Sunday, July 11, 2010

| by

0

11.07.2010. 20:30 Netherlands - Spain

Mesec dana fudbala , 63 odigrana meča , 144 gola , 15 crvenih kartona , već je zaboravljeno . Ono što je bitno , što će zauvek ostati u sećanju miliona ljudi koji su gledali Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine , znaće se večeras .Još samo nekoliko sati . Toliko je ostalo do najvećeg svetskog događaja , velikog finala . Ime šampiona sveta biće uspisano na "boginji" i tamo će ostati zauvek .
Prvo Svetsko prvenstvo na afričkom kontinentu , prvo van Evrope na kojem će šampion biti evropska reprezentacija , i prvi susret Holandije i Španije na velikim turnirima .
Mnogi smatraju Holandiju i Španiju najvećim fudbalskim nacijama koje nikada nisu bile na vrhu sveta . Holanđani su bili dva puta na samo korak od tog cilja 1974. godine , i četiri godine kasnije a oba finala su izgubili od domaćina turnira Argentine odnosno Nemačke . Španija je na ovom turniru napravila najveći uspeh u istoriji .
Najvažnije, prvi put će jedna od ove dve zemlje postati šampion sveta .
Ove dve reprezentacije su se do sada sastajale 9 puta i obe imaju po 4 pobeda uz jedan remi .

Holandija

Pogled na tim
Na klupi sedi , za veliki deo planete , potpuno nepoznati Bert van Marvijk . Trener , koji je pre reprezentacije vodio Fejnord , odlično je , uprkos svim predviđanjima , uklopio tim , predvođen velikim zvezdama , koji sada igra opasno dobar fudbal .
Na golu je Maarten Stekelenburg , golman Ajaksa . Naravno, neozbiljno je upoređivati ga sa Casillas-om , ali isto tako , ne može se reći da nije odličan golman . Uliva sigurnost odbrani , što je možda i najvažnije za defanzivu tima van Marvijka .
U odbrani su veteran Giovanni van Bronckhorst , i mladi  Gregory van der Wiel , kao i tandem štopera Joris Mathijsen i John Heitinga . Spoj iskustva , mladosti i snage do sada se pokazao kao pun pogodak .
Sredina terena je, kao i kod Španaca , ključna za igru čitavog tima . Nigel de Jong i Mark Van Bommel neverovatno dobro odrađuju "prljave" poslove prilikom odbrane i destrukcije protivničke igre , a isto tako su dobri i u kreiranju napada .
Ali , ipak , taj deo posla pada na fantastičnog Wesley Sneijder-a . Kao i Villa , i Sneijder je u konkurenciji za najboljeg igrača i za Zlatnu kopačku , sa takođe  , pet postignutih golova .
Sa strana neumorni i nezamenjivi Dirk Kuyt , kao i Arjen Robben . Fudbaler Bajerna jedan je od onih igrača koji jednim potezom mogu da reše čitav meč , pa će uz Sneijder-a , najveća opasnost pretiti od Robben-a .
U napadu usamljen igra Robin van Persie . Usamljen formacijski , ali to se ne primećuje u igri , jer čini se , da kada Holandija ide u napad , ide čitav tim , a ne samo igrači zaduženi za postizanje golova .
"Holanđani se sigurno neće povući i braniti . Imaju brze igrače koji igraju u sjajnoj formi . Radiće ono što i mi , i pokušaće da nametnu svoju igru . Poznajem Robben-a , brz je , jak a njegov šut iz daljine me zabrinjava . Moramo ga zaustaviti , mada Holandija nije samo Arjen Robben . Imaju jaku odbranu i sredinu , a Sneijder i Kuyt su veoma opasni", rekao je Iker Casillas .
Vesti iz tima
Trenar Bert van Marwijk nema kadrovskih problema .
Najveće zvezde tima su imale poštedu od treninga u Petak i apsolutno spremni ulaze u ovaj meč .
Maarten Stekelenburg je imao manjih problema sa kukom ali je normalno trenirao , a manjih zdravstvenih problema je imao i Demy de Zeeuw koji su u medjuvremenu sanirani .
Gregory van der Wiel i Nigel de Jong su ponovo na raspolaganju posle suspenzije u 1/2 finalu što znači da će ponovo na klupu De Zeeuw i Khalid Boulahrouz .
Verovatnih startnih 11
Stekelenburg ; Van der Wiel , Heitinga , Mathijsen , Van Bronckhorst ; Van Bommel , De Jong ; Robben , Sneijder , Kuyt ; Van Persie
Put do finala 
 "Lale" su, za razliku od Španaca , od starta Mundijala igrali , pa skoro savršeno . Padali su redom Danska (2-0), Japan (1-0) i Kamerun (2-1) . Sa maksimalnih devet bodova , Holanđani prvi u grupi , i idu na Slovačku .
Borbeni Slovaci pošteno su namučili "Lale" , ali na kraju nisu mogli ništa . Pobeda Holanđana od 2-1 , donela im je meč sa Brazilom .
Meč između , uvek favorita Brazila , i do tada "izazivača" Holandije , bio je sigurno finale pre finala . Sa možda , tačnije sigurno , potpuno neočekivanim ishodom . Brazil poveo sa 1-0 , ali Holanđani razbistrili glave na poluvremenu , i preokrenuli rezultat na 2-1 . Izbacivanjem petostrukog svetskog šampiona , Holanđani su istakli veoma ozbiljnu kandidaturu za tron .
A do finala i borbe za pehar ostao je samo jedan meč , i jedan cilj . Savladati Urugvaj . Možda i najsimpatičnija ekipa turnira , predvođena magičnim Diego Forlan-om uspela je da postigne dva gola protiv "lala" , ali ni to nije dovoljno za pobedu . Tri gola koja su završila u mreži Muslere , donela su veliko finale Holanđanima ( 3-2 ).
A do tog finala cupkaju , i broje poslednje sate . 
Statistika
Holandija je u seriji od 10 uzastopnih pobeda ali nisu sačuvali svoj gol u zadnja 4 meča .
Oni  nisu poraženi na zadnjih  25 meča 20-5-0 u kojima su na 18 postizali dva i više gola a imaju samo jedan poraz u zadnjih 37 meča - protiv Australije 06.09.2008. 1-2 u prijateljskom meču .
Na zadnjih 14 takmičarskih mečeva su zabeležili pobede a nisu poraženi na zadnjih 18 meča 17-1-0 na kojima su 11 puta postizali dva i više golova . 
Holandija je stigla do finala sa 6 pobeda i ako pobede u finalu biće tek 5 ekipa sa 100% učinkom na turniru  , do sada su to uradili samo Urugvaj 1930.( 4 ) ,  Italija 1938.( 4 ) , i Brazil 1970.( 6 ) i 2002.( 7 ) ali ako se računaju i kvalifikacije biće tek druga ekipa koja je do trona stigla sa 100% učinkom računajući turnir i kvalifikacije a to je pre nje uradio samo Brazil 1970.
Ovo je 3 učešće Holandije u finalu SP ali i prvo u kojem ne igraju protiv domaćina turnira i samo 4 reprezentacije imaju više finala od njih , ako im se računa i ovo finale ,  Nemačka, Brazil , Argentina i Italija.
Holandjani su pobedili na samo 5 meča od poslednjih 12 protiv Evropskih reprezentacija na SP 
Poslednjih 10 rezultata
DatumProtivnikDomaćin Gost


TakmičenjeSezona
06.07.2010.Urugvaj3:2


SP - Završni deo2010
02.07.2010.Brazil2:1


SP - Završni deo2010
28.06.2010.Slovačka2:1


SP - Završni deo2010
24.06.2010.Kamerun2:1


SP - Po grupama2010
19.06.2010.Japan1:0


SP - Po grupama2010
14.06.2010.Danska2:0


SP - Po grupama2010
05.06.2010.Mađarska6:1


Prijateljski (rep.)2010
01.06.2010.Gana4:1


Prijateljski (rep.)2010
26.05.2010.Meksiko2:1


Prijateljski (rep.)2010
03.03.2010.SAD2:1

Prijateljski (rep.)2010

Španija

 Pogled na tim
Na klupi je proslavljeni Visente del Boske , koji zna formulu za uspeh .
Na golu je Iker Casillas , godinama jedan od najboljih , ako ne i najbolji , golman na svetu .
Odbranom , takoređi neprelaznom , komanduje duo iz Barse , Puyol i Pique . Po stranama igraju Sergio Ramos i Joan Capdevila , koji su se pokazali itekako opasni i u napadu .
U napadu je za očekivati jednog napadača , ali ne bi iznenadilo ni da se pojave dvojica . U svakom slučaju , na terenu će biti David Villa . Igrač koji je ovog leta pojačao Barsu , bez trunke milosti , tresao je mreže na ovom Mundijalu . Pet golova je postigao , jedan je od kandidata za Zlatnu kopačku kao i za najboljeg igrača turnira .
Verovatno se pitate zašto smo preskočili sredinu terena. Zato što je ona posebna priča, i zato što iz poznate fraze "fudbal je najbitnija sporedna stvar na svetu",  pa bar ponekad , izbaci reč "sporedna".
Gledajući  Xavi Hernandez-a , Xabi Alonso-a  i Andres Iniesta-u , sa kakvom lakoćom izvode čarobne pokrete i akcije, možemo , ali bez ikakve dileme reći da je fudbal , onaj koji oni igraju , čista umetnost . Neiskvarena , nedodirljiva umetnost , koja ostavlja bez daha .
"Nije David Villa najopasniji igrač Španije. Oni koji su zaista najopasniji jesu Xavi i Iniesta . Oni određuju tempo , i koji se uvek pobrinu da lopta dođe do Villa-e . Moramo ih zatvoriti i ne dopustiti im da igraju kako umeju . Ukoliko im poklonimo bar malo slobodnog mesta , dobro će nas namučiti" , priznaje Arjen Robben .
Vesti iz tima
Vicente del Bosque za ovaj meč najverovatnije neće moći da računa na Raul Albiol-a koji ima problema sa povredom . Posle odlične igre u 1/2 finalu Pedro bi mogao da počne i ovaj meč što znači da će Fernando Torres ponovo na klupu .
Verovatnih startnih 11
Casillas ; Ramos , Pique , Puyol , Capdevila ; Busquets, Alonso ; Pedro, Xavi, Iniesta ; Villa
Put do finala
Španija je u grupnu fazu ušla pomalo uspavano . Šamar , koji su dobili u prvom meču, izgleda da je došao u pravo vreme . Izgubili su od Švajcarske 0-1 , ali su se opametili i sabrali u rekordnom roku .
Honduras je , ni kriv ni dužan , stradao od "pomahnitalih" Španaca u drugom kolu, sa 2-0 . A u trećem su poklekli i Čileanci , koji su , doduše , bolje prošli od Hondurasa , izgubili su samo sa 2-1.
Dve pobede i poraz potpuno dovoljni "furiji" da se sa prvog mesta plasira u nokaut fazu . A tamo ih je sačekao komšijski Portugal .
Međutim , Cristiano Ronaldo i drugovi nisu mogli doveka da zadržavaju razgoropađenog David Villa-u i ostatak Španske ekipe . Na kraju , 1-0 za "furiju", i za još jedan meč na Mundijalu .
A taj meč doneo je još jedan . Paragvaj u 1/4 finalu , što je , na papiru , najslabiji protivnik kojeg su mogli da izaberu . Međutim , morali su pošteno da se namuče kako bi prošli dalje . Pobedili su sa 1-0, opet golom David Villa , ali je moglo da bude mnogo drugačije da je Oscar Cardozo pogodio penal za Paragvaj . Ali da ne pričamo šta bi bilo ka bi bilo , Španija je izborila plasman u 1/2 finale pobedom 1-0 .
Ali , na samo jedan meč od velikog finala  , protivnik koji je tokom Mundijala, uterao strah u kosti svim ekipama Nemačka . Reprezentacija koja je svakako pokazala najatraktivniju i najbolju igru od starta turnira , testirala je karakter Visente del Boske-ovih momaka .
Ipak, u tom meču , Španci su potpuno deklasirali Nemce , ne toliko rezultatom koliko igrom . Opet "samo" 1-0 , ali u ovakvom meču gol je ravan sedmici na Lotou .
I posle tog meča , Španci su okrenuli novi list , i spremni su da ispišu novo poglavlje fudbalske istorije .
Statistika
Španija je vezala 5 podede u kojima je primila samo jedan gol a zadnja 3 meča završena  su njihovom pobedama 1-0 a golovi su postignuti tek posle 60 minuta.
U zadnja 53 meča imaju samo 2 poraza , od Švajcarske 0-1 na ovom turniru i SAD 0-2 na kupu Konfederacija  krajem Juna prošle godine , a u tom periodu su zabeležili skor 47-4-2 , i pri tom su na 33 meča sačuvali svoj gol odnosno na 35 meča postigli 2 i više goloa .
Računajući samo takmičarske mečeve oni imaju samo jedan poraz u zadnjih 10 meča 9-0-1 22:5 .
Španija ukoliko osvoji titulu će postati tek drugi vladajući  Evropski prvak koji je to uradio , pre nje to je pošlo za rukom samo Nemačkoj 1974.
Poslednjih 10 rezultata
DatumProtivnikDomaćinGost


TakmičenjeSezona
07.07.2010.Nemačka1:0


SP - Završni deo2010
03.07.2010.Paragvaj1:0


SP - Završni deo2010
29.06.2010.Portugalija1:0


SP - Završni deo2010
25.06.2010.Čile2:1


SP - Po grupama2010
21.06.2010.Honduras2:0


SP - Po grupama2010
16.06.2010.Švajcarska0:1


SP - Po grupama2010
08.06.2010.Poljska6:0


Prijateljski (rep.)2010
03.06.2010.Južna Koreja1:0


Prijateljski (rep.)2010
29.05.2010.Saudijska Arabija3:2


Prijateljski (rep.)2010
03.03.2010.Francuska2:0


Prijateljski (rep.)2010


U svakom slučaju , obe ekipe su dostojne finala Svetskog prvenstva .
Dovoljno je samo baciti oko na statistike i sastave timova i biće vam jasno da je vraški teško pogoditi konačan ishod a pogotovu što je u pitanju jedno finale pa još Svetskog prvenstva i uz to prva titula koju će osvojiti jedna od ekipa .
Teško je poverovati da Španci mogu još jedan meč na Svetskom prvenstvu završiti bez primljenog gola , a čisto sumnjam da će se ovaj meč završiti bez golova , uz to Holandska odbrana ne uliva preveliko poverenje pa je logičan izbor da obe ekipe daju gol .

Netherlands - Spain GG @ 2.08 Meridian