Monday, June 28, 2010

| by

0

28.06.2010.16:00 Netherlands - Slovakia

Holandjani svakako mogu biti zadovoljni učinkom u grupnoj fazi gde su zabeležili sve 3 pobede sa samo jednim primljenim golom , a što se tiče igre stiče se utisak da su mogli mnogo bolje i da će prave igre tek uslediti .
Na otvaranju turnira protiv Danske odigrali su veoma tvrd meč sa malo prilika a otpor protivnika su slomili tek posle auto-gola  Daniel Agger da bi pobedu potvrdio pred sam kraj Dirk Kuyt . Drugi meč "lala" protiv Japana je ličio prvom , bez mnogo umiranja u lepoti a meč je odlučio Wesley Sneijder snažnim udarcem sa ivice šesnaesterca na koji je golman Eiji Kawashima čini se loše reagovao i samo skrenuo loptu u gol , dovoljno za minimalnu pobedu 1-0 . U zadnjem kolu u meču bez takmičarskog značaja protiv Kameruna konačno su proradili napadači Robin van Persie i Klaas-Jan Huntelaar koji su svojim golovima obezbedili pobedu 2-1 a veoma značajna stvar je i uspešan povratak u tim Arjen Robben-a .
Sada je vrieme za tim Bert-a van Marwijk-a da krene sa boljim igrama i tako nam se oduži za relativno bleda izdanja u grupnoj fazi . Ako odigraju na svom nivou ne bi trebali imati problema sa Slovacima što bi moglo da znači da ćemo u 1/4 finalu imati pravi derbi protiv Brazilaca .
"Možemo da igramo i bolje i lepše, međutim rezultat je najbitniji. Ako budemo imali koncentraciju kao u prva dva meča, sve će biti u redu i u osmini finala. Potrebno nam je strpljenje, ali ne smemo da igramo nonšalantno", rekao je selektor Bert van Marwijk .
Holandija je vezala 7 pobeda , sve su ostvarene tokom ove godine a nisu poraženi na predhodna 22 meča u kojima su zabeležili skor 17-5-0 . Imaju samo jedan poraz u predhodna 34 meča 24-9-1 i to od Australije u prijateljskom meču 06.09.2008. 1-2 a nisu poraženi ni na predhodnih 15 takmičarskih mečeva u kojima su zabelezili 14 pobeda i remi protiv Rusije u 1/4 finalu prvenstva Evrope 2008. posle koga su poraženi u produžecima .
Na prošlom Svetskom prvenstvu su eliminisani u ovoj fazi takmičenja porazom od Portugala 0-1 .Van Marwijk nema probleme sa povredjenim i suspendovanim igračima . Arjen Robben bi se mogao naći u startnoj postavi nakon što se uspešno vratio posle povrede , zamenivši Cameo-a u meču sa Kamerunom . Trener Van Marwijk je istakao da je oprezan po pitanju njegovog povratka na teren ali da i pored toga postoji šansa da se nadje u startnoj postavi , a u tom slučaju ća na klupu Rafael van der Vaart .
Verovatnih startnih 11: Stekelenberg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronkhorst; Van Bommel, De Jong; Kuyt, Sneijder, Robben; Van Persie.
Slovaci su u prva dva kola potpuno podbacili , u prvom kolu su protiv Novog Zelanda primili gol u zaustavnom vremenu i tako izgubili dva boda , meč je završen rezultatom 1-1 ,a  u drugom kolu sasvim zasluženo poraženi od Paragvaja 0-2 . Pred meč sa Italijanima niko im nije davao ni promil šanse za uspeh ali oni su vanseriskim izdanjem priredili jedan od većih šokova u istoriji Svetskih prvenstava , pobedili su ih rezultatom 3-2 i tako ih eliminisali iz daljeg takmičenja . Njihovi ključni igrači su odradili ogroman posao pruživši perfekvte partije , Martin Škrtel je bio čvrst odlučan i gotovo neprelazan ; Marek Hamšík je delio izuzetne pasove a uz to svojim prolazima pravio dostaproblema odbrani protivnika a Robert Vittek je bio ubojit i postigao je na ovom meču dva gola .  
Postavlja se pitanje kako će igrači reagovati u ovom meču posle senzacionalne partije protiv Italijana , jer neosporno da posle takvih mečeva kod igrača dolazi do "pražnjenja" . Realno , teško je očekivati da mogu ponoviti još jedan meč na tom nivou tako da se plašim da bi trenutnaa euforija mogla biti katastrofalna po njih .
 "Sada smo heroji nacije. U državi je neverovatna euforija. Uspeh protiv Italije nas je ohrabrio da možda i protiv Holandije odigramo ofanzivnije", rekao je selektor Vladimir Weiss .
Slovačka u mečevima odigranim tokom ove godine ima ravnomeran odnos pobeda , remija i poraza 2-2-2 8:7 . 
Računajući samo takmičarske mečeve Slovaci u zadnje dve godine imaju skor 8-2-3 26:15 .
Vezista Zdeno Strba je suspendovan zbog drugog žutog kartona u meču sa Italijom pa će na njegovo mesto verovatno selektorov sin Vladimir Weiss .
Verovatnih startnih 11: Mucha, Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik; Weiss, Hamsik, Kucka, Stoch; Vittek, Jendrisek.  

Holandija redja pobedu za pobedom i što je još bitnije veoma su efikasni u svojim mečevima dok Slovačka igra od sjaja do očaja i u velikoj meri zavisi od svoje dobre ili loše igre u odbrani na kojoj se i zasniva njihova taktika .
Scenario na ovom meču je lako predvidiv , samo je pitanje koliko dugo mogu Slovaci izdržati do primljenog gola , pa sam se kod ovog meča opredelio za sigurniju varijantu a to je konačan ishod i naravno pobeda Holandije a što se tiče golova tu je sve otvoreno  

Netherlands - Slovakia 1 @ 1.50 Millennium