Sunday, June 27, 2010

| by

0

27.06.2010. 20:30 Argentina - Mexico

Pobednik duela Argentina – Meksiko u četvrtfinalu igra protiv boljeg iz meča Engleska - Nemačka. To će biti repriza duela odigranog pre četiri godine na Mundijalu u Nemačkoj. ‘Gaučosi’ su tada, takođe, u drugoj rundi takmičenja, nakon produžetaka, eliminisali selekciju Meksika.
Meksikanci su poveli, ali je Argentina prvo uspela da izjednači, a potom i da preokrene rezultat pogotkom Maxi Rodriguez-a.
Argentina je zavšila takmičenje po grupama kao prvoplasiran tim u grupi B sa maksimalnim učinkom , tri pobede iz tri meca .
Gaučosi su svoje takmicenje na ovom turniru počeli sa minimalnom pobedom protiv reprezentacije Nigerije 1-0 . Usledio je meč sa Južno Korejancima gde su odigrali dosta kvalitetnije posebno u fazi napada i dosli do prve ubedljivije pobede 4-1. Meč sa bivšim Evropskim prvacima Grčkom su odigrali u trenutku kada su već praktično bili sigurni učesnici 1/8 finala , što je Maradona iskoristio da pruži šansu nekim od rezervista koji tesko da mogu da očekuju šansu u odlučujucim mečevima koji slede a taj meč su rešili u svoju korist rezultatom 2-0 .
Argentina je vezala 8 pobeda što je njihova najbolja serija još od 1998. a na završnim turnirima su u seriji od 9 meča bez poraza u regularnom delu .Messi , Tevez , Higuan , Milito .. i ostatak tima prepunog fudbalskih zvezda su potvrdili da se Argentina sa punim pravom nada trijumfu u Južnoj Africi.
Nije lako ni samom Maradoni da odluči koju od fudbalskih zvezda da ostavi na klupi , pa je tako dosta teško predvideti sastav Gaučosa za meč sa Meksikom .
Jonas Gutierrez se vraća u konkurenciju za sastav posle odradjene suspenzije .
Prema nekim najavama Nicolas Otamendi i Walter Samuel bi trebali da se nadju u startnih 11 . 
Verovatnih startnih 11: Romero, Otamendi, Demichelis, Samuel, Heinze, Gutierrez, Mascherano, Di Maria, Messi, Tevez, Higuain . 
Mexico prvi meč na ovom turniru odigrao protiv domaćina Južne Afrike i remizirao 1-1 , iako su u većem delu meča bili bolja ekipa morali su na kraju da jure jedan bod . Protiv Francuske Mexikanci su održali pravi mali fudbalski čas i potpuno zasluženo slavili sa 2-0 i tako praktično dokusurili već prilicno uzdrmanu Francusku reprezentaciju .
Računalo da će Urugvajci i Meksikanci odigrati prijateljski meč u posledjoj rundi takmicenja po grupama jer je i jednoj i drugoj selekciji remi garantovao prolaz u 1/8 finala. Ipak to se nije desilo a Urugvaj je golom Suareza u finisu prvog poluvremena dosao do pobede 0-1 .
Meksiko je dva puta igrao u 1/4 finalu Mundijala, ali su oba puta baš oni bili domaćini turnira . Od 1994. godine na svakom Svetskom prvenstvu eliminisani su u osmini finala .
Meksiko je pobedio na samo jednom meču u predhodnih 10 protiv Južno Američkih ekipa 1-2-7Neizvestan je nastup za Carlosa Velu na ovom meču . Po rodjenju Argentinac , Guillermo France bi mogao da se nadje na klupi , jer mu sumnjičavi Meksikanci ne veruju da se oseća kao Meksikanac , a njegovo mesto bi trebao da zauzme Cuauhtemoc Blanco .
Verovatnih startnih 11: Perez, Osorio, Rodriguez, Moreno, Salcido, Juarez, Marquez, Torrado; G. Dos Santos, Blanco, Barrera .

Meksikanci su pokazi na meču sa Francuzima da nemaju respekta prema fudbalskim zvezdama u suparničkim selekcijama i nema sumnje da ce ući hrabro u ovaj duel. Medjutim samo hrabrost im sigurno neće biti dovoljna , a velikii problem bi za njih mogao biti njihov nepredvidiv tempermanet i mogucnost da naprave neku glupost zbog koje bi kasnije zažalili.  Argentinci su favoriti bez ikakve sumnje. Dovoljno je da Messi odigra na svom nivou i meč je prakticno rešen. Ipak mislimo da Argentina još uvek ne igra onako kako se to od njih očekuje . Očigledni su problemi sa realizacijom , i očigledno je da Messi jos uvek nije pronašao svoju formu. Ipak i pored svega toga moj izbor je pobeda Argentine sa golovima na obe strane što bi bila moja druga opklada za ovaj meč .

Argentina - Mexico 1 @ 1.6 Toscana
Argentina - Mexico GG @ 2.09 Meridian

| by

0

27.06.2010. 16:00 Germany - England

U derbiju osmine finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sastaju se reprezentacije Engleske i Nemačke.
Za tako rani duel dva velika rivala i dva bivša svetska prvaka krivi su Englezi, koji nisu uspeli u C grupi osvoje prvo mesto. 
U dosadašnjim mečevima na velikim takmičenjima Nemačka reprezentacija je mnogo uspešnija, pa će ta činjenica samo dodatno opteretiti Engleze pred duel osmine finala.
Od Svetskog prvenstva 1966. godine, kada su bili domaćini, Englezi nikada nisu igrali u finalu nekog velikog takmičenja. Pre 44 godine Englezi su u finalu, nakon produžetaka, pobedili tadašnju Zapadnu Nemačku sa 4-2 , a trenutak odluke bio je kontroverzni pogodak Džefa Harsta.
Sa druge strane , Nemci su se od tada plasirali u čak 10 finala, što na Mundijalima , što na Evropskim prvenstvima i osvojili 3 titule Svetskog i 2 Evropskog šampiona.
Englezi su se u dva navrata približili vrhu , ali su ih oba puta, nakon boljeg izvođenja penala , zaustavili upravo Nemci. U polufinalu SP 1990, kada je tragičar bio Stjuart Pirs , a potom i šest godina kasnije na "Vembliju" kada je zakazao Daren Sautgejt .
Nemačka sve do 2000. godine nije poražena u duelima sa Englezima, ali je tada na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji tim Kevina Kigena pobedio u grupi sa 1-0 golom Alana Širera. Bio je to, ujedno, poslednji susret dva giganta Svetskog fudbala na velikim takmičenjima.
Skor u medjusobnim duelima ovih dveju ekipa je na strani Nemačke 10-6-4 .
Ove dve ekipe su se susretale na SP 4 puta i svi mečevi su završeni remijima .
Nemačka je sa dve pobede i porazom zauzela prvo mesto u svojoj grupi , a da su mogli da biraju sigurno bi izabrali drugo mesto koje je donelo dosta lakše rivale ali kiks protiv Srbije im nije dozvolio da kalkulišu u meču sa Ganom .
U prvom kolu grupne faze , Nemačka je prižila izuzetnu  partiju  i dosla do važne i ubedljive pobede protiv Australije 4-0 . U meču sa Srbijom , Nemci gube sva tri boda , a kao glavni krivac može se označiti Miroslav Klose koji je zaradio isključenje , u odlučujcem kolu dolaze do minimalne pobede protiv selekcije Ghane. Izgledalo je kao da Nemci iz meča u meč pružaju sve neubedljivije partije , i sve teže dolaze do rezultata . To je posebno bilo vidljivo na njihovom poslednjem meču protiv Ghane , gde su imali dosta sreće sto su stigli do pobede , jer je selekcija Ghane lako mogla da izvuče mnogo bolji rezultat da su njeni napadači bili malo spretniji i iskoristili neke od velikih šansi koje su imali .
 Miroslav Klose se vraća u tim nakon suspenzije . Nastup Bastiana Schweinsteigera je neizvestan zbog lake povrede i ukoliko ne uspe da se oporavi njega će verovatnomenjati  Toni Kroos . Jerome Boateng takodje ima probleme a njegova zamena je Holger Badstuber . 
Verovatnih startnih 11 : Neuer, Friedrich, Mertesacker, Badstuber, Lahm; Khedira, Kroos; Mueller, Oezil, Podolski; Klose 
Engleska se dosta mučila tokom grupne faze takmičenja ali i pored bledih izdanja uspela je da se plasira u osminu finala .
U uvodnom meču sa Amerikancima su remizirali 1-1 a gubitku 2 boda najviše je kumovala velika greška golmana Greena .
U drugom kolu Englezi su potpuno razočarali u meču sa autsajderom u grupi ekipom Alžira i taj meč su završili bez golova 0-0 .
Odlucujući meč sa Slovenijom je možda jedina svetla tačka u grupnoj fazi i u tom meču su pružili najbolju igru do sada koja im je i obezbedila , doduše minimalnu , pobedu 1-0 i prolaz dalje .
14 od poslednjih 15 pobeda Engleske na SP ostvarene su tako što su sačuvali svoju mrežu Liverpool-ov defanzivac Jamie Carragher se vraća u konkurenciju za sastav posle odradjene suspenzije u meču sa Slovenijom a u konkurenciji sa sastav je ponovo i Ledley King koji je u punom trenažnom procesu pa ćemo tek na početku meča videti ko će praviti društvo Terry-ju u zadnjoj liniji a na klupu se ponovo seli  Matthew Upson .
Wayne Rooney i Jermain Defoe će verovatno ponovo početi u napadu a vrlo je izvestan i nastup James Milner-a u srednjem redu . Joe Cole se oporavio od povrede ali će verovatno meč početi sa klupe .
Verovatnih startnih: James' Johnson, Terry, Carragher, A. Cole; Milner, Barry, Lampard, Gerrard; Rooney, Defoe
Mečevi izmedju Nemačke i Engleske su uvek bili fudbalski klasici  pa se takav meč očekuje i ovog puta .
Obe ekipe imaju razloga za optimizam Nemci zbog veoma kreativne igre i brojnih stvorenih šansi  a Englezi zato što iz meča u meč popravljaju formu i sve više deluju kao skladna celina . 
Veoma nezgodan meč za prognozu jer je gotovo sve otvoreno , ne vertujem da će se ovaj duel završiti poput predhodna 4 na SP remijem a blagu prednost dajem Engleskoj koja u ovom trenutku ima više kvalitetnih pojedinaca koji bi mogli da reše meč . Engleska na SP uglavnom pobedjuje tako što je uspevala da sačuva svoju mrežu , pa verujem da će i u ovom meču ući sa zatvorenijom varijantom a s druge strane i Nemcima bi ovaj scenario mogao da odgovara tako da su moj izbor golovi kojih bi na ovom meču trebalo biti najviše 2 .

Germany - England 0-2 @ 1.55 Atlantik 

 

29.06. (Tue) 20:30 Spain - Portugal

  • Portugal ima samo 5 pobeda u predhodnih 32 meča sa Španijom 
  • Portugal je pobedio na zadnjem meču protiv Španije 1-0 u grupnoj fazi prvenstva Evrope 2004.
  • Španija je sačuvala svoju mrežu na 26% mečeva na SP 9/34 računavši od turnira igranog 1982. 
  • David Villa je postigao 6 golova na 6 meča odigranih na SP i najbolji je strelac Španije na SP
  • Portugal je završio grupnu fazu bez primljenog gola odigravši pri tom dva meča bez golova 0-0 
  • Portugal je pobedio u njihovom jedinom meču 1/8 finala SP protiv Holandije 1-0 2006.i u tom meču su podeljena 4 crvena kartona od toga dva njima 
  • Portugal je primio samo jedan gol u zadnjih 12 meča 
  • Portugal nije poražen na zadnjih 19 meča

29.06. (Tue) 16:00 Paraguay - Japan

  • Paragvaj je poražen na sva 3 meča drugog kruga u kojima je učestvovao a da pri tom nije postigao nijedan gol , svi mečevi su bili protiv Evropskih ekipa 
  • Paragvaj je samo jednom sastajao sa Aziskim ekipama na SP 1-0 protiv Iraka 1986.
  • Japanu je ovo drugo učešće u nokaut fazi takmičenja prvi put su poraženi od Turske 0-1 u 1/8 finala na SP 2002.
  • Japan je poražen na oba meča protiv Južno Američkih ekipa na SP 1-4 protiv Brazila 2006. i 0-1 protiv Argentine 1998.
  • Paragvaj je 6 meča bez poraza na SP protiv neevropskih ekipa 3-3-0
  • 3 od poslednjih 5 golova Japana na SP su postigniti iz slobodnih udaraca
  • Paragvaj je neporažen na zadnja 4 meča na SP 

28.06. (Mon) 20:30 Brazil - Chile

  • Ovo će biti 66. susret između Brazila i Čilea a Čile ima samo 7 pobeda
  • Brazil je pobedio Čile u oba mača u kvalifikacijama za SP kući 4-2 i u gostima 3-0 
  • Njihova dva predhodna meča na SP je dobio Brazil postigavši po 4 gola u oba meča 
  • Njihov poslednji susret na SP je bio u 1/8 finala na SP 1998. a taj meč je rešio Brazil u svoju korist 4-1
  • Brazil je postigao 25 golova u poslednjih 6 meča sa Čileom 
  • Brazil ulazi u ovaj meč posle osvajanja prvog mesta u grupi 8 put zaredom
  • Čile je napravio najviše prekršaja u grupnoj fazi na ovom SP (62).
  • Nijedan igrač dribla pokušali više od Alexis Sanchez napadač Čilea u grupi fazama (20).
  • Brazil je prošao 1/8 finala na zadnja 4 SP primivši samo jedan gol 
  • Čile je izgubio sva tri meča sa Južno Američkim ekipama na SP , od toga dva protiv Brazila

28.06. (Mon) 16:00 Netherlands - Slovakia

  • Holandija je na prošlom SP eliminisana u ovoj fazi takmičenja porazom od Portugala 0-1 
  • Holandjani su vezali 3 pobede na SP , 4 pobede su vezali 1974. kada su stigli do finala 
  • Nakon što nije uspeo postići gol u 9 meča kvalifikacija Robert Vittek je na ovom SP postigao 3 gola na 3 meča 
  • Holandjani od 1974. nisu uspeli preokrenuti rezultat na SP protiv Evropskih ekipa 
  • Holandjani su u seriji od 7 pobeda a nisu poraženi na 22 meča
  • Slovačka je pobedila u 2 od zadnjih 7 meča
  • Holandjani se do sada nidu sastajali sa Slovačkom a protiv Čehoslovačke su igrali 10 puta uz 6 poraza
  • Obe ekipe su u dosadašnjem delu turnira postigle po jedan gol u prvom poluvremenu
  • Klass Jan Huntelaar je postigao 2 gola u 3 nastupa za Holandiju na velikim turnirima
  • Bivša Čehoslovačka je jedna od 5 ekipa koje su Holandiji postigle 3 gola na SP (3-0 1938).