Sunday, June 27, 2010

| by

0

27.06.2010. 16:00 Germany - England

U derbiju osmine finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sastaju se reprezentacije Engleske i Nemačke.
Za tako rani duel dva velika rivala i dva bivša svetska prvaka krivi su Englezi, koji nisu uspeli u C grupi osvoje prvo mesto. 
U dosadašnjim mečevima na velikim takmičenjima Nemačka reprezentacija je mnogo uspešnija, pa će ta činjenica samo dodatno opteretiti Engleze pred duel osmine finala.
Od Svetskog prvenstva 1966. godine, kada su bili domaćini, Englezi nikada nisu igrali u finalu nekog velikog takmičenja. Pre 44 godine Englezi su u finalu, nakon produžetaka, pobedili tadašnju Zapadnu Nemačku sa 4-2 , a trenutak odluke bio je kontroverzni pogodak Džefa Harsta.
Sa druge strane , Nemci su se od tada plasirali u čak 10 finala, što na Mundijalima , što na Evropskim prvenstvima i osvojili 3 titule Svetskog i 2 Evropskog šampiona.
Englezi su se u dva navrata približili vrhu , ali su ih oba puta, nakon boljeg izvođenja penala , zaustavili upravo Nemci. U polufinalu SP 1990, kada je tragičar bio Stjuart Pirs , a potom i šest godina kasnije na "Vembliju" kada je zakazao Daren Sautgejt .
Nemačka sve do 2000. godine nije poražena u duelima sa Englezima, ali je tada na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji tim Kevina Kigena pobedio u grupi sa 1-0 golom Alana Širera. Bio je to, ujedno, poslednji susret dva giganta Svetskog fudbala na velikim takmičenjima.
Skor u medjusobnim duelima ovih dveju ekipa je na strani Nemačke 10-6-4 .
Ove dve ekipe su se susretale na SP 4 puta i svi mečevi su završeni remijima .
Nemačka je sa dve pobede i porazom zauzela prvo mesto u svojoj grupi , a da su mogli da biraju sigurno bi izabrali drugo mesto koje je donelo dosta lakše rivale ali kiks protiv Srbije im nije dozvolio da kalkulišu u meču sa Ganom .
U prvom kolu grupne faze , Nemačka je prižila izuzetnu  partiju  i dosla do važne i ubedljive pobede protiv Australije 4-0 . U meču sa Srbijom , Nemci gube sva tri boda , a kao glavni krivac može se označiti Miroslav Klose koji je zaradio isključenje , u odlučujcem kolu dolaze do minimalne pobede protiv selekcije Ghane. Izgledalo je kao da Nemci iz meča u meč pružaju sve neubedljivije partije , i sve teže dolaze do rezultata . To je posebno bilo vidljivo na njihovom poslednjem meču protiv Ghane , gde su imali dosta sreće sto su stigli do pobede , jer je selekcija Ghane lako mogla da izvuče mnogo bolji rezultat da su njeni napadači bili malo spretniji i iskoristili neke od velikih šansi koje su imali .
 Miroslav Klose se vraća u tim nakon suspenzije . Nastup Bastiana Schweinsteigera je neizvestan zbog lake povrede i ukoliko ne uspe da se oporavi njega će verovatnomenjati  Toni Kroos . Jerome Boateng takodje ima probleme a njegova zamena je Holger Badstuber . 
Verovatnih startnih 11 : Neuer, Friedrich, Mertesacker, Badstuber, Lahm; Khedira, Kroos; Mueller, Oezil, Podolski; Klose 
Engleska se dosta mučila tokom grupne faze takmičenja ali i pored bledih izdanja uspela je da se plasira u osminu finala .
U uvodnom meču sa Amerikancima su remizirali 1-1 a gubitku 2 boda najviše je kumovala velika greška golmana Greena .
U drugom kolu Englezi su potpuno razočarali u meču sa autsajderom u grupi ekipom Alžira i taj meč su završili bez golova 0-0 .
Odlucujući meč sa Slovenijom je možda jedina svetla tačka u grupnoj fazi i u tom meču su pružili najbolju igru do sada koja im je i obezbedila , doduše minimalnu , pobedu 1-0 i prolaz dalje .
14 od poslednjih 15 pobeda Engleske na SP ostvarene su tako što su sačuvali svoju mrežu Liverpool-ov defanzivac Jamie Carragher se vraća u konkurenciju za sastav posle odradjene suspenzije u meču sa Slovenijom a u konkurenciji sa sastav je ponovo i Ledley King koji je u punom trenažnom procesu pa ćemo tek na početku meča videti ko će praviti društvo Terry-ju u zadnjoj liniji a na klupu se ponovo seli  Matthew Upson .
Wayne Rooney i Jermain Defoe će verovatno ponovo početi u napadu a vrlo je izvestan i nastup James Milner-a u srednjem redu . Joe Cole se oporavio od povrede ali će verovatno meč početi sa klupe .
Verovatnih startnih: James' Johnson, Terry, Carragher, A. Cole; Milner, Barry, Lampard, Gerrard; Rooney, Defoe
Mečevi izmedju Nemačke i Engleske su uvek bili fudbalski klasici  pa se takav meč očekuje i ovog puta .
Obe ekipe imaju razloga za optimizam Nemci zbog veoma kreativne igre i brojnih stvorenih šansi  a Englezi zato što iz meča u meč popravljaju formu i sve više deluju kao skladna celina . 
Veoma nezgodan meč za prognozu jer je gotovo sve otvoreno , ne vertujem da će se ovaj duel završiti poput predhodna 4 na SP remijem a blagu prednost dajem Engleskoj koja u ovom trenutku ima više kvalitetnih pojedinaca koji bi mogli da reše meč . Engleska na SP uglavnom pobedjuje tako što je uspevala da sačuva svoju mrežu , pa verujem da će i u ovom meču ući sa zatvorenijom varijantom a s druge strane i Nemcima bi ovaj scenario mogao da odgovara tako da su moj izbor golovi kojih bi na ovom meču trebalo biti najviše 2 .

Germany - England 0-2 @ 1.55 Atlantik