Wednesday, July 7, 2010

| by

0

07.07. 2010. 20:30 Spain - Germany

Zvanični evropski prvak , reprezentacija Španije , ukrstiće u 1/2 finalu koplja sa ekipom koja je najviše pokazala na ovogodišnjem Mundijalu , najboljom selekcijom Nemačke . Španci u Južnoj Africi stvaraju istoriju , jer su prvi put u istoriji učesnici 1/2 finala , dok Nemci jure svoj 4 trofej namenjen najboljoj reprezentaciji sveta .
Istorija je na strani Nemačke. U do sada 20 odigranih mečeva, "panceri" su zabeležili osam pobeda, Španci šest, a toliko je bilo i remija. Gol razlika je na strani Nemaca, 27:22. Poslednji meč ove dve reprezentacije su odigrale na Evropskom prvenstvu 2008. a meč je dobila Španija 1-0 golom Fernando Torres-a .
Jedna od zanimljivosti vezana za ovaj meč je i ta da je samo jednom šampion Evrope postao i prvak sveta , uradila je to Nemačka 1974. godine .
Meč na Durban stadionu u istoimenom gradu vodiće Mađar Viktor Kasai .

Španija je stigla na Mundijal kao jednan od glavnih favorita za osvajanje "boginje" .
Posle iznenađujućeg poraza od Švajcarske na startu turnira 0-1 , u meču u kome su apsolutno dominirali i imali čak 32 štuta na gol  , Španija je u dva naredna kola u grupi vezala dve lake pobede , Honduras 2-0 i Čile 2-1 .A sa dobrom igrom su nastavili i u 1/8 finala gde su u lokalnom derbiju pobedili Portugal 1-0 .
Meč 1/4 finala protiv Paragvaja su rešili u svoju korist rezultatom 1-0 golom koji je postigao David Villa , a ovaj meč će biti upamćen po dva dosudjena penala , po jedan na obe strane , i tri izvedana penala , kao i propuštenom prilikom da se svira i treći penal na meču odnosno drugi za Špance .
"Furija" u svojim redovima ima ubojit napadački tandem Torres-Villa , ali za sada samo David Villa trese protivničke mreže i donosi rezultat svojoj ekipi . Novi napadač Barselone postigao je 5 od 6 golova Španije i sigurno je jedan od glavnih kandidata za najboljeg igrača prvenstva.
Njegov partner u napadu , od koga se mnogo očekivalo ,  Fernando Torres , za sada pruža blede partije , ali se svi u taboru "furije" nadaju da će napadač Liverpula proraditi kada bude najpotrebnije , u polufinalu i eventualnom finalu .
Sredina terena odrađuje posao na najbolji mogući način . Xavi i Alonso , potpomognuti  Busquets-om, stvaraju mnogo problema protivnicima u organizaciji napada , a vrlo brzo se transformišu u napadačku formaciju i vrlo često umeju da ugroze protivnički gol iz drugog plana .
Odbrana je na visokom nivou, pa su Pique i Puyol , stameni štoperi , dozvolili samo dva gola protivniku na dosadašnjih pet mečeva .
Kapiten Casillas je odličan , protiv Paragvaja je odbranio i penal , pa će raspucani Nemci imati mnogo problema da stignu do gola "furije" .
Statistika
Španija je vezala 4 podede u kojima je primila samo jedan gol .
U zadnja 52 meča imaju samo 2 poraza , od Švajcarske 0-1 na ovom turniru i SAD 0-2 na kupu Konfederacija  krajem Juna prošle godine , a u tom periodu su zabeležili skor 46-4-2 , i pri tom su na 32 meča sačuvali svoj gol odnosno na 35 meča postigli 2 i više goloa .
Računajući samo takmičarske mečeve oni imaju samo jedan poraz u zadnjih 9 meča 8-0-1 21:5 .
Povrede , suspenzije
Raul Albiol je pod znakom pitnja za ovaj meč i sem njega Visente del Boske nema drugih kadrovskim problema , a nema ni suspendovanih igrača , pa će prvu postavu najverovatnije činiti igrači koji su izvojevali pobedu protiv Paragvaja .
 Verovatnih startnih 11(4-2-3-1) :  
Casillas; Ramos, Pique, Puyol, Capdevila; Busquets, Alonso; Iniesta, Xavi, Torres; Vila

Nemačka na ovom turniru nastupa sa najmladjom ekipom u svojoj istoriji igranja na Svetskim prvenstvima koja igra možda i najlepši fudbal na turniru a uz to i najefikasnji .Nemci u poslednja dva meča , Engleskoj i Argentini , dali po četiri gola .
Nemačka je odlično otvorila turnir tako što su "pregazili" Australiju 4-1 i to kao da ih je uspavalo pa su u narednom kolu doživeli šokantan poraz od Srbije 0-1 a tome je naviše kumovao crveni karton Miroslava Klose-a u 37 minutu . Ovaj poraz kao da ih je razdrmao i u zadnjem kolu grupne faze dobili Ganu 1-0 .
U 1/8 finala su sjajnom igrom došli do ubedljive pobede nad Engleskom 4-1 a duel u Blumfontejnu obeležila je i katastrofalna odluka urugvajske sudijske trojke Larionda, Fandino, Espinosa koji u 38. minutu nisu priznali očigledan gol Frank Lampard-a pri vođstvu Nemačke od 2:1.
Igru iz susreta sa Englezima su ponovili i u 1/4 finalu kada su "počistili"Argentinu 4-0 .
Napad nemaca predvodi Miroslavu Klose . Napadač poljskog porekla igra svoj treći Mundijal i samo mu jedan pogodak nedostaje da se na večnoj listi strelaca Mundijala izjednači na prvom mestu sa Brazilcem Ronaldom. Sa obzirom da su Nemcima zagarantovane još dve utakmice u Južnoj Africi, vrlo je moguće da Klose uđe u istoriju.
Na sredini terena caruju Bastian Schweinsteiger i Mesut Ozil , koji igraju u odličnoj formi , dok se od Podolskog očekuje značajniji doprinos napadu i pre svega golovi . Khedira je nevidljiv , što za igrača na njegovoj poziciji predstavlja najveći mogući kompliment .
Odbranu čine iskusni Friedrich i Mertesacker , koji su snažni , ali ne toliko brzi , pa bi to mogla da bude najveća šansa za brzonoge Španske napadače .  
Manuel Neuer je u potpunosti ispunio očekivanja selektora , primivši samo dva gola u dosadašnjem delu turnira .
Statistika 
Nemačka je vezala 3 pobede u kojima je primila jedan gol .
U zadnjih 8 meča imaju samo jedan poraz od Srbije 0-1 i u ovom periodu su primili samo 3 gola .
Računajući samo takmičarske mečeve imaju samo jedan poraz na zadnjih 15 susreta u kojima su zabeležili skor 12-2-1 39:7 .
Na njihovih zadnjih 15 meča u samo 4 navrata su oba rivala postizala gol .
Nemačkoj je ovo 3 polufinale zaredom odnosno 12 u njenih 17 učešća na Svetskim prvenstvima .
Povrede , suspenzije
Največi problem za Joachim Loew-a je suspenzija mladog Thomas Mueller-a , koji je sa četiri gola i tri asistencije , najkorisniji igrač na šampionatu a njega će u startnoj postavi zameniti Kroos .
Nemac Brazilskog porekla Cacau je ponovo u konkurenciji za sastav .
Verovatnih startnih 11 (4-2-3-1):  
Neuer; Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng; Khedira, Schweinsteiger; Kroos, Oezil, Podolski; Klose 

Nemačka igra svoj najbolji fudbal trenutno a i pored svih tid dobrih partija meni ne ulivaju preveliko poverenje , dok Španci kao da igraju pod ručnom i sasvim je realno za očekivati da Španija u nastavku takmičenja zaigra još bolje što bi trebalo da garantuje njihovu pobedu na ovom meču a uz to bi se ponovio što se tiče golova 0 do 2 iz razloga  da su zadnja 5 od 7 polufinala su završena u ovom okviru , odnosno zadnja 11 od 15 .


Spain - Germany 1 @ 2.70 Premier
Spain - Germany 0-2 @ 1.75 Taš