Tuesday, July 6, 2010

| by

0

06.07.2010. 20:30 Uruguay - Netherlands

Bez ikakve sumnje, najbitniji meč u poslednjih nekoliko decenija i za Holandiju i za Urugvaj. Reč poraz ne postoji u njihovim rečnicima . Finale na vidiku , i jedni i drugi spremni za poslednji napor . Urugvajci bez Luis Suarez-a , Jorge Fucile-a a možda i kapitena Diego Lugano-a . „Lale" bez Nigel de Jong-a i Gregory van der Wiel-a.
Ove dve ekipe su se do sada sastajale 4 puta , Urugvaj je slavio 3 puta uz jednu pobedu Holandije a pobednik je uvek postizao po dva gola , 3 meča su završena rezultatom 2-0 a jedan rezultatom 2-1 .
Samo jednom su se sastajali na Svetskom prvenstvu i to 1974. u grupnoj fazi a slavili su Holandjani rezultatom 2-0 .

Urugvaj ,  posle godina tavorenja u zapećku , vratio se na svetsku scenu na velika vrata . Posle ravno 40 godina , Urugvaj , dvostruki osvajač Svetskog prvenstva 1934. i 1950., opet može da se nada „boginji".
Ujedno i najmanja zemlja na ovom Mundijalu , sjajnim igrama potpuno zaluženo je u polufinalu .  

U grupnoj fazi igrali su sa Francuskom , Meksikom i domaćinom , Južnom Afrikom .
Prvi meč nije pokazao mnogo . Odigrali su bez golova sa Francuzima 0-0 , što nije zadovoljilo Urugvajce , ali ih , naravno , nije ni preterano razočaralo . A i zašto bi , kada su odigrali "najteži" meč i "izvukli" bod .
Ali, u drugom meču pokazali su zbog čega su na Mundijalu . Nisu ukazali poštovanje domaćinu Južnoj Africi , i zahvalili mu se na gostoprimstvu sa tri gola u mreži 3-0 . Diego Forlan i Luis Suarez su pokazali da su sjajan tandem u napadu , i da ukoliko su oni raspoloženi , Urugvaj je strahovita ekipa .
Treći meč razrešio je sve dileme . Pobedili su Meksiko sa 1-0 , ali mora se priznati da su "sombrerosi" bili najravnopravniji rival Urugvajcima i svakako najjači u grupi . Dovoljno za prvom mesto u grupi , i duel sa Južnom Korejom u 1/8 finala .
U 1/8 finala je bilo mnogo teže nego što su očekivali . Poveli su južnoamerikanci sa 1-0 golom Luis Suarez-a , ali su borbeni Korejci stigli do izjednačenja . Međutim , još jedan trenutak magije napadača Ajaksa poslao je Korejce kući , a Urugvaj u četvrtinu finala 2-1 . 
Gana . Sledeći protivnik četi Oskar Vašington Tabarez-a . Potpuno neočekivano , Gana je u 1/4 finala odmerila snage sa Urugvajcima . Sulley Muntari je krajem prvog poluvremena najavio ogromno iznenađenje , ali je Diego Forlan u nastavku meča doneo produžetke . Imali su mnogo , mnogo sreće Urugvajci , jer je Asamoah Gyan pogodio prečku iz penala u poslednjim sekundama drugog produžetka , posle igranja rukom i crvenog kartona Luis Suarez-a .
Posle penala , Urugvaj je pobedio , pa su izabranici Oskar Vašington Tabarez-a posle 40 godina ponovo u 1/2 finalu Mundijala . Mora se priznati da su se "provukli" Urugvajci u 1/4 finalu , ali mnogo bitnije od toga je da su sada u borbi za finale .

Urugvaj u ovaj meč ulazi sa suspendovanim Luis Suarez-om i Jorge Fucile-om , dok je nastup kapitena Diego Lugano pod velikim znakom pitanja zbog povrede .
Umesto Jorge Fucile skoro sigurno igraće Mauricio Victorino a veliko je pitanje ko će umesto Luis Suarez-a , kao moguća rešenja navode se Edinson Cavani odnosno Sebastian Abreu .

Verovatnih startnih 11: Muslera ; M. Pereira , Scotti , Victorino , A. Pereira , A. Fernandez , Arévalo , Perez , Cavani , Abreu , Forlan

Statistika
Urugvaj nije poražen na zadnjih 9 meča 6-3-0 16:5 u kojima su u 4 navrata sačuvali svoj gol a pobedio je i na zadnjih 9 meča na kojima je vodio i na poluvremenu
Urugvaj je bez pobede nad Evropskim ekipama na zadnjih 13 meča  0-6-7 , a zadnju pobedu su ostvarili protiv SSSR-a 1970. u 1/4 finalu .

Holandija , je u startu važila za jednog od favorita , ali se o njoj najmanje pričalo , sada je u samom centru pažnje . Ne zbog same činjenice da su u 1/2 finalu , već i zbog toga da su na putu do polufinala izbacili „Karioke" .
Nakon uvodnih mečeva u kojima nisu bili toliko primećeni , Arjen Robben i Wesley Sneijder zaigrali su najbolje što mogu , što je „lalama" raširilo krila .

Imali su Holanđani , objektivno , jednu od najlakših grupa na turniru . Japan , Kamerun i Danska nisu ekipe koje , na papiru , mogu da pariraju "lalama" , što se , ipak , u stvarnosti nije pokazalo baš tačno .
U prvom meču , Holanđani su pobedili Dance sa 2-0 . Vrlo lako su izašli na kraj sa , ruku na srce , slabijom ekipom , pa su od prvog kola zauzeli prvo mesto u grupi , što je bilo i očekivano , koje nisu ispuštali do kraja .
Japanci su u drugom meču , na opšte iznenađenje pošteno namučili Holanđane , ali su "lale" na kraju , odneli pobedu od 1-0 . Mučili su se 90 minuta sa borbenim Japancima , koji su pored Holanđana , pokazali najviše u grupi H .
U poslednjem meču stradao je Kamerun sa 2-1. Eto i drugovi nisu mogli mnogo protiv razigranih Sneijder-a , van Persie-a , de Jong-a ... Pobeda potpuno dovoljna da se osigura prvo mesto , i duel sa Slovačkom u 1/8 finala.
A u 1/8 finala , Robben , tek oporavljen i Sneijder zaigrali su kako umeju . Sigurno vođstvo od 2-0 donelo je mirnu završnicu , koju je poremetio samo Vittek nekoliko sekundi pre kraja sa penala 2-1 .
1/4 finale je priča za sebe . Brazil . Ime koje unosi strah u kosti svim protivnicima . Ali ne i "lalama" . Robinho je opravdao očekivanja i doveo Brazil u vođstvo . Međutim , sa dva gola , Wesley Sneijder donosi veliki preokret i možda najveću pobedu Holanđana u poslednjih nekoliko godina .
Dakle , Holanđani su uzeli skalp jednom od najvećih favorita turnira , a sada , sa razgoropađenim Sneijder-om i Robben-om, spremni su za korak dalje .
Naročito kada se uzme u obzir da Holandija nikada nije bila svetski prvak . Holanđani su dva puta dogurali do finala . Daleke 1974. godine , i četiri godine kasnije , ali nijednom nisu uspeli da podignu pehar .

Nigel de Jong i Gregory van der Wiel neće moći da igraju zbog kartona a Demy de Zeeuw i Khalid Boulahrouz bi trebali biti njihove zamene .

Verovatnih startnih 11 : Stekelenburg , Boulahrouz , Heitinga , Mathijsen , Van Bronckhorst , Van Bommel , De Zeeuw , Kuyt , Sneijder , Van der Vaart , Van Persie

Statistika
Holandija je u seriji od 9 uzastopnih pobeda i sve su ostvarene u ovoj godini a nisu poraženi na zadnjih  24 meča 19-5-0 u kojima su na 17 postizali dva i više gola . Imaju samo jedan poraz u zadnjih 36 meča - protiv Australije 06.09.2008. 1-2 u prijateljskom meču . Na zadnjih 13 takmičarskih mečeva su zabeležili pobede a nisu poraženi na zadnjih 17 meča 15-1-0 na kojima su 10 puta postizali dva i više golova . .
Holandjani se nadaju da će pobedom protiv Urugvaja postaviti novi rekord po broju pobeda na jednom Svetskom prvenstvu , nakon što su ga izjednačili pobedom nad Brazilom  ( 5 ) .
Holandjani su izgubili samo 2 od 10 mečeva sa Južno Američkim ekipama na SP (ne uključujući rezultate posle penala).

Dakle , obe ekipe imaju motiva za "izvoz" . Imaju znanja , imaju igru i mislim da će "igra nerava" presuditi pa se kao realna opcija nameće igra na golove i to u okviru 0 do 2 gola . Zadnja 5 od 6 1/2 finala su završena u ovom okviru odnosno zadnja 11 od 14 .
Urugvaj na zadnja 14 meča nije primio više od gola a u tom periodu je sačuvao svoj gol u 4 navrata .
Holandija takodje na zadnjih 14 meča nije primila više od gola ali su zato 6 puta sačuvali svoj gol .

Uruguay - Netherlands 0-2 @ 1.55 Meridian
 a kao druga opklada  
Uruguay - Netherlands 2 @ 1.65 Meridian