Thursday, July 15, 2010

Start danskog šampionata – FK Kopenhagen brani tron

Prvi put posle 1999/2000, danska liga će imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što će dati dodatnu draž novom prvenstvu, koje počinje ovog vikenda. Trofej brani FK Kopenhagen, osvajač četiri od pet prethodnih titula i rekorder po broju pehara (16), kojeg svetske kladionice ponovo izdvajaju kao favorita za prvo mesto.
Prvak je zadržao najbolje strelce iz prošle sezone, Senegalca N`Dojea (14 golova) i Brazilca Santina (11), koji bi uz iskusne asove Gronkjera i Šveđanina Albaka trebalo da budu glavni aduti. Popularni “lavovi” su angažovali dvojicu prvotimaca Sonderjila, štopera Otesena i napadača Frederiksena, čime su u ovom prelaznom roku najviše oslabili devetoplasiranu ekipu iz prošlog šampionata.
Interesantno je da je FK Kopenhagen tim koji je imao najveći prosek gledalaca u 2009/2010 (19.000), a Sonderjil najmanji (3.400). Upravo ova dva kluba se sastaju u prvom kolu.
Konkurenti FK Kopenhagenu za osvajanje trona trebalo bi da budu Odenze, vice-šampion, kojeg predvode prekaljeni bek Helveg i “zlatna kopačka” prošlog prvenstva Nigerijac Utaka (18 pogodaka), kao i Brondbi, drugi klub u Danskoj po broju titula (zvezda ekipe napadač Rasmusen)
Iz prikrajka, šansu za visok plasman vreba Alborg, najseverniji tim u ligi, kojeg je u prelaznom roku napustio reprezentativni levi bek Jakobsen, čiji je novi tim španska Almerija. Transfer je iznosio 2 miliona evra, što je zasad rekord u Danskoj ovog leta.
Oslabljeni su i Midtilend, čiji je reprezentativni defanzivac Jesen otišao u Kajzerslautern i Nordsjalend, kojeh je napustio iskusni južnoafrički napadač Zuma. Ipak, kladionice kao glavne kandidate za ispadanje izdvajaju Sonderjil i nove prvoligaše Horsens i Lingbi, koji su u eliti zamenili Arhus i Koge.
B. A.


KVOTE ZA PEHAR (“BETETHOUM”)
1. FK Kopenhagen     1,75
2. Odenze     3,90
3. Brondbi     4,00
4. Alborg     15,00
5. Midtilend     25,00