Nigerija je sa ova dva poraza prekinula seriju od 5 meča u kojima nisu bili poraženi .
Nigerija je bez pobede u poslednjih 7 mečeva na SP 0-1-6.Sani Kaita je suspendovan zbog crvenog kartona iz meca sa Grckom 
Verovatnih sratnih 11 (4-4-2): Enyeama, Shittu, Odiah, Yobo, Taiwo, Odemwingie, Etuhu, Lukman, Ogbuke; Aiyegbeni, Martins, 
Juzno Korejnaci će možda zažaliti za propustenim prilikama iz njihovog prvog meca sa Grcima kada su bili apsolutno dominantni , jer kako stvari stoje putnika u nokaut fazu bi mogla da odluči gol razlika . Koreanci su ohrabreni pobedom nad Grčkom u meč sa Argentinom ušli nešto otvorenije što im se u potpunosti osvetilo Gaucosi su im ocitali fudbalsku lekciju i ubedljivo ih porazlili sa 4:1 . Neiskustvo i pogresna taktika njihovog trenera bi mogla da bude presudan faktor za njihovu buducnost na ovom mundijalu.
Južno Korejanci su u seriji od 13 meča bez remija 7-0-6 . Na zadnjih 7 meča čak 6 su odigrali u okviru 0 do 2 gola .
Južna Koreja je odigrala samo jedan meč protiv Afričkih ekipa na SP i to protiv Togoa 2006. i pobedili su rezultatom 2-0 .Nema povreda ni suspenzija u timu Juzno Korejanaca.
Verovatnih startnih 11: Jung Sung-Ryong , Cha Du-Ri , Cho Yong-Hyung , Lee Jung-Soo , Lee Young-Pyo; Park Ji-Sung , Kim Jung-Woo , Ki Sung-Yong , Lee Chung-Yong ; Park Chu-Young , Lee Dong-Guk

Nigerija ima dosta realne sanse za plasman u narednu rundu a za to im je potrebna pobeda nad selekcijom Juzne Koreje uz pobedu Gaucosa nad Grckom dok s druge strane  Korejancima je potrebno da ne izgube u mecu sa Nigerijom , naravno uz ocekivanu pobedu ili pak remi Argentinaca u mecu sa Grcima .
Mislim da se nijedan od  ovih rivala neće preterano zaletati na ovom meču , Nigerija zato što bi sa primljenim golom i definitivno ispalaj er teško je verovati da mogu preokrenuti a Južna Koreja zato što im u ovom meču sasvim odgovara i remi zbog više postignutih golova od Grka pa je po meni sasvim relna opklada na mali broj golova 0 do 2 .

Nigeria - South Korea 0-2 @ 1.6 Atlantik

| by

0

22.06.2010. 16:00 France - South Africa

Ove dve ekipe su se do sada sastajale tri puta a uspešnija je Francuska koja je zabeležila dve pobede a zadnji meč ove dve ekipe je odigran pre 10 godina i završen je rezultatom 0-0 .Na Svetskim prvenstvima su odigrali jedan meč 1998. a Francuzi su pobedili sa 3-0.
Francuska , koju potresaju skandali, pokušaće da ubedljivo pobedi Južnu Afriku i ispuni prvi uslov za, eventualni, prolazak u osminu finala.
Ukoliko pobede Južnu Afriku, Francuzi će čekati ishod utakmice Urugvaj - Meksiko, u kojoj bi nerešen rezultat značio njihovu eliminaciju sa Mundijala.
Izabranici selektora Rajmona Domeneka spadaju u najveća razočaranja dosadašnjeg toka turnira, s obzirom da u prve dve utakmice ne samo da nisu postigli gol već nisu ni stvorili stopostotnu šansu.
Navijači se gorko prisećaju Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji, kada su "galski petlovi" branili titulu i u timu imali čak tri igrača sa trofejima najboljih strelaca u nacionalnim ligama, a takmičenje su završili bez gola u mreži protivnika i sa samo jednim osvojenim bodom.
Ni nešto bliža istorija nije naklonjena Francuzima. Pre dve godine Domenekovi puleni su na šampionatu Evrope u Austriji i Švajcarskoj zauzeli posednje mesto u grupi sa jednim bodom i katastrofalnom gol-razlikom 1:6.
Nakon poraza u drugom kolu od Meksika na videlo su izašli brojni problemi za koje su novinari mnogo ranije tvrdili da će se desiti, pošto su smatrali da je selektor Domenek godinama unazad glavni krivac za lošu atmosferu u državom timu.
Odstranjivanje napadača Nikolasa Anelke iz ekipe, svađa selektora sa članovima stručnog štaba i odbijanje igrača da treniraju, stvari su koji se veoma retko ili gotovo nikada ne dešavaju u tako velikim reprezentacijama.
Selektor Domenek je u najavi meča poslednjeg kola rekao da od reprezentativaca očekuje da pokažu da su takmičarska ekipa, bez obzira na težinu trenutka u kome se nalaze.  
"To znači da ćemo morati da se žestoko borimo sve dok imamo i najmanje šanse za prolazak u osminu finala", poručio je Domenek.
On je rekao da je duel sa "bafanom, bafanom" za njega "stvar ponosa" i dodao da će nastojati da "podigne ekipu" kako bi što duže ostala u igri.
Trikolori su bez pobede na zadnja 4 meča a imaji samo jednu pobedu u zadnjih 7 mečeva 1-2-4 3:8 Francuska je eliminisana u prvom krugu takmičenja na 3 od njihovih 4 nastupa na Svetskim prvenstvima van Evrope (Urugvaj 1930., Argentina 1978. i Japan i Južna Koreja 2002.) a nije pobedila na zadnja 3 meča na Svetskim prvenstvima 0-2-1 1:3 i to im je najgori skor još od SP 2002. u Južnoj Kojeji i Japanu 
Od odlaska u penziju Zinedine Zidane-a Francuska nije pobedila na zadnjih 5 meča na velikim takmičenjima , na EP 2008. 0-1-2 1:6 i na ovom SP 0-1-1 0:2  
Francuska nije sačuvala svoju mrežu na poslednja 4 meča sa Afričkim ekipama . 
Nicolas Anelka je poslat kući i posle povrede Cedric Carrasso Francuski tim se sveo na 21 igrača .Stephane Ruffier je pridružen ekipi i trenira s njom ali od strane FIFA mu nije dozvoljeno i da igra . 
Verovatnih startnih 11: Lloris, Sagna,Gallas,Abidal,Evra;Valbuena,Diaby,Toulalan,Ribery,Henry, Gignac  
Južna Afrika je ubedljivim porazom od Urugvaja u drugom kolu 0-3 postala domaćin turnira koji je pretrpeo najveći poraz u istoriji Svetskih prvenstava , i svoje šanse za prolazak u drugi krug svela u domen teorije i mogla postati prva zemlja domaćin koja će biti eliminisana u prvom krugu Svetskog prvenstva ..
Fudbalski skromnog kvaliteta domacini nisu uspeli da zabeleže pobedu na ovom mundijalu a realno gledano , trebalo bi da bude srećni i sa bodom koji su osvojili na uvodnom mecu sa Meksikom . Ipak njihov trener je ogorečen na sudije u meču njihove selekcije sa Urugvajem i smatra da je njegov tim oštećen . Ne delimo njegovo mišljenje ali razumemo trenera domaćih igrača kojem je potrebno neko opravdanje za loše rezultate.
Južna Afrika je porazom od Urigvaja pprekinula seriju od 13 meča bez poraza u kojima je zabeležila skor 6-7-0 .
Itumeleng Khune je suspendovanzbog crvenog kartona u prošlom meču i na njegovo mesto će verovatno Moeneeb Josephs , a pod suspenzijom je i Kagiso Dikgacoi zbog parnih kartona a njegovo mesto bi trebao da zauzme Macbeth Sibaya .
Verovatnih startnih 11: Josephs, Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela; Sibaya, Pienaar, Tshabalala, Modise; Mphela, Parker
Dok sanse postoje , postoji i nada , pa tako ne očekujem remi na ovom meču .
Svi znamo da je kvalitet igrackog kadra na strani Francuza ali niko ne zna sta od njih moze da se ocekuje. Mozda presudi motivacija koja je u ovom slucaju svakako na strani domacina .

France - South Africa (ds) 12 @ 1.3 Meridian

| by

0

22.06. 2010.16:00 Mexico - Uruguay

Počinje rasplet u grupnoj fazi mečevima grupe A , a ovo je derbi današnjeg dana i meč koji privlači najveću pažnju .
Urugvaj i Meksiko imaju po četiri boda iz prva dva meča u grupi A na SP, ukoliko u međusobnom duelu odigraju nerešeno oba tima će se naći u osmini finala.
Međutim, iako bi im remi osigurao mesto u nastavku takmičenja, drugoplasirani tim bi verovatno išao na Argentinu.
To će sigruno biti jedini motiv dvema reprezentacijama da pokušaju da stignu do pobede, a posebno Meksiku, jer Urugvaju odgovara i remi.
Do sada su ove dve ekipe odigrale 17 mečeva u kojima je Meksiko uspešniji 7-7-3 , a uspešniji je i u ovom veku u kome su odigrali 5 meča 3-1-1 10:6.
U ovom veku su odigrali 3 takmičarska meča , i to na kupu Amerike 2007. 3-1( za 3 mesto), 2004. 2-2 (u grupi) i 2001. 2-1(1/2 finale) a u njima je podeljeno5 crvenih kartona od kojih najviše u prvom i to 3 a Urugvaj je zaradio isključenje u svakom od ovih duela .
Ovi timovi su se sastajali samo jednom na Svetskom prvenstvu i to 1966. kada su remizirali 0-0 .
Meksiko nije poražen na zadnja 4 meča 3-1-0 10:3 , a ako računamo samo takmičarske mečeve onda su bez poraza zadnjih 14 mečeva 10-4-0 32:8 ( 2 na ovom turniru , 6 u kvalifikacijama za SP i 6 na KONKAF gold kupu )
Meksiko je pobedio samo jednom u 9 meča protiv Južno Američkih reprezentacija na završnom turniru 1-2-6  a zadnja dva meča su im protiv Argentine 1-1 regularni deo odnosno1-2 posle produžetka u 1/8 finala na SP 2006. i protiv Ekvadora 2-1 u grupnpj fazi na SP 2002.
Na zadnja 4 nastupa su svaki put prolazili grupnu fazu ali su i svaki put ispadali u prvom meču nokaut faze . 
U taboru Meksika najavljuju da neće kalkulisati i da će protiv Urugvaja ići na tri boda kako bi osvojili prvo mesto i izbegli duel sa “gaučosima” koji su ih pre četiri godine u Nemačkoj eliminisali u drugoj fazi takmičenja nakon produžetaka.
"Sombrerosi" su u prve dve utakmice stvorili mnogo šansi, a sve što su promašili na otvaranju protiv selekcije Južne Afrike vratilo im se u duelu sa Francuzima koje su potpuno nadigrali i doveli do ruba eliminacije već u prvom krugu.
Selektor Havijer Agire nada se da će njegovi izabranici uspeti da nametnu ofanzivni stil igre protiv Urugvajaca, koji nisu primili gol u prve dve utakmice i po tome su za sada jedinstveni na Mundijalu u Južnoj Africi.
Carlos Vela je pokupio povredu tetive kolena u meču sa Francuskom i propustiće verovatno ovaj meč a njegovo mesto bi trebao da zauzme Pablo Barrera .Verovatnih startnih 11: Perez, Osorio, Rodriguez, Moreno, Salcido, Juarez, Marquez, Torrado; G. Dos Santos, Franco, Barrera .
Urugvaj  je 6 mečeva bez poraza 4-2-0 12:3 ia tokom ove serije su odigrali 4 takmičarska meča dva na ovom SP i dva u baražu za SP a skor u njima im je 2-2-0 5:1 .
Urugvaju je ovo drugi plasman na završni turnir u zadnja 5 ciklusa , sem na ovom tuniru uspeli su da se plasiraju i 2002. kada su eliminisani u grupnoj fazi sa skorom 0-2-1 4:5 u konkurenciji Danske , Senegala i Francuske . 
Urugvajci su oduševili svoje pristalice pobedom nad domaćom selekcijom u meču u kome su do izražaja posebno došli taktičko umeće selektora Oskara Tabaresa i individualni kvalitet dvostrukog strelca Forlan-a, koji je postigao dva gola i postao junak nacije.
Iskusni stručnjak na klupi Urugvaja je najavio da će izvesti isti tim koji je deklasirao Južnu Afriku u drugom kolu, što znači da će meksička odbrana najviše problema imati prilikom zaustavljanja Forlan-a i Suarez-a.
Nicolas Lodeiro se vraća u konkurenciju za sastav posle suspenzije i očekuje se da dobije šansu na ovom meču verovatno sa klupe .
Verovatnih startnih 11: Muslera, M. Pereira, Lugano, Godin, Fucile; Perez, Arévalo, A. Pereira, Forlan, Suarez, Cavani .

Kvota za nerešeno na ovoj utakmici je 1.70, a kladionice retko greše u tim stvarima, u Italijanskom prvenstvu su čak nepogrešivi, kada nerešeno odgovara obema ekipama. Upravo je takva situacija sada, i ja stvarno ne vidim razlog da tako ne bude .

Mexico - Uruguay X @ 1.80 Toscana

24.06. (Thu) 20:30 Denmark - Japan

  • U jedinom meču ovih dveju ekipa odigranom 1971. slavila je Danska rezultatom 3-2
  • Japan je postigao samo 9 golova u 12 meča na SP
  • Pobeda protiv Kameruna je Dancima prva posle preokreta na SP
  • Japan imma samo jedni pobedu u 6 meča protiv Evropskih ekipa na SP
  • Danska je u predhodna 3 nastupa na SP svaki put prolazila u nokaut fazu 
  • Danska je u 15 meča na SP protiv Aziskih ekipa pobedila na 10
  • Japan je na samo 2 meča od 12 na SP postigao više od gola 
  • Danska nije promašila penal na SP , 4 gola iz 4 penala 

24.06. (Thu) 20:30 Cameroon - Netherlands

  • U predhodna dva meča ovih ekipa postignut je samo jedan gol (0-0 1998. i 1-0 za Holandiju 2006.)
  • Holandija je neporažena na 3 meča SP protiv Afričkih ekipa 
  • Kamerun jepobedio samo jednom u zadnjih 12 meča na SP 
  • Holandija je primila samo 2 gola u zadnjih 6 meča na SP sačuvavši pri tom u ovom periodu 4 puta svoju mrežu 
  • 26 od 32 gola Kamerun je na SP primio od Evropskih ekipa 
  • Holandija je pobedila na zadnjih 10 takmičarskih mečeva 
  • Kamerun je bez pobede nad Evropskim ekipama zadnjih 9 mečeva na SP
  • Kamerun je bez pobede u zadnjih 9 meča.

24.06. (Thu) 16:00 Slovakia - Italy

  • Ove dve ekipe su se sastajale samo jednom 1998. i taj meč je završen pobedom Italije 3-0
  • Zadnja 4 gola na SP italijani su primili posle prekida
  • Slovačka je uputila samo 3 šuta u okvir gola u prva dva meča ovog SP
  • Italijani su poslednja 3 meča na SP remizirali rezultatom 1-1 i u svakom su stuzali prednost rivala
  • Italija je primila 2 gola iz samo dva šuta u okvir gola na ovom SP
  • Italija je od  zadnjih 16 golova na SP 11 postigla posle prekida postigao 
  • Italija je pobedila Čehoslovačku na zadnja dva meča na SP (2-0, 2-1).
  • Italija zadnji put nije prošla grupnu fazu na SP 1974.
  • 4 od 6 poslednjih mečeva Italije u grupnoj fazi na SP su završena rezultatom 1-1
  • 3 od 4 meča grupe E je završeno rezultatom 1-1

24.06. (Thu) 16:00 Paraguay - New Zealand

  • Jedini medjusobni susret ovih ekipa završen je pobedom Paragvaja 3-2 a meč je odigran 1995
  • Paragvaj je neporažen u 5 zadnjih meča na SP protiv neevropskih ekipa 3-2-0
  • Lucas Barrios je zabeležio 3 gola i 2 asistencije na 5 meča Paragvaja u gostima
  • Dva od tri gola Paragvajac Enrique Vera je postigao na poslednja 3 meča
  • 6 od posljednjih 9 golova Paragvaj je postigao posle prekida  
  • Novi Zeland je na zadnjih 17 meča zabeležio samo 3 pobede i ima skor 3-5-9 
  • Paragvaj je u 12 od poslednjih 13 pobeda završio bez primljenog gola 
  • Novi Zeland je postigao dva gola iz samo tri šuta tokom ovog SP