Thursday, July 1, 2010

1/4 finals World cup preview

Fudbalska planeta je u transu, sa nestrpljenem se očekuju utakmice četvrtfinala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi u petak i subotu. Posle početnih tvrdih mečeva po grupama, došli su spektakularni dueli u osmini finala, ali čarolije tek počinju, jer su na redu odlučujuće bitke osam najjačih reprezentacija za najvredniji pehar.
Od sedam bivših prvaka, u igri za titulu su još četiri. Brazil (pet puta najbolji), Argentina (dva), Nemačka (tri) i Urugvaj (dva) su tu, dok su šampionat napustili branilac krune Italija, Engleska i Francuska. Uz nekadašnje šampione, trofej napadaju Španija, Holandija i dva najprijatnija iznenađenja, Gana i Paragvaj.


Urugvaj – Gana
Na papiru, par sa najnižim rejtingom, ali raspored je hteo da jedan od ovih autsajdera dođe na samo dva koraka od trona. Međutim, majstorija i lepih poteza sigurno neće nedostajati, budući da Urugvajce predvode sjajni Forlan i Suarez, otkrovenje prvenstva, koji je pokazao da 35 golova u dresu Ajaksa protekle sezone u Holandiji nikako nisu slučajnost. S druge strane, je Gana, selekcija fizički jaka kao čelik i disciplinovana do maksimuma. Glavni adut našeg selektora Milovana Rajevca je Gijan, napadač Rena, koji kao tenk razara protivničke odbrane.
Urugvaj je dvaput bio prvak sveta (1930. i 1950.), dok Gana nikada nije bila ni u četvrtfinalu.

Argentina – Nemačka
Harizmatični Dijego Maradona, uz Pelea najbolji fudbaler svih vremena, uneo je pobedničku energiju u selekciju Argentine, koja je savladala sva četiri protivnika u Južnoj Africi. Sa osmehom na licu “gaučosi” ruše rivale, iako je prva zvezda Leo Mesi skoro neprimetan. Na njihovu sreću, raspucali su se Iguajn i Tevez, istakao se i novi as Di Marija, a posao odrađuju Maskerano, Maksi... Suprotstaviće im se goropadna Nemačka, koja je uvek najbolja kada je najvažnije, shvatili su to i nadobudni Englezi. Nema Balaka, ali mladi lavovi Kedira i Ozil vezu po terenu, Podolski i Klose rešetaju mreže, dok je sve zadivio dvadesetogodišnjak Miler.
Na prošlom Mundijalu, trostruki šampioni Nemci, takođe u četvrtfinalu, izbacili su dvostruke prvake Argentince, na penale (1:1 posle 90 minuta).

Brazil – Holandija
Prava je šteta što jedna od ove dve selekcije mora već sada da otpadne. Brazilci su pokazali zašto su najveća svetska fudbalska sila i rekorderi po broju pehara (pet). Impresionirali su rezultatima, ali i lepotom igre, dok Holanđani sa nekoliko vanserijskih fudbalera imaju sve četiri pobede u dosadašnjem delu šampionata, ostvarene sa lakoćom. Kaka Robinjo i Fabijano su se poigravali sa rivalima, Snajder, Van Persi i za minimalno vreme Roben pokazali su raskoš fudbalskog znanja. Ali neko će da pakuje kofere.
Na Mundijalima, ova dva tima su se prethodni put sastala 1998, kada je Brazil na penale izbacio “narandžaste” u polufinalu. Najveći uspesi Holanđana su dva plasmana u finale, 1974. i 1978.

Španija – Paragvaj
Jedini susret u kojem postoji izraziti favorit. Evropski prvak Španija, sa “Barseloninim modelom” igre, gde Ćavi, Inijesta i Buskets, “pojačani” Alonsom, prosto ne dozvoljavaju rivalima da pipnu loptu, a Vilja neumoljivo cepa mreže, sada ima na meti Paragvajce, koji su na četiri meča postigli samo tri gola, uz jednu pobedu i tri remija.
“Furija” nikada nije bila na tronu, a u četvrtfinalima je igrala pet puta i samo jednom prošla. Sada ima šansu da popravi taj skor.
B. Antić

KVOTE ZA PEHAR “VILIJEM HIL”
1. Brazil     3,50
2. Španija     3,75
3. Argentina     5,50
4. Nemačka     7,50
5. Holandija     8,00
6. Urugvaj     17,00
7. Gana     41,00
8. Paragvaj     51,00

Bojan Zajić (Valerenga, Norveška 1)

Sandefjord je najslabiji tim u ligi, pa pobeda Rozenborga ne bi smela da dođe u pitanje, a prilično sam uveren i u trijumf Tromsoa, jer je u dosadašnjem delu prvenstva pokazao da može mnogo.
ROZENBORG – SANDEFJORD     1
TROMSO – ALESUND     1, 2-3
Viking je u dobroj formi, nedavno je u prijateljskom meču savladao danski Esbjerg rezultatom 5:2, zbog čega mislim da će da slavi i protiv Od Grenlanda.
Viking – Od Grenland     1
Štoper i kapiten Kongsvingera završio je karijeru, što je velika šansa za Bran.
Kongsvinger – Bran     2x
Mi redovno dobro prolazimo na gostovanju Lilestremu, skoro smo u pripremnom susretu bili bolji od moskovskog Spartaka, ali sigurno nas čeka veoma težak posao.
Lilestrem – Valerenga     0-2
Moldeu se se oporavila dvojica najboljih igrača, pa Stabeku neće biti nimalo lako
Stabek – Molde     3+
Kada su drugoligaši u pitanju, najsigurniji sam u trijumf Mjondalena protiv veoma lošeg Sandnesa, a igrao bih i na Bodo, jednog od favorita za visok plasman, jer se na prethodnom meču na svom stadionu obrukao izgubivši rezultatom 0:5.
MJONDALEN – SANDNES     1
BODO – ALTA     1

Zoran Manović, trener Aramejske sirianske (Švedska)

Landskrona, trenera Henrika Larsona, uvek igra napadački, što joj donosi odlične rezultate, posebno kod kuće, pa ne sumnjam u kec protiv Jončepinga. To mi je jedina sigurica id Druge lige
LANDSKRONA – JONČEPING     1
Kod trećeligaša izdvajam jedinice na Hamarbi, Vasalund i Kviding.
Hamarbi je lider u našoj grupi, ima mladu i trkački veoma spremnu ekipu, zbog čega mislim da će bez problema da osvoji tri boda.
HAMARBI TFF – V. SIRIANSKA     1
Vasalund igra na veštačkoj podlozi, bio je ubedljiv u prethodnom kolu, pa Karlštad ne bi trebalo da mu predstavlja veliku prepreku.
VASALUND – KARLŠTAD     1
Mi smo vezali četiri pobede na strani, a pošto u Bodenu mnoge stvari ne štimaju, nadamo se petoj.
Boden – A. Sirianska     2
U južnoj grupi najveći favorit je Kviding protiv najslabijeg u ligi, Iterbija
KVIDING – ITERBI     1

Insajdari na blic


MARKO PEROVIĆ
(NJU INGLAND, SAD)

Solt Lejk – Nju Ingland     X2
Kolumbus - Čikago     1
Dalas – Kanzas     0-2
SAN HOZE – VAŠINGTON     1
Čivas – Filadelfija     2
Kolorado – Njujork     2
LOS ANĐELES – SIJETL     1

MILOŠ GLOGOVAC
(PRVENSTVO ISLANDA)


Haukar - Filkir     1X
Keflavik - Hafnarfjordur     1
REJKJAVIK - GRINDAVIK     1
Stjarnan - Vestmanejar     1X2
Fram - Valur     1X, 2-3
Selfos - Breidablik     1

FAHRUDIN KUDUZOVIĆ
(DANDALK, R. IRSKA 1)


BOHEMIAN - FINGAL     1
DROGEDA - UCD     2
Slajgo - Šemrok     X
ST. PATRIKS - GALVEJ     1

NIKOLA ĐURĐIĆ
(HAUGESUND, NORVEŠKA 1)


ROZENBORG – SANDEFJORD     11, 3+
Haugesund – Start     1
Honefoš - Stromsgodset     1X
Kongsvinger – Bran     3+
TROMSO – ALESUND     1
Viking – Od Grenland     X
Lilestrem – Valerenga     2-3
Stabek – Molde     1