Saturday, June 12, 2010

| by

0

12.06.2010.20:30 England - USA 1 @ 1.5 Atlantik

Punih 60 godina posle čuvene pobede Amerikanaca nad Englezima na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1-0, dve ekipe ponovo licem u lice na najvećoj svetskoj sceni. Sa utakmice odigrane 1950. godine nije bilo televizijskog prenosa, a kada su agencije javile rezultat meča, mediji u SAD nisu verovaali, već su mislili da su novinari pogrešili u pisanju, odnosno da je rezultat morao biti 10:0 ili 10:1.Tim Fabia Kapela apsolutni favorit. Najviše briga zadaje Al kaida koja je zapretila da će dići stadion u vazduh.
Engleska je kvalifikacije za Svetsko prvenstvo odigrala perfektno i kolo pre kraja sa svim pobedama postala prva Evropska ekipa koja se plasirala na završni turnir . Oni su kvalifikacije ipak završili sa porazom od Ukrajne 0-1 u totalno nebitnom meču za njih i na kraju zabeležili skor 9-0-1 34:6  . Najbolje partije u kralifikacijama su pružili upravo protiv najvećeg konkurenta za pol poziciju reprezentaje Hrvatske 5-1 kući i 4-1 u gostima .
Gordi Albion je tokom 2010. odigrao 3 meča u kojima je zabeležio 3 pobede početkom Marta Egipat 3-1 i u završnom delu priprema Meksiko 3-1 odnosno Japan 2-1 .
U zadnjih 24 meča imaju skor 18-2-4 a interesantno da u sva 4 poraza nisu postigli gol .
Engleska je nedelju dana pre početka prvenstva ostala bez kapitena Rio Ferdinand-a koji se teško povredio na jednom od treninga reprezentacije a umesto njega pozvan je odbrambeni igrač Totenhema Michael Dawson .
Najbolji igrač i najubojitije oružje engleske reprezentacije trebalo bi da bude Wayne Rooney koji je zvanično proglašen za najboljeg igrača Premijer lige. Osim što je bio najbolji strelac Premiershipa , za englesku reprezentaciju je na devet utakmica u kvalifikacijama postigao devet golova, a briljirao je i u Ligi šampiona u dresu Manchester Utd-a .
Veliku pomoć trebalo bi da ima od Steven Gerrard-a i Peter Crouch-a. Ne treba zaboraviti ni Jermain Defoe-a iz Totenhema, koji je za samo 135 minuta odigranih u kvalifikacijama postigao tri gola.
Glavnu reč u odbrani engleske reprezentacije vodiće John Terry . Prvi golman najverovatnije će biti golman Portsmuta David James.
Verovatnih startnih 11: James; Johnson, kralj, Terry, A. Cole, Lennona, Lamparda, Gerrard, J. Cole, Rooney, Heskey.
SAD-u je ovo je deveto učešće na Svetskom prvenstvu .Amerikanci su se bez većih problema kvalifikovali na završni turnir ostavivši iza sebe selekcije Meksika , Hondurasa i Kosta Rike i zabeleživsi skor 6-2-2 19:13 .
Amerikanci su u Martu poraženi od Holandije 1-2 a porazom su počeli i završni deo priprema Češka 2-4 da bi u zadnja dva meča zabeležili dve pobede protiv Turske 2-1 odnosno Australije 3-1 .
Prva zvezda tima je kapiten Landon Donovan koji je prvi strelac u istoriji američke reprezentacije , a zanimljivo je da se fudbalski afirmisao u Evropi , tek ove godine, nakon pozajmice u Evertonu . Osim nega  mnogo se očekuje i od ostalih zvezda, koje igraju u Evropi - Clint Dempsey , Oguchi Onyewu , Michael Bradley , DaMarcus Beasley i Tim Howard-a .
Jedan od najvećih uspeha su ostvarili prošle godine na Kupu konfederacija. Tada su stigli do finala, izbacivši u polufinalu aktuelnog evropskog šampiona  Španiju.
Verovatnih startnih 11: Howard; Cherundolo, Onyewu, DeMerit, Bocanegra; Donovan, Bradley, Edu, Dempsey; Altidore, Buddle.

Engleskaje jadan od najkvalitetnijih timova na ovom tuniru i spravom ističe ambicije na najviši plasman , apsolutni su favorit u ovoj grupi . Godinama unazad Englezi su poznati da punom snagom ulaze u svaki turnir pa isti takav nastup očekujem i ovog puta i Amerikancima ne dajem ni gram šanse pa je moj izbor pobeda Engleske iako je kvota na golove bolja mislim da je ovo mnogo sigurnije rešenje ( 1 )