Sunday, June 13, 2010

| by

0

13.06.2010.16:00 Serbia - Ghana 0-2 @ 1.85 Taš

Srbija po prvi put u svojoj istoriji nastupa na Svetskom prvenstvu pod svojom zastavom i imenom . Od raspada SFR Jugoslavije nastupali su na Svetskim prvenstvima pod drugim imenima 1998. u Francuskoj kao SR Jugoslavija i na tom prvenstvu su kao i danas bili u grupi sa Nemačkom  i završili su na drugom mestu iza njih 2-1-0 4:2 a ispali su u 1/8 finala od Holandije 1-2 a na drugom nastupu pre 4 godine kao Srbija i Crna Gora doživeli su totalni debakl sa sva tri poraza i gol razlikom 2:10 .
Srbija je u svojoj kvalifikacionoj grupi završila na prvom mestu ostavivši iza sebe najvećeg favorita Francusku odnosno Austriju ,Litvaniju i Rumuniju Takmičenje je završila sa skorom 7-1-2 22:8 a i pored toga što su završili ispred Francuza nisu uspeli i da ih pobede remi kod kuće 1-1 i poraz u gostima 1-2 a još jedan poraz su doživeli od Litvanije u zadnjem kolu 1-2 u meču koji nije imao rezultatski značaj .
Srbija je pre završnih priprema bila u seriji od 4 uzastopne pobede bez primljenog gola dve pobede sa po 1-0 Sevrna Irska i Južna Koreja odnosno dve sa po 3-0 Alžir i Japan .
Na završnim pripremama su krenuli porazom od Novog Zelanda 0-1 potom je usledio remi sa Poljskom 0-0 da bi dobili zadnji meč protiv Nigerije 4-2 .
Srbija bez kadrovskih problema Nemanja Vidić se u potpunosti oporavio od stomačnog virusa koji ga je mučio pred meč sa Kamerunom.
Verovatnih startnih 11(4-4-2): Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Krašić, Stanković, Milijas, Jovanović, Žigić, Pantelic  
Gana je debi na Svetskim prvenstvima imala pre 4 godine u Nemačkoj kada su prošli grupu zvršivši iza Italije a ispred Češke i SAD sa skorom 2-0-1 4:3 a ispali su u 1/8 finala od Brazila 0-3
nije blistala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo naime oni su prvu fazu kvalifikacija završili sa jednakim brojem bodova kao i Gabon i Libija ali su zahvaljujući boljoj gol razlici završili na prvom mestu i u toj fazi su doživeli dva poraza u gostima Gabon 0-2 i Libija 0-1 u drugoj fazi kao da su naučili školu i prolaz su obezbedili već posle 4  kola sa svim pobedama da bi se u zadnja dva kola opustili i doživeli poraz od Benina 0-1 u gostima odnosno remizirali su kod kuće sa Malijem 2-2 .
Na Afričkom kupu nacija su posle očajnog početka remi sa Malavijem 0-0 i poraz od Obale Slonovače 1-3 ipak smogli snage i pobedili Burkinu Faso 1-0 a tim rezultatom su prošli i naredna dva protivnika do finala Angolu i Nigeriju da bi istovetnim rezultatom poraženi u finalu od Egipta .
U pripremnom periodu su odigrali 3 meća i u prva dva su poraženi početkom Marta od BiH 1-2 i u završnom delu početkom ovog meseca Holandija 1-4 a u zadnjem meču pred SP pobedili su Letoniju 1-0 .
Sulley Muntari je propustio prijateljski meč protiv Litvaniije zbog povrede butine ali sada je u potpunosti spreman i očekuje se da se nadje u startnoj postavu .
Verovatnih startnih 11 (4-4-2): Kingson, Inkoom, John Mensah, Vorsah, Pantsil, D. Boateng, KP Boateng, Appiah, Muntari, A. Gyan, Tagoe .

Današnji rivali svoju igru uglavnom koncipiraju na jakim veznim redovima i stamenim odbranama  Srbija je kvalifikacije završila sa manje od jednog primljenog gola po meču  do Gana na zadnjih11 takmičarskih mečeva čak 7 puta sačuvala svoju mrežu . Mislim da o opkladi ne bi trebalo suviše pričati jer se ona jednostavno nameće sama po sebi 0 do 2 gola (0-2 )