Saturday, June 12, 2010

| by

0

12.06.2010.20:30 England - USA 1 @ 1.5 Atlantik

Punih 60 godina posle čuvene pobede Amerikanaca nad Englezima na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1-0, dve ekipe ponovo licem u lice na najvećoj svetskoj sceni. Sa utakmice odigrane 1950. godine nije bilo televizijskog prenosa, a kada su agencije javile rezultat meča, mediji u SAD nisu verovaali, već su mislili da su novinari pogrešili u pisanju, odnosno da je rezultat morao biti 10:0 ili 10:1.Tim Fabia Kapela apsolutni favorit. Najviše briga zadaje Al kaida koja je zapretila da će dići stadion u vazduh.
Engleska je kvalifikacije za Svetsko prvenstvo odigrala perfektno i kolo pre kraja sa svim pobedama postala prva Evropska ekipa koja se plasirala na završni turnir . Oni su kvalifikacije ipak završili sa porazom od Ukrajne 0-1 u totalno nebitnom meču za njih i na kraju zabeležili skor 9-0-1 34:6  . Najbolje partije u kralifikacijama su pružili upravo protiv najvećeg konkurenta za pol poziciju reprezentaje Hrvatske 5-1 kući i 4-1 u gostima .
Gordi Albion je tokom 2010. odigrao 3 meča u kojima je zabeležio 3 pobede početkom Marta Egipat 3-1 i u završnom delu priprema Meksiko 3-1 odnosno Japan 2-1 .
U zadnjih 24 meča imaju skor 18-2-4 a interesantno da u sva 4 poraza nisu postigli gol .
Engleska je nedelju dana pre početka prvenstva ostala bez kapitena Rio Ferdinand-a koji se teško povredio na jednom od treninga reprezentacije a umesto njega pozvan je odbrambeni igrač Totenhema Michael Dawson .
Najbolji igrač i najubojitije oružje engleske reprezentacije trebalo bi da bude Wayne Rooney koji je zvanično proglašen za najboljeg igrača Premijer lige. Osim što je bio najbolji strelac Premiershipa , za englesku reprezentaciju je na devet utakmica u kvalifikacijama postigao devet golova, a briljirao je i u Ligi šampiona u dresu Manchester Utd-a .
Veliku pomoć trebalo bi da ima od Steven Gerrard-a i Peter Crouch-a. Ne treba zaboraviti ni Jermain Defoe-a iz Totenhema, koji je za samo 135 minuta odigranih u kvalifikacijama postigao tri gola.
Glavnu reč u odbrani engleske reprezentacije vodiće John Terry . Prvi golman najverovatnije će biti golman Portsmuta David James.
Verovatnih startnih 11: James; Johnson, kralj, Terry, A. Cole, Lennona, Lamparda, Gerrard, J. Cole, Rooney, Heskey.
SAD-u je ovo je deveto učešće na Svetskom prvenstvu .Amerikanci su se bez većih problema kvalifikovali na završni turnir ostavivši iza sebe selekcije Meksika , Hondurasa i Kosta Rike i zabeleživsi skor 6-2-2 19:13 .
Amerikanci su u Martu poraženi od Holandije 1-2 a porazom su počeli i završni deo priprema Češka 2-4 da bi u zadnja dva meča zabeležili dve pobede protiv Turske 2-1 odnosno Australije 3-1 .
Prva zvezda tima je kapiten Landon Donovan koji je prvi strelac u istoriji američke reprezentacije , a zanimljivo je da se fudbalski afirmisao u Evropi , tek ove godine, nakon pozajmice u Evertonu . Osim nega  mnogo se očekuje i od ostalih zvezda, koje igraju u Evropi - Clint Dempsey , Oguchi Onyewu , Michael Bradley , DaMarcus Beasley i Tim Howard-a .
Jedan od najvećih uspeha su ostvarili prošle godine na Kupu konfederacija. Tada su stigli do finala, izbacivši u polufinalu aktuelnog evropskog šampiona  Španiju.
Verovatnih startnih 11: Howard; Cherundolo, Onyewu, DeMerit, Bocanegra; Donovan, Bradley, Edu, Dempsey; Altidore, Buddle.

Engleskaje jadan od najkvalitetnijih timova na ovom tuniru i spravom ističe ambicije na najviši plasman , apsolutni su favorit u ovoj grupi . Godinama unazad Englezi su poznati da punom snagom ulaze u svaki turnir pa isti takav nastup očekujem i ovog puta i Amerikancima ne dajem ni gram šanse pa je moj izbor pobeda Engleske iako je kvota na golove bolja mislim da je ovo mnogo sigurnije rešenje ( 1 )

| by

0

12.06.2010. 16:00 Argentina - Nigeria 3+ @ 2.00 Taš

Argentina i Nigerija počinju borbu za bodove. Maradona na klupi i Mesi na terenu predvode moćne "gaučose", dok "superorlovi" spremaju taktiku da iznenade favorita.
Argentina dvostruki Svetski prvak iz 1978. i 1986. nikad teže nije uspela da se kvalifikuje na završni turnir i strepeli su do zadnjeg kola i pobede u Urugvaju 0-1 .
"Gaučosi" sa legendarnim Dijegom Armandom Maradonom na klupi, i velikim zvezdama u ekipi predstavljaju strah i trepet za sve reprezentacije.
I pored velikih problema u kvalifikacijama, navijači veruju da je došlo vreme da Argentina uzme i treću titulu.
Legendarni Maradona je u kvalifikacijama isprobao više od 100 igrača, ali konačan spisak bez zvezda milanskog Intera, Zanetija i Kambijasa začudio je mnoge.
U meču sa Nigerijom, kao i u svim ostalim utakmicama ključan igrač "gaučosa" biće najbolji fudbaler na planeti, Lionel Mesi. Očekuje se da će Maradona protiv Nigerije igrati sa tri napadača.
Startno mesto u napadu "gaučosa" pored Mesija, pripalo bi i Karlosu Tavezu, dok je neizvesno da li će treći napadač biti Gonzalo Iguain ili Dijego Milito.Sredinu terena trabalo bi da drži igrač Liverpula, Havijer Maskerano, kome bi pomagali veteran Huan Veron, ili mlada zvezda Benfike, Anhel di Marija.
Pored Demikelisa, Samjuela i Hajncea, mesto u odbrani pripalo bi i desnom beku Njukasla Džonasu Gutierezu.
Maradona je uveren da njegova ekipa može da pobedi Nigeriju, a najveću šansu "gaučosa" vidi u slabijoj odbrani protivnika.
"Nigerija je fizički jaka ekipa, koja može da nam zada dosta problema u odbrani. Ipak mislim da je njihova zadnja linija slabije uigrana, i tu vidim našu šansu", rekao je Maradona.
Argentina je tokom završnih priprema odigrla 2 meča  sa ekipama koje su znatno ispod nivoa ekipa koje učestvuju na Svetskom prvenstvu Haiti 4-0 i Kanada 5-0 i od završetka kvalifikacija su odigrali dva jača meča u kojima su bili polovični , poraz od Španije 1-2 sredinom Novembra prošle godime i pobeda nad Nemačkom 1-0 početkom Marta . 
U timu Argentine nema značajnijih povreda a fizioterapeut Fernando Signorini je istakao da kod Mesija ima znakova fiziče premorenosti ipak i pored toga očekuje se da se nadje u timu .
Verovatnih startnih 11: Romero, Gutierrez, Samuel, Demichelis, Heinze, Mascherano, Veron, di Maria, Messi, Tevez, Higuain 
Nigerija je prvi put igrala na Svetskom prvenstvu 1994. godine u SAD, i od tada im je ovo četvrto učešće na poslednjih 5 Mondijala (preskočili samo Nemačku 2006.). Što se dosadašnjih rezultata na prvenstvima tiče, pomenute 1994. i četiri godine kasnije u Francuskoj 1998.su prošli u 1/8 finala, i to su im ujedno i najveći uspesi u istoriji. Na afričkom tlu su uspešniji, dva puta su bili najbolja selekcija .
Super orlovi su do završnog tunira stigli bez poraza , 6 pobeda u prvoj fazi po grupama odnosno u drugoj  fazi 3-3-0 i završili su kvalifikacije sa bodom prednosti nad Tunisom ali su plasman obezbedili u zadnjem kolu nakon njihove pobede nad Kenijom 3-2 odnosno poraza Tunisa od Mozambika  0-1.
Super orlovi su na nedavnom Afričkom kupu zauzeli 3 mesto pobedivši Alžir rezultatom 1-0 mada nisu blistali tokom turnira 3-1-2 6:4 , porazi od Osvajača Egipta 1-3 u grupi i Gane 0-1 u 1/2 finalu .
Nastup na Afričkom kupu nije zadovoljio čelnike saveza pa je na čelo reprezentacije postavljen  Larsa Lagerback i od njegovog dolaska Nigerija je bez poraza i računajući i meč za 3. mesto na Afričkom kupu oni su 5 meča bez poraza 3-2-0 10:4 .
U završnoj fazi priprema su odigrali 3 meča sa Saudiskom Arabijom 0-0 , Kolumbijom 1-1 i Severnom Korejom 3-1 .
Povreda Chelsea-vog veznjaka John Obi Mikel-a je veliki gubitak za Nigeriju pa će biti interesantno videti ko će na njegovo mesto .
Verovatnih startnih 11: Enyeama; Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo, Etuhu, Haruna, Kaita; Odemwingie, Obinna, Yakubu

Kada u jednom timu na raspolaganju imate igrače poput  di Maria , Tevez , Messi i Higuain teško je zamisliti da neće postići nekoliko golova ali ako tome dodate nesigurnu odbranu eto onda prave goleade . Argentina je siguno vekiki favorit u ovom meču ali u ovom trenutku mi se kao praktičnija čini opklada na golove za koje verujem da će biti najmanje 3 (3+)