Friday, July 2, 2010

| by

0

02.07.2010. 20:30 Uruguay - Ghana

Urugvajci su na svoja prva dva učešća osvojili dve titule prvaka Sveta 1934. i 1950. da bi na trećem nastupu 1954. stigli do 1/2 finala a taj uspeh su ponovili 1970. .
Gana se nalazi pred najvećim uspehom u istoriji afirčkog fubala . Ukoliko eliminišu selekciju Urugvaja , "crne zvezde" će postati prvi afrički tim koji je stigao do polufinala .
Urugvaj se nalazio u grupi sa bivšim Svetskim prvakom iz 1998. Francuskom , trećeplasiranim timom sa zadnjeg prvenstva Južne Amerike Meksikom i zemljom domaćinom Južnom Afrikom a osvojio je prvo mesto bez primljenog gola .
Prvi meč sa Francuskom je odigran bez mnogo prilika za gol na obe strane pa je rezultat 0-0 bio realan odraz prikazane igre , u drugom meču sa Južnom Afrikom su tokom celog meča bili bolji i u potpunosti su kontrolisali dešavanja i sasvim zasluženo su stigli do ubedljivog trijumfa 3-0 . U poslednjem kolu grupne faze su u veoma tvrdom meču bez mnogo prilika pobedili Meksiko 1-0 iako se spekluisalo da će meč biti završen nerešenim rezultatom .
Urugvaj je u 1/8 finala eliminisao Južnu Koreju 2-1 , a u tom meču su po prvi put na turniru bili u podredjenom položaju što se tiče kontrole lopte ali su zato bili znatno ubojitiji u ofanzivnim akcijama .
Urugvaj nije poražen na zadnjih 8 meča 6-2-0 15:4 u kojima su u 4 navrata sačuvali svoj gol .
Urugvaj je pobedio na zadnjih 9 meča na kojima je vodio i na poluvremenu Oscar Tabarez će verovatno u meč ući sa sličnim sastavom kao i protiv Južne Koreje s tim da će povredjenog Diego Godin menjati Victorino dok bi Alvaro Fernandez-a mogao menjati Alvaro Pereira .
Verovatnih startnih 11: Muslera, M. Pereira, Lugano, Victorino, Fucile; Perez, Arévalo, Fernandez, Forlan, Suarez, Cavani

Gana je uspešno prebrodila "grupu smrti" u kojoj su se nalazili Nemačka , Australija i Srbija . Prvenstvo su otvorili pobedom nad Srbijom 1-0 , u meču bez mnogo prilika koji je prelomljen posle penala i crvenog kartona za Lukovića . Drugi meč protiv Australije 1-1 je ličio prvom s tim da su gubili 0-1 da bi izjednačili posle penala i crvenog karona za Kewell-a . Meč sa Nemačkom je njihovo najbolje izdanje u grupnoj fazi iako su poraženi 0-1 , u njemu su ušli znatno defanzivnije a pokazali su da su veoma opasni iz kontri o čemu govorei broj šuteva na gol koji je bio na njihovoj strani .
U 1/8 finala su eliminisali SAD 2-1 posle produžetaka , u regularnom delu bilo je 1-1 .Gana je povela u petom minutu golom Kevin Prince Boateng-a, da bi u 62. izjednačio Landon Donovan iz penala. Iako je bila podređena u drugom poluvremenu, Gana je izdržala pritisak rivala i preko Asamoah Gyan- u trećem minutu produžetka stigla do pobede.
Gana iako je stigla do 1/4 finala u zadnja 3 meča , računajući samo regularni deo , su bez pobede.
Zadnja 5 meča su odigrali u okviru 0 do 2 gola a takodje su u ovom okviru odigrali i zadnjih 8 takmičarskih mečava .
Gana u ovaj meč ulazi sa manjim problemima , naime ovaj meč će propustiti Jonatanom Mensah zbog povrede a Andre Ayew zbog parnih kartona . John Mensah je propustio trening , ali se očekuje da se on ipak nadje u sastavu . Kevin-Prince Boateng bi mogao biti zamenjen Derek Boateng-om ili Rahim Ayew-im.
Verovatnih starnih 11: Kingson; Pantsil, Mensah, Vorsah, Sarpei; Inkoom, Annan, D. Boateng, Muntari, Asamoah, Ayew




O važnosti ovog meča je izlišno govoriti , i za obe ekipe ovaj meč znači mnogo više od igre a obično u takvim mečevima ekipe ulaze stegnuto i sa puno grča što bi trebalo da proizvede veoma tvrd meč u kome će obe ekipe više pažnje obraćati na odbranu svog gola  . Konačan ishod je isuviše rižično tipovati pa mi se golovi čime realnijim , a moje mišljenje je da ih neće biti više od dva .

Uruguay - Ghana 0-2 @ 1.50 Premier

| by

0

02.07.2010. 16:00 Netherlands - Brazil

Holandija i Brazil do sada su se sastajali ukupno 10 puta a Južno-Amerikanci su nešto uspešniji 4-4-2 19:14 .
Ove dve reprezentacije su se do sada sastajale 3 puta na SP a Brazil ima dve pobede , obe u nokaut fazi - 1994. u 1/4 finalu (0-0) 2-3 i 1998. u 1/2 finalu (0-0) 1-1 posle penala 2-4 , uz  jednu pobedu Holandije 1974. (0-0) 2-0 u 1/2 finalnoj grupi .
Holandija je relativno lako stigla do 1/4 finala a njihov dosadašnji ucinak je 100 % , 4 pobede iz 4 susreta , Danska 2-0 , Japan 1-0 Kamerun 2-1 i Slovacka 2-1. Pobeda Holandije ni na jednom meču nije dolazila u pitanje , iako možda nisu bili baš ubedljivi na ovim mečevima .
U 1/8 finala Holandija se sastala sa Slovačkom koja je , čine se previše plašljivo i sa puno nervoze ušla u taj susret . Holandjani su bili bolji , kontrolisali su igru i stvarali više šansi ali su  i Slovaci opasno zapretili u nekoliko navrata pred kraj meča . Teg na vagi koji je nagnuo na stranu Holandjana je bio sjajni Roben a i činjenica da se Holandjani mnogo vise želeli trijumf na tom meču .
Holandjani su zasluženo u 1/4 finalu , ali ukoliko žele nešto više moraće još bolje od partija koje su pružili . Moguće je i da protivnici nisu bili dovoljna motivacija da se Holadjani prikažu u najboljem svetlu . U svakom slučaju ovako organizovan i disciplinovan tim sa zvezdama kakve su Robben , Van Persie , Sneijder .. sigurno može mnogo bolje .
Holandija je u seriji od 8 uzastopnih pobeda i sve su ostvarene u ovoj godini a nisu poraženi na zadnjih  23 meča 18-5-0 u kojima su na 16 postizali dva i više gola . Imaju samo jedan poraz u zadnjih 35 meča protiv Australije 06.09.2008. 1-2 u prijateljskom meču . Na zadnjih 12 takmičarskih mečeva su zabeležili pobede a nisu poraženi na zadnjih 16 meča 15-1-0 na kojima su 9 puta postizali dva i više golova .
Trener Holandjana Bert van Marwijk će moći da računa na Robben-a , koji se u meču sa Slovačkom vratio u startnih jedanaest a povratak je obeležio sjajnim golom i trebalo bi da predstavlja glavnu pretnju za odbranu i gol Brazila , uz podršku u vidu Sneijder-a i Van Persie-a, dok se očekuje da van der Vaart meč počne sa klupe .
 Verovatnih startnih 11: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst; Van Bommel, De Jong; Robben, Sneijder, Kuyt; Van Persie


Brazil se po očekivanju našao u 1/4 finalu , grupu je prebrodio bez neočekivano lako i možda najteži meč su imali na otvaranju protiv fanatičnih Južno Korejanaca 2-1 . Sa Obalom Slonovače su lako izašli na kraj 3-1 a o "prijateljkom" meču sa Portugalom 0-0 je izlišno trošiti reči .
U 1/8 finala su deklasirali njihovu staru mušteriju Čile 3-0 , koji je bio ravnopravan protivnik samo u prvih pola sata igre i prvog gola Brazila .
Brazil je dolaskom trenera Dunge dosta toga promenio u igri pa je veći akcenat stavljen na odbranu ali ni malo na štetu napada , naprotiv i dalje igraju atraktivno ali i dovoljno pametno jer se na kraju ipak samo rezultat pamti . Imaju izuzetne pojedine kako u napadu Kaka , Robinho i Luis Fabiano tako i u odbrani Lucio , Juan i Maicon i uz izuzetno pokretljive Gilberto Silva i Alves čine veoma kompaktan tim koji s pravom cilja  na još jednu titulu .
Brazil nije poražen na zadnjih 10 mečeva a imaju samo jedan poraz na zadnjih 31 meča  11.10.2009. od Bolivije 1-2 u gostima i skor u ovom periodu im je 24-6-1 a interesantno da od 6 remija u pomenutom periodu čak 5 su završena bez golova 0-0 a takodje u opvom periodu 20 meča su završili bez primljenog gola .
Dunga će biti bez povređenog Elano-a i suspendovanog ’veznjaka’ Ramires-a. Takođe, Felipe Melo i Julio Baptista još uvek nisu kompletno oporavljeni, tako da će Dunga u startnu postavu možda ubaciti Josue-a , uz Gilberta Silva .
Verovatnih startnih 11 : Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan, Bastos; Gilberto Silva, Josue; Alves, Kaka, Robinho; Luis Fabiano


Po onome do sada vidjenom Holandjani deluju organizovanije dok s druge strane Brazilci deluju kreativnije , u svakom slučaju obe ekipe imaju igrače koji jednim potezom mogu rešiti meč .
Holandija je po kladionicama u dosta podredjenom položaju i kvota na njihovu pobedu kreće se oko 3.9 , sa čime se ne bih baš složio ali ne bi baš ni puno rizikovao pa ću zaobići konačan ishod , mada mi kao najrealnija varijanta deluje remi a čisto sumnjam da će Brazil još jednom remizirati sa 0-0 . Holandjani su u proteklom periodu pokazali da imaju zavidan kvalitet u napadu i da su u stanju da gotovo svakoj ekipi daju gol što se takodje odnosi i na Brazilce pa bi moja opklada bila obe ekipe daju gol .

Netherlands - Brazil  GG @ 2.01 Meridian