Thursday, July 15, 2010

Zlatko Zahović, direktor Maribora, pred početak Prvenstva Slovenije

Zlatka Zahovića, direktora Maribora, sa radošću se sećaju navijači Partizana. Generaciju u kojoj je on igrao, mnogi bi i sada rado videli u crno-belom dresu. Jokanović, Petrić, Milanič, Mijatović, Krčmarević, Vujačić... Na klupi - Ivica Osim.
Danas, većina od njih je angažovana u fudbalu, pa ni Zahović, koji je posle Partizana igrao u Portugalu, Grčkoj i Španiji, a za reprezentaciju Slovenije sakupio 80 nastupa, nije “bežao” od najveće ljubavi.
Šta ima novo u slovenačkom fudbalu?
- Kriza. Teška finansijska situacija drma gotovo sve klubove – kaže Zahović. - Nema velikih transfera, nema zvučnih pojačanja. Po klubovima se uglavnom “vrte” isti igrači.
Ima li bar “zverki” među trenerima?
- Vama u Srbiji sigurno je najpoznatiji trener mog Maribora, Darko Milanič. Čuli ste i za Prašnikara, koji sa klupe predvodi Rudar iz Velenja. Ostali treneri su manje poznati Slovenci.
Ko je najozbiljniji kandidat za titulu?
- Maribor, naravno. Koper će pokušati da odbrani zvanje šampiona, Domžale i Rudar da pokvare planove mojoj ekipi, ali uveravam vas, novi prvak Slovenije biće Maribor.
Ne “pucate” od para, niste dovodili zvučna pojačanja... Da vas neće pogurati sudije?
- Ma kakvi. Suđenje je ovde sasvim korektno. Niko nije favorizovan, svi su u istom položaju. Zato valjda i ima mnogo iznenađenja – kaže Zahović.
Ko će strepeti za opstanak?
- Triglav najviše. Biće tu još par ekipa.
Šta da izdvojimo od mečeva prvog kola?
- Maribor kec, naravno.
MOJ TIP
Koper – Primorje     X
Celje – Domžale     2
MARIBOR – TRIGLAV     1
Olimpija – Rudar     X
Gorica – Nafta     1

Žarko Đurović, Trener Košica, o početku slovačkog šampionata

Pre samo nekoliko meseci Žarko Đurović je u tandemu sa Goranom Milojevićem krenuo u “nemoguću misiju”. Košice su bile na poslednjem mestu na tabeli, klubu je pretila selidba u niži rang takmičenja. Međutim, tandem srpskih trenera napravio je čudo, osvojena su 24 boda na 14 utakmica, a Košice su prolećni deo prvenstva završile kao treće na tabeli.
- Klub je hteo da nas zadrži obojicu, ali je Milojeviću iskrsla bolja ponuda – započinje Đurović. - Ostao sam ja, da sa potpuno podmlađenim timom ponovim dobre igre i rezultate, što mi, moram da priznam, neće biti nimalo lako.
Ko se od slovačkih ekipa izdvaja po finansijama i snazi tima, uoči početka novog prvenstva?
- Situacija u ovdašnjem fudbalu je veoma slična našoj. Žilina i Slovan su najjači, bogati klubovi. Drže ih privatnici i trebalo bi da se desi pravo čudo pa da neko treći osvoji titulu prvaka Slovačke. Nažalost, moram da istaknem da su i po regularnosti takmičenja Slovaci i Srbi kao “braća”. Veći i bogatiji je uvek u povlašćenom položaju.
Ima li još sličnosti?
- Ima. Prvenstvo možda neće ni početi ovog vikenda. Razlozi su finansijske prirode. Neki od sponzora nisu uplatili zajednici klubova koliko je trebalo. Valjda će se sve regulisati za dobrobit fudbala – nada se Đurović.
Ko će se boriti za izlazak u Evropu?
- Ružomberok, Nitra, Bistrica... Trnava ima zanimljiv tim, trebalo bi da bude pri vrhu.
Najugroženiji timovi?
- Dunajska Sreda i Zlate Moravce će najviše strepeti. Ipak, iz slovačke prve lige ispada samo jedna ekipa, neće valjda biti velike “frke”.
Mislite na vaše Košice?
- Nadam se da ne mislim. Mi bismo, uz Dubnicu i Prešov, morali negde u sredinu tabele. Imamo mladu ekipu, otišlo je mnogo iskusnih igrača. Zato sam na oprezu.
Favoriti prvog kola?
- Žilina, Ružomberok i Bistrica. Mi gostujemo Slovanu, jednom od favorita prvenstva, ali nadam se da ćemo zatvorenijom varijantom uspeti da ostanemo neporaženi.
Ima li, uz vas, još poznatih trenera?
- Trenutno nema. Radili su ovde Hrvat Kranjčar, Vermezović, Kurčubić... Sada je na meni da osvetlam obraz srpskog fudbala – ističe Đurović.
Ne sumnjamo da će veliki borac i svojevremeno ljubimac beogradske Marakane iz slavnih igračkih vremena to i uspeti.
Orilo se nekad sa severa: Đurović Žare...


MOJ TIP
ŽILINA – ZLATE MORAVCE     1
RUŽOMBEROK – PREŠOV     1
Senica – Trnava     X2
Nitra – Dubnica     X
BISTRICA – D. STREDA     1
Slovan – Košice     1X

Dejan Marković (Švajcarska) pred start prve lige

TITULA: Borba za titulu vodiće se između aktuelnog šampiona Bazela i Jang Bojsa, ali i Ciriha, koji je jednako ambiciozan i organizovan klub kao prva dva, a proteklu sezonu završio je na razočaravajućem sedmom mestu, čime je “platio” danak učešću u Ligi šampiona.

OPSTANAK: Belincona je protekle sezone za dlaku izbegla ispadanje, a ništa novo je ne očekuje ni ove. Po kvalitetu igračkog kadra ne gine joj borba za opstanak. Mislim da će glavni konkurent da joj bude novajlija Tun, koji se slabo pojačao u dosadašnjem delu prelaznog roka. Doveo je trojicu igrača, ali ne bih rekao da su to prava pojačanja za Prvu ligu.

PRVO KOLO: Ovde su mediji i dalje zaokupljeni Svetskim prvenstvom, ali velikih dešavanja i transfera jednostavno još nije bilo. Prelazni rok u mnogim klubovima kao da nije ni počeo, pa u novoj sezoni timovi startuju u uglavnom nepromenjenim sastavima. Zbog svega toga bio bih oprezan kada je u pitanju prognoza prvog kola. Eventualno bih igrao na Lucern, koji je protekle sezone bio najprijatnije iznenađenje, ili možda Grashopers, koji se još zimus finansijski stabilizovao prodajom dvojice super talentovanih mladih igrača, reprezentativaca Švajcarske koji su osvojili titulu svetskog prvaka za fudbalere do 17 godina.

Lucern – St. Galen     1

Kreće češki šampionat – kladionice uz šampiona

Prema najavama svetskih kladionica uoči početka prvenstva Češke, Sparta može da bude fiks sezone. Aktuelni prvak, koji je prethodnu sezonu završio bez poraza (16 14 0), “dobio” je kvotu samo 1,50 da će ponovo biti najbolji, daleko ispred vice-šampiona Jabloneca (5,50) i Slavije (7,50), koja je bila tek sedma.
Sparta, rekorder po broju titula (13), zadržala je najzvučnija imena, Repku, Sionka i golgetera Vilfrida, a dovela je povremene reprezentativce, vezistu Matejovskog iz Redinga i golmana Anderlehta Žitku. Inače, osim Sparte, samo su još tri ekipe osvajale pehar u šampionatima Češke: Liberec, Slavija i Ostrava.
Najveći transfer zasad je napravila Slavija, koja želi da se iskupi za prošlogodišnju razočaravajuću sezonu. Ali, u pitanju je prodaja defanzivca Sušija moskovskom Spartaku, za 3,8 miliona evra. Budući da je prelazni rok na početku, sigurno je da će biti pojačanja u pokušaju da se napadne ljuti rival Sparta.
Na igračkom gubitku je i Ostrava, koja je ostala bez najboljeg strelca iz prošle sezone Ličke, čiji je novi klub francuski Brest, dok je “strašno” pojačanje dobio Liberec, iz nemačke Bundeslige. U pitanju je Štajner, sjajni dribler i reprezentativac Češke, koji je godinama bio najbolji fudbaler Hanovera.
Novi članovi elite su Hradec Kralove (skor 20 8 2) i Usti Nad Labem (20 5 5), prvi i drugi prošle godine u Češkoj 2, koji su zamenili Kladno i Bohemians Prag. Hradec iz Kralove je iz istoimenog grada (90.000 stanovnika), poznatog po proizvodnji PETROF klavira, čiji je stadion kapaciteta 17.000 sedišta. Klub ima svetlu prošlost, doduše daleku, jer je 1960. ušao iz druge lige i odmah osvojio prvenstvo Čehoslovačke. Igrao je u Kupu šampiona, gde je najpre izbacio Panatinaikos, a zatim ispao u četvrtfinalu od Barselone (1:1, 0:4). Poslednji svetli momenat bilo je osvajanje Kupa Češke (1995.), a od 2003. je bio u drugoj ligi.
Usti Nad Labem, iz grada sa 95.000 stanovnika, igraće kao domaćin na stadionu susednih Teplica. Osnovan je 1945, u eliti je igrao 1952. i 1959, tako da se u najjače društvo vratio posle više od pola veka.
Prema kvotama kladionica, uz nove prvoligaše, najozbiljniji kandidat za ispadanje je Bohemians 1905, koji poput Usti Nad Labema, neće igrati na svom terenu, već na “travi” gradskog rivala Slavije. Upravo ove dve ekipe se sastaju u prvom kolu, a na uvertiri će snage još odmeriti novajlija Hradec Kralove i “nepobediva” Sparta.


KVOTE ZA PEHAR (“BETETHOUM”)
1. Sparta     1,50
2. Jablonec     5,50
3. Slavija P.     7,50
4. Banjik Ostrava     8,00
5-6. Plzen     15,00
5-6. Teplice     15,00

Start danskog šampionata – FK Kopenhagen brani tron

Prvi put posle 1999/2000, danska liga će imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što će dati dodatnu draž novom prvenstvu, koje počinje ovog vikenda. Trofej brani FK Kopenhagen, osvajač četiri od pet prethodnih titula i rekorder po broju pehara (16), kojeg svetske kladionice ponovo izdvajaju kao favorita za prvo mesto.
Prvak je zadržao najbolje strelce iz prošle sezone, Senegalca N`Dojea (14 golova) i Brazilca Santina (11), koji bi uz iskusne asove Gronkjera i Šveđanina Albaka trebalo da budu glavni aduti. Popularni “lavovi” su angažovali dvojicu prvotimaca Sonderjila, štopera Otesena i napadača Frederiksena, čime su u ovom prelaznom roku najviše oslabili devetoplasiranu ekipu iz prošlog šampionata.
Interesantno je da je FK Kopenhagen tim koji je imao najveći prosek gledalaca u 2009/2010 (19.000), a Sonderjil najmanji (3.400). Upravo ova dva kluba se sastaju u prvom kolu.
Konkurenti FK Kopenhagenu za osvajanje trona trebalo bi da budu Odenze, vice-šampion, kojeg predvode prekaljeni bek Helveg i “zlatna kopačka” prošlog prvenstva Nigerijac Utaka (18 pogodaka), kao i Brondbi, drugi klub u Danskoj po broju titula (zvezda ekipe napadač Rasmusen)
Iz prikrajka, šansu za visok plasman vreba Alborg, najseverniji tim u ligi, kojeg je u prelaznom roku napustio reprezentativni levi bek Jakobsen, čiji je novi tim španska Almerija. Transfer je iznosio 2 miliona evra, što je zasad rekord u Danskoj ovog leta.
Oslabljeni su i Midtilend, čiji je reprezentativni defanzivac Jesen otišao u Kajzerslautern i Nordsjalend, kojeh je napustio iskusni južnoafrički napadač Zuma. Ipak, kladionice kao glavne kandidate za ispadanje izdvajaju Sonderjil i nove prvoligaše Horsens i Lingbi, koji su u eliti zamenili Arhus i Koge.
B. A.


KVOTE ZA PEHAR (“BETETHOUM”)
1. FK Kopenhagen     1,75
2. Odenze     3,90
3. Brondbi     4,00
4. Alborg     15,00
5. Midtilend     25,00