Saturday, August 7, 2010

NENAD DŽODIĆ (MONPELJE)

TITULA: Šampion Marsej, Bordo i Lion su, po meni, jedini koji mogu do titule. Nije bilo velikih transfera u ovim ekipama, ali ni u ostalim klubovima, pa je odnos snaga sličan onom iz prethodne sezone. Marsej je doveo dvojicu igrača Rena, u Lionu se za sada samo priča o pojačanjima, a Bordo traga za pravim rešenjima, pošto će najverovatnije da ostane bez Gurkufa i Dijare. Inače, Bordo je bio najuspešniji u pripremnom periodu, kada je u svoju korist rešio pet od šest mečeva.

EVROPA: Rano je za takve prognoze, ali Pari Sen Žermen se pojačava, a nije bilo loš na pripremama. Prema rezultatima prijateljskih mečeva i kvalitetu ekipe, u gornjem delu tabele moralo bi da bude mesta i za Tuluz, a svakako treba računati i na Okser, Lil i Ren.

NOVAJLIJE U LIGI: Kaen ima kadar koji bi trebalo da mu garantuje opstanak. Reč je o stabilnom klubu, starom prvoligašu. Brestu će velika prednost da bude domaći teren, jer ima dobar stadion i veoma vernu i brojnu publiku. Trener mu je veoma strog, poznat je po velikoj disciplini, ali klub se nije pojačao, što bi mogao da bude veliki hendikep. Najviše problema imaće Arl, koji po tradiciji dobro počne sezonu, ali to će sada da bude teško, zato što je kasno oformio tim i počeo pripreme, a još je neizvesno ko će sa klupe da predvodi ekipu.

PRVO KOLO: Izdvajam samo keca na Tuluz, za koji sam već rekao da očekujem da bude u vrhu. Ne verujem da novajlija Brest može da iznenadi na startu u gostima.
Tuluz - Brest 1
Nas su napustila trojica prvotimaca, doveli smo zamene za njih, ali treba nam još vremena da se uigramo, posebno u napadu. Rezultati u pripremnom periodu bili su nam “šareni”, pa nas protiv Bordoa očekuje mnogo težak zadatak.
D. A

NEBOJŠA GUDELJ (BREDA)

Nekadašnji fudbaler Partizana i nekoliko holandskih klubova, Nebojša Gudelj, počeo je da gradi trenersku karijeru. U Bredi je dobio nekoliko zaduženja. Da vodi tim do 19 godina, da pomaže u radu sa drugom ekipom, kao i da za potrebe najjačeg sastava prati i analizira igre protivnika. Nebojša sa ponosom ističe i da sin Nemanja (18) već sedi na klupi prvog tima Brede i da je veoma blizu prvoj postavi. Boljeg sagovornika, dakle, za razgovor o početku holandskog šampionata, nismo mogli da imamo. O fudbalu se u porodici Gudelj misli i na poslu, ali i kod kuće.

TITULA: Ajaks je najozbiljniji kandidat za osvajanje šampionskog pehara. Uz “kopljanike”, naravno, mesta mora da bude i za PSV, ali i za Fejenord. Alkmar i Tvente će vrebati svaku priliku da se i oni umešaju u borbu za visok plasman, ali njima ipak dajem znatno manje šanse da prvenstvo završe na prvom mestu.

EVROPA: Nabrojao sam već toliko ekipa, da su verovatno i mesta za izlazak u Evropu već “popunjena”. Uz njih mogli bi da odskoče Herenven, Groningen, Breda... Biće zanimljiva borba za učešće u evropskim kupovima.

OPSTANAK: Obično se u Holandiji dešava da se ekipe koje uđu iz druge lige teško priviknu na daleko jače takmičenje. Međutim, ne verujem da De Grafšap želi da deli tu sudbinu. Ova ekipa se ozbiljno pripremala za prvoligaško takmičenje, pa očekujem plasman daleko od opasne zone. Po meni, Venlo će biti najugroženiji, siguran sam da će imati najviše poraza, više i od Escelziora, koji je uz De Grafšap ušao u najjače takmičenje.

PRVO KOLO: Ajaks i PSV gostuju, pa se ne bih zaletao sa fiksevima na najveće favorite. Pogotovo ne na “filipsovce”, koji igraju protiv jakog Herenvena. Treći kandidat za titulu, Fejenord, igra na svom terenu, pa je kec na meču protiv Utrehta jedini fiks prvog kola.
Fejenord - Utreht 1
D. Đ.

ŽARKO ĐUROVIĆ, TRENER KOŠICA (SLOVAČKA)

Slovan i Žilina su favoriti čitavog prvenstva, pa i narednog kola
MŠK Žilina - Nitra 1
Slovan Bratislava - Dukla B. Bistrica 1

Uz njih do pobede bi trebalo da dođu i Zlate Moravce, koje dočekuju Prešov
ViOn - Tatran 1

MFK Košice - MFK Ružomberok 1
Optimizam zasnivam na činjenici da gosti, iako spadaju u red boljih slovačkih ekipa, daleko sigurnije igraju kod kuće nego u gostima.

Na duelu Dubnice i Trnave ne bi smela da dođe dvojka.
MFK Dubnica - Spartak Trnava 1X

NEBOJŠA PAVLOVIĆ (KORTRIJK, BELGIJA 1)

Zasluženo smo savladali Briž u prvom kolu, čime smo mu nametnuli imperativ pobede protiv Sent Trudena, na premijeri pred domaćom publikom. Domaćin ističe da se bori za titulu, zbog toga novi neuspeh ne dolazi u obzir.
Klub Briž - Sent Truden 1

Izdvajam i jedinicu na Beršot, koji je po meni kvalitetniji tim od svog rivala, a velika prednost za domaće je činjenica da im je trener bivši strateg Serkl Briža, pa gosti ne mogu ništa da sakriju. 
Žerminal Beršot - Serkl Briž 1

Mogli biste da pokušate sa kecom na Varegem, klasičnu “domaćinsku” ekipu
Zulte Varegem - Mehelen 1

DEJAN MARKOVIĆ (NATERS, ŠVAJCARSKA)

Ponovo izdvajam tri kluba na koja sam tipovao i proteklog vikenda – Bazel, Servet i Lugano.

Belincona - Bazel 2
Bazel, očigledno, neće imati dostojnu konkurenciju ove sezone. Jedini ima maksimalan učinak nakon tri kola, a zadovoljio je i u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona. Jang Bojs mu je najveći konkurent, ali je odlaskom dvojice najboljih napadača, od kojih je jedan otišao upravo u Bazel, previše izgubio.
Lucern - Sion X2Skrećem vam pažnju da je Sion pre nedelju dana nadigrao Cirih, a da je izjednačujući gol primio tek kada mu je isključen golmana, odnosno kada je među stative morao da stane jedan od fudbalera.

Servet - Nion 1
Lugano - Krins 1
Servet i Lugano su najviše pokazali na startu Druge lige, pa mislim da će i ovog vikenda da zabeleže pobede.

Lozana Sport - Iverdon Sport 1
Igrao bih i na Lozanu, koja se ističe po sjajnoj odbrani, ali oprezan sam zbog njenog meča u okviru Lige Evrope.

Naneprijatnija iznenađenja su Vaduz i Vintertur, ekipe od kojih se očekuje da budu u vrhu tabele.
D. Ar.