Monday, June 28, 2010

| by

0

28.06.2010. 20:30 Brazil - Chile

Južno Amaričke reprezentacije na ovom turniru su do sada napravile najveći uspeh , sve su uspele da se plasiraju u drugi krig u kome ponovo blistaju prve dve koje su nastupile Urugvaj i Argentina su prošle u 1/4 finale u kome će se naći još jedna posle večerašnjeg duela izmedju Brazila i Čilea a priliku će imati i Paragvaj koji se sutra sastaje sa Japanom . 
Ovo će biti 66. susret između Brazila i Čilea a Čile ima samo 7 pobeda i u ovim mečevima je postigao gotovo 100 gola manje od rivala . Fudbaleri Brazila pobedili su Čile u poslednjih 6 međusobnih duela u kojima imaju gol razliku 22:3 , zadnja dva duela u kvalifikacionoj grupi 3-0 u Čileu odnosno 4-2 u Brazilu.
Ovaj mač će biti repriza njihovog duela 1/8 finala Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Pre 12 godina Brazil je na putu ka finalu, eliminisao Čileance sa ubedljivih 4-1 i to je bilo i poslednje učešće reprezentacije Čilea na Mundijalima . 
Brazil je dolaskom na čelo reprezentacije selektora Dunge predstavio sasvim novi pristup igri u kojem je veći akcenat stavljen na odbranu , pa je ona sada možda i kvalitetniji deo ekipe što može biti prilično ohrabrujuće za njih .Cvrsta igra u odbrani , odlicna kontrola sredine terena i vise nego konkretni i opasni napadi su cinjenice koje se ne mogu osporiti . Navijačima se ovaj novi stil nije dopao kao ni novinarima a kao rezultat toga su kritike na račun trenera Dunge , no sve one polako padaju pod dobrim rezultatima koje njegov tim beleži .Brazil je osvojio Južno Američke kvalifikacije zahvaljujući najmanjem broju poraza ( Paragvaj 0-2 i Bolivija 1-2 oba meča u gostima ) a sličnu stvar su ponovili i u grupnoj fazi ovog turnira kada su ponovo završili na čelu i to im je 8 put zaredom da osvajaju grupu na Svetskim prvenstvima  .
Na otvaranju turnira su rutinski odradili posao protiv Severne Koreje 2-1 i sačuvali se za naredne duele , što im je u velikoj meri pomoglo u meču sa Obalom Slonovače 3-1 u kome su pružili delić magije koje poseduju . O njihovom poslednjem meču u grupi protiv Portugala 0-0 ne vredi trošiti puno reči jer je vise nego očigledno da je taj meč a posebno drugo poluvreme , proteklo u prijateljskoj igri gde je nerešen ishod bio više nego izvestan .
Brazil je predhodnim duelom sa Portugalom 0-0 prekinuo seriju od 7 pobeda a nisu poreženi na predhodnih 9 meča u kojima su primili samo tri gola .
Brazil je prošao 1/8 finala na zadnja 4 Svetska prvenstva primivši pri tom samo jedan gol .Sada posle takmičenja po grupama na prvi pravi test će biti stavljen ovaj novi stil Brazila koji je i spreman za ovaj deo takmičenja pa će bit veoma interesantno videti kao će sve to delovati na terenu .
Dunga će ponovo u ovom meču moći da računa na Kaka -a koji se vraća posle suspenzije i crvenog kartona u meču sa Obalom Slonovače  a takodje bi u sastavu trebalo da se nadje mesta za Elano-a kao i za Robinho-a
Verovatnih startnih 11: Julio Cesar; Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos, Gilberto Silva, Felipe Melo, Elano, Kaka, Robinho, Luis Fabiano
Čile je sa dolaskom na čelo reprezentacije Argentinskog trenera Marcelo Bielsa krenula sa ulatra napadaćkom formacijom 3-3-1-3 što se pokazalo veoma delotvorno kako tokom kvalifikacija kada su zabeležili veći broj pobeda od današnjeg rivala , tako i tokom mečeva u grupnoj fazi kada su obezbedili prolaz u nokaut fazu .
Čile je na prva dva meča u grupi došo do minimalnih pobeda 1-0 protiv selekcija Hondurasa i Švajcarske dok je meč sa Španijom izgubio ponajviše zbog velike greške golmana i iskljucenja Marco Estrada u prvom poluvremenu . S obzirom da Švajcarci nisu uspeli da savladaju Hondruras , Čile je i pored poraza od Španije došao do 1/8 finala .
Čile je porazom od Španije prekinuo niz od 6 pobeda bez primljenog gola a imaju samo 3 poraza u predhodnih 16 meča 12-1-3 već pomenuti protiv Španije 1-2 , Meksika 0-1 u prijateljskom meču i 2-4 protiv današnjeg rivala tokom kvalifikacija a remizirali su protiv Venecuele 2-2 .
Čile je tim koji sigurno neće ući u meč sa ciljem da se brani jer se njihova taktika pre svega svodi na to da se konstantnim napadima i držanjem lopte i igre na polovini protivnika najbolje čuva svoja mreža. Videli smo i na meču sa Spanijom da tim Čilea ne odustaje od te taktike koja im je do sada donela odlične rezultate .
Čile ima dosta kadrovskih problema , Gary "Pitbull" Medel će propustiti ovaj meč zbog drugog žutog kartona u meču sa Španijom a takodje je i Waldo Ponce je u sličnoj situaciji , takodje je za ovaj meč suspendovan i Marco Estrada koji je u predhodnom meču zaradio crveni karton .
Nihov najbolji napadač Humberto Suazo je imao problema sa povredom pred turnir i na njemu je proveo samo jedno poluvreme na terenu ali se na ovom meču može očekivati u startnoj postavi .
Verovatnih startnih 11: Bravo, Jara, Fuentes, Contreras, Vidal, Carmona, Isla, Fernandez, Sanchez, Suazo, Beausejour

Po svemu do sada vidjenom Brazil deluje kao najkompaktnija reprezentacija na ovom mundijalu . Posao protiv Čilea neće biti ni malo lak i naravno da je sve moguće , ali uloga favorita je ipak  kao i uvek na strani petostrukog svetskog prvaka .

Brazil - Chile 1 @ 1.5 Lavovi

| by

0

28.06.2010.16:00 Netherlands - Slovakia

Holandjani svakako mogu biti zadovoljni učinkom u grupnoj fazi gde su zabeležili sve 3 pobede sa samo jednim primljenim golom , a što se tiče igre stiče se utisak da su mogli mnogo bolje i da će prave igre tek uslediti .
Na otvaranju turnira protiv Danske odigrali su veoma tvrd meč sa malo prilika a otpor protivnika su slomili tek posle auto-gola  Daniel Agger da bi pobedu potvrdio pred sam kraj Dirk Kuyt . Drugi meč "lala" protiv Japana je ličio prvom , bez mnogo umiranja u lepoti a meč je odlučio Wesley Sneijder snažnim udarcem sa ivice šesnaesterca na koji je golman Eiji Kawashima čini se loše reagovao i samo skrenuo loptu u gol , dovoljno za minimalnu pobedu 1-0 . U zadnjem kolu u meču bez takmičarskog značaja protiv Kameruna konačno su proradili napadači Robin van Persie i Klaas-Jan Huntelaar koji su svojim golovima obezbedili pobedu 2-1 a veoma značajna stvar je i uspešan povratak u tim Arjen Robben-a .
Sada je vrieme za tim Bert-a van Marwijk-a da krene sa boljim igrama i tako nam se oduži za relativno bleda izdanja u grupnoj fazi . Ako odigraju na svom nivou ne bi trebali imati problema sa Slovacima što bi moglo da znači da ćemo u 1/4 finalu imati pravi derbi protiv Brazilaca .
"Možemo da igramo i bolje i lepše, međutim rezultat je najbitniji. Ako budemo imali koncentraciju kao u prva dva meča, sve će biti u redu i u osmini finala. Potrebno nam je strpljenje, ali ne smemo da igramo nonšalantno", rekao je selektor Bert van Marwijk .
Holandija je vezala 7 pobeda , sve su ostvarene tokom ove godine a nisu poraženi na predhodna 22 meča u kojima su zabeležili skor 17-5-0 . Imaju samo jedan poraz u predhodna 34 meča 24-9-1 i to od Australije u prijateljskom meču 06.09.2008. 1-2 a nisu poraženi ni na predhodnih 15 takmičarskih mečeva u kojima su zabelezili 14 pobeda i remi protiv Rusije u 1/4 finalu prvenstva Evrope 2008. posle koga su poraženi u produžecima .
Na prošlom Svetskom prvenstvu su eliminisani u ovoj fazi takmičenja porazom od Portugala 0-1 .Van Marwijk nema probleme sa povredjenim i suspendovanim igračima . Arjen Robben bi se mogao naći u startnoj postavi nakon što se uspešno vratio posle povrede , zamenivši Cameo-a u meču sa Kamerunom . Trener Van Marwijk je istakao da je oprezan po pitanju njegovog povratka na teren ali da i pored toga postoji šansa da se nadje u startnoj postavi , a u tom slučaju ća na klupu Rafael van der Vaart .
Verovatnih startnih 11: Stekelenberg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronkhorst; Van Bommel, De Jong; Kuyt, Sneijder, Robben; Van Persie.
Slovaci su u prva dva kola potpuno podbacili , u prvom kolu su protiv Novog Zelanda primili gol u zaustavnom vremenu i tako izgubili dva boda , meč je završen rezultatom 1-1 ,a  u drugom kolu sasvim zasluženo poraženi od Paragvaja 0-2 . Pred meč sa Italijanima niko im nije davao ni promil šanse za uspeh ali oni su vanseriskim izdanjem priredili jedan od većih šokova u istoriji Svetskih prvenstava , pobedili su ih rezultatom 3-2 i tako ih eliminisali iz daljeg takmičenja . Njihovi ključni igrači su odradili ogroman posao pruživši perfekvte partije , Martin Škrtel je bio čvrst odlučan i gotovo neprelazan ; Marek Hamšík je delio izuzetne pasove a uz to svojim prolazima pravio dostaproblema odbrani protivnika a Robert Vittek je bio ubojit i postigao je na ovom meču dva gola .  
Postavlja se pitanje kako će igrači reagovati u ovom meču posle senzacionalne partije protiv Italijana , jer neosporno da posle takvih mečeva kod igrača dolazi do "pražnjenja" . Realno , teško je očekivati da mogu ponoviti još jedan meč na tom nivou tako da se plašim da bi trenutnaa euforija mogla biti katastrofalna po njih .
 "Sada smo heroji nacije. U državi je neverovatna euforija. Uspeh protiv Italije nas je ohrabrio da možda i protiv Holandije odigramo ofanzivnije", rekao je selektor Vladimir Weiss .
Slovačka u mečevima odigranim tokom ove godine ima ravnomeran odnos pobeda , remija i poraza 2-2-2 8:7 . 
Računajući samo takmičarske mečeve Slovaci u zadnje dve godine imaju skor 8-2-3 26:15 .
Vezista Zdeno Strba je suspendovan zbog drugog žutog kartona u meču sa Italijom pa će na njegovo mesto verovatno selektorov sin Vladimir Weiss .
Verovatnih startnih 11: Mucha, Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik; Weiss, Hamsik, Kucka, Stoch; Vittek, Jendrisek.  

Holandija redja pobedu za pobedom i što je još bitnije veoma su efikasni u svojim mečevima dok Slovačka igra od sjaja do očaja i u velikoj meri zavisi od svoje dobre ili loše igre u odbrani na kojoj se i zasniva njihova taktika .
Scenario na ovom meču je lako predvidiv , samo je pitanje koliko dugo mogu Slovaci izdržati do primljenog gola , pa sam se kod ovog meča opredelio za sigurniju varijantu a to je konačan ishod i naravno pobeda Holandije a što se tiče golova tu je sve otvoreno  

Netherlands - Slovakia 1 @ 1.50 Millennium