Friday, June 17, 2011

BOJAN ZAJIĆ (VALERENGA) TIPUJE 12 KOLO NORVEŠKE LIGE 19.06.2011.

Molde je u poslednje vreme siguran kod kuće, pa bi pred dva uzastopna gostovanja morao da savlada Sogndal, od kojeg je mnogo kvalitetniji.
MOLDE – SOGNDAL 1

Start je u veoma lošoj formi, Haugesund je zbog toga favorit, ali sigurniji sam u veliki broj golova na ovom meču.
HAUGESUND – START 3+

Od Grenland ima problema sa povredama, ali nisam uveren da će Fredrikštad to da iskoristi.
Fredrikštad – Od Grenland 1X

Problem sa povredama ima i Valerenga a uz to i dvojica igrača su na “Gold kupu”.
Valerenga – Sarpsborg 1x

Viking je i dalje u velikoj rezultatskoj krizi, za koju u klubu tvrde da je posledica povreda i suspenzija.
Stabek – Viking 1, GG


SRĐAN TUFEGDŽIĆ (AKUREJRI) O PAROVIMA KUPA ISLANDA 20.-23. 06.2011.

Na Islandu je i dalje veoma hladno, ovih dana ima samo pet-šest stepeni, zbog čega su tereni i dalje u prilično lošem stanju. Zato iznenađenja nisu retka, a verovatno će da ih bude i u kupu, jer klubovi sa različitim ambicijama ulaze u ovo takmičenje. Recimo da sam uveren jedino u trijumf jednog od boljih drugoligaša, ekipe Fjolnira, protiv trećeligaša Hamara.Tor i Vikingur su novajlije u eliti, ali bih igrao na domaćina koji je malo živnuo u poslednje vreme. Dvojka na Keflavik je realna, ali savetujem oprez, jer Haukar igra na plastičnoj podlozi. Grindaviku dajem prednost najviše zbog odsustva trenera gostiju, koji je na Evropskom prvenstvu za mlade, kao selektor.

Tor – Vikingur 1Haukar – Keflavik 2
FJOLNIR – HAMAR 1
Grindavik – HK 1
Valur – Vestmanejar 1
Trotur – Fram 1x
Rejkjavik – Hafnarfjordur 1
Bolungarvik – Breidablik 0-2

ČETVRTFINALA „GOLD KUPA“ (5-25. JUN)

Na „Gold kupu“ (5-25. jun), Prvenstvu Severne, Srednje Amerike i Kariba u SAD, kreću mečevi odluke. Posle takmičenja po grupama otpale su četiri reprezentacije, a osam najboljih igraju četvrtfinale.
U derbiju ove faze sastaju se polufinalisti prethodnog šampionata. Kostarika sa sjajnim vezistom Tventea Ruizom i napadačem Kubana Urenom, bliža je slavlju prema predviđanjima kladionica od protivnika Hondurasa, kojeg predvode vezista Totenhema Palasios i golgeter meksičkog Atlasa Kostli. Razlog za to je, verovatno, skroman učinak Hondurasa (1 1 1) u najlakšoj grupi.
Gvatemala, koju su „bukmejkeri“ pre početka „Gold kupa“ procenili kao najslabiju ekipu uz Grenadu, srušila je prognoze i prošla među osam, ali tu je čeka branilac krune i rekorder po broju pehara Meksiko, favorit „broj jedan“. Raspucani Čikarito (pet pogodaka) iz Mančester Junajteda i drugovi su u tri meča ostvarili stopsototan učinak uz gol-razliku 14:1, pa je jasno da se autsajderu ne piše dobro.
B. A.

KVOTE ZA PEHAR („BWIN“)
1. Meksiko 1,55
2. SAD 2,80
3. Panama 19,00
4-5. Kostarika 26,00
4-5. Jamajka 26,00
6. Honduras 29,00
7. El Salvador 81,00
8. Gvatemala 251,00

SVETSKO PRVENSTVO ZA FUDBALERE DO 17 GODINA U MEKSIKU (18. JUN – 10. JUL)

Sesk Fabregas (Arsenal), Anderson (Mančester Junajted), Toni Kros (Bajern), Lendon Donovan (Los Anđeles)... bili su najbolji pojedinci prethodnih Mundijala za fudbalere do 17 godina. Svetsko prvenstvo za igrače rođene posle 1. januara 1994, 14. po redu, koje se održava u Meksiku od 18. juna do 10. jula, sigurno će lansirati neke nove zvezde, jer su na okupu, u borbi za pehar 24 najbolje selekcije u tom uzrastu, podeljene u šest grupa.
Na 13 održanih šampionata, dominirali su Afrikanci, koji su pet puta osvajali trofej i isto toliko puta zauzeli drugo mesto. Dakle, samo tri finala su odigrana bez predstavnika „crnog kontinenta“, što je bitan podatak za prognozere. Doduše, sada neće nastupiti osvajači, Nigerija (tri puta) i Gana (dvaput).

Grupa A
Na prvi pogled ova „divizija“ ne deluje preterano jako, ali kada se zagrebe dublje po podacima, jasno je da je u pitanju „grupa smrti“. Tu su domaćin Meksiko, prvak 2005, zatim šampion Evrope Holandija, koja je titulu osvojila u maju na prvenstvu u Srbiji, gde je deklasirala Nemačku u finalu (5:2), kao i pobednik azijskog šampionata – Severna Koreja. U takvom društvu, Kongo, predstavnik Afrike, najuspešnijeg kontinenta, ima ulogu blagog autsajdera.

Grupa B
Francuzi su jedini u ovom društvu bili prvaci, a tu su još Argentinci, Japanci i Jamajčani. Nijedna od ovih reprezentacija se nije kvalifikovala kao osvajač kontinentalnog takmičenja.
B. Antić

SISTEM TAKMIČENJA
Osmerac otpada

U osminu finala plasiraće se po dve ekipe iz svake od šest grupa, kao i još četiri najbolje trećeplasirane selekcije – ukupno šesnaest (12+4). Dakle, posle prvog kruga otpada osam timova.
U slučaju istog broja bodova odlučuje gol-razlika.

KVOTE ZA PEHAR („VILIJEM HIL“)
1. Brazil 4,50
2. Holandija 5,50
3. Argentina 6,50
4. Nemačka 7,00
5. Meksiko 10,50