Sunday, June 13, 2010

| by

0

13.06.2010.13:30 Slovenia - Algeria 1 @ 2.35 Zona Sreće

U dugom meču prvog kola C grupe na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi sastaju se reprezentacije Alžira i Slovenije.
Eventurlani tijumf mnogo bi značio i jednima i drugima.
Meč Alžir - Slovenija, koji se igra na stadionu "Piter Mokaba" u Polokvaneu je njihov prvi međusobni duel u istoriji.
Sloveniji je ovo drugo učešće na Svetskim prvenstvima , prvo učešće su završili sa sva tri poraza i gol razlikom 2:7
Slovenija je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo završila kao druga u grupi iza Slovačke a ispred Češke , Severne Irske i Poljske pa je svoj prolaz na završni turnir morala da traži kroz play-off , u kojem su eliminisali na opšte iznenadjenje svih reprezentaciju Rusije , u gostima su poraženi 1-2 a kod kuće u revanšu pobeda 1-0 .
Slovenci su tokom ove godine odigrali dva meča u kojima su pobedili , početkom Marta Katar 4-1 odnosno početkom ovog meseca Novi Zeland 3-1 .
Slovenci zadnjih 10 mečeva nisu remizirali a u tom periodu su odigrali 7 mečeva sa 3 i više golova .
Zlatan Ljubijankić se povredio u predhodnom prijateljskom meču tako da će biti van konkurencije za sastav u ovom meču .
Verovatnih startnih 11: Handanović, Brecko, Cesar, Šuler, Jokić, Kirm, Radosavljevich, Koren, Birsa, Dedić, Novaković
Alžiru je ovo treće učešće na završnim turnirima posle dva uzastopna učešća 1982 u Španiji , kada su zabeležili skor 2-0-1 5:5 i samo zahvaljujući gol razlici završili kao treći  i 1986. kada su zabelezili skor 0-1-2  1:5 i završili na poslednjem mestu u grupi .
Alžir je kvalifikacije za završni turnir završio deobom prvog mesta sa Egiptom sa jednakim brojem bodova i rol razlikom pa su morali da odigraju majsoticu u kojoj su pobedili 1-0 .Na nedavnom Afričkom kupu nacija su stigli do 4. mesta iako su u regularnom toku dobili samo jedan meč 1-2-3 3:10 .
Alžirci su u zadnjem meču pobedili UAE 1-0 i time prekinuli seriju od 4 uzastopna poraza bez postignutog gola dva na Afričkom kupu nacija u 1/2 finalu Egipat 0-4 onosno meču za 3. mesto Nigerija 0-1 i prijateljskim mečevima protiv  Srbije 0-3 početkom Marta i Irske 0-3 krajem Maja .
Alžir ima samo jednu pobedu u regularnom delu u zadnjih 7 mečeva u kojima su zabeležili skor 1-2-4 3:13 .
Kapiten Jezid Mansouri se povredio na treningu i verovatno propušta ovaj meč a njegova verovatna zamena biće Antar Yahia
Verovatnih startnih 11 : Gaouaoui; Halliche, Bougherra, Yahia, Masbah; Boudebouz, Lacen, Yebda, Ziani, Djebbour, Matmour .

Posle sinoćnjeg remija Engleske i SAD pobeda u ovom meču još više dobija na težini jer pobednik stiče relne šanse za plasman dalje . Slovenija je do završnog turnira došla preko najkvalitetnijih Istočno Evropskih ekipa Rusije u play-off-u odnosno Češke i poljske u grupi što samo po sebi govori o njihovoj snazi i u ovom trenutku mislim da su kvalitetnija ekipa od Alžira koji u zadnje vreme sem fanatične borbenosti kojom je i došao do ovog turnira i 4.mesta na Afričkom kupu nije pokazao puno na terenu . Oplada je možda malo riskantna ali ja ipak verujem u pobedu Slovenije (1)