Tuesday, June 22, 2010

| by

0

22.06.2010. 16:00 France - South Africa

Ove dve ekipe su se do sada sastajale tri puta a uspešnija je Francuska koja je zabeležila dve pobede a zadnji meč ove dve ekipe je odigran pre 10 godina i završen je rezultatom 0-0 .Na Svetskim prvenstvima su odigrali jedan meč 1998. a Francuzi su pobedili sa 3-0.
Francuska , koju potresaju skandali, pokušaće da ubedljivo pobedi Južnu Afriku i ispuni prvi uslov za, eventualni, prolazak u osminu finala.
Ukoliko pobede Južnu Afriku, Francuzi će čekati ishod utakmice Urugvaj - Meksiko, u kojoj bi nerešen rezultat značio njihovu eliminaciju sa Mundijala.
Izabranici selektora Rajmona Domeneka spadaju u najveća razočaranja dosadašnjeg toka turnira, s obzirom da u prve dve utakmice ne samo da nisu postigli gol već nisu ni stvorili stopostotnu šansu.
Navijači se gorko prisećaju Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji, kada su "galski petlovi" branili titulu i u timu imali čak tri igrača sa trofejima najboljih strelaca u nacionalnim ligama, a takmičenje su završili bez gola u mreži protivnika i sa samo jednim osvojenim bodom.
Ni nešto bliža istorija nije naklonjena Francuzima. Pre dve godine Domenekovi puleni su na šampionatu Evrope u Austriji i Švajcarskoj zauzeli posednje mesto u grupi sa jednim bodom i katastrofalnom gol-razlikom 1:6.
Nakon poraza u drugom kolu od Meksika na videlo su izašli brojni problemi za koje su novinari mnogo ranije tvrdili da će se desiti, pošto su smatrali da je selektor Domenek godinama unazad glavni krivac za lošu atmosferu u državom timu.
Odstranjivanje napadača Nikolasa Anelke iz ekipe, svađa selektora sa članovima stručnog štaba i odbijanje igrača da treniraju, stvari su koji se veoma retko ili gotovo nikada ne dešavaju u tako velikim reprezentacijama.
Selektor Domenek je u najavi meča poslednjeg kola rekao da od reprezentativaca očekuje da pokažu da su takmičarska ekipa, bez obzira na težinu trenutka u kome se nalaze.  
"To znači da ćemo morati da se žestoko borimo sve dok imamo i najmanje šanse za prolazak u osminu finala", poručio je Domenek.
On je rekao da je duel sa "bafanom, bafanom" za njega "stvar ponosa" i dodao da će nastojati da "podigne ekipu" kako bi što duže ostala u igri.
Trikolori su bez pobede na zadnja 4 meča a imaji samo jednu pobedu u zadnjih 7 mečeva 1-2-4 3:8 Francuska je eliminisana u prvom krugu takmičenja na 3 od njihovih 4 nastupa na Svetskim prvenstvima van Evrope (Urugvaj 1930., Argentina 1978. i Japan i Južna Koreja 2002.) a nije pobedila na zadnja 3 meča na Svetskim prvenstvima 0-2-1 1:3 i to im je najgori skor još od SP 2002. u Južnoj Kojeji i Japanu 
Od odlaska u penziju Zinedine Zidane-a Francuska nije pobedila na zadnjih 5 meča na velikim takmičenjima , na EP 2008. 0-1-2 1:6 i na ovom SP 0-1-1 0:2  
Francuska nije sačuvala svoju mrežu na poslednja 4 meča sa Afričkim ekipama . 
Nicolas Anelka je poslat kući i posle povrede Cedric Carrasso Francuski tim se sveo na 21 igrača .Stephane Ruffier je pridružen ekipi i trenira s njom ali od strane FIFA mu nije dozvoljeno i da igra . 
Verovatnih startnih 11: Lloris, Sagna,Gallas,Abidal,Evra;Valbuena,Diaby,Toulalan,Ribery,Henry, Gignac  
Južna Afrika je ubedljivim porazom od Urugvaja u drugom kolu 0-3 postala domaćin turnira koji je pretrpeo najveći poraz u istoriji Svetskih prvenstava , i svoje šanse za prolazak u drugi krug svela u domen teorije i mogla postati prva zemlja domaćin koja će biti eliminisana u prvom krugu Svetskog prvenstva ..
Fudbalski skromnog kvaliteta domacini nisu uspeli da zabeleže pobedu na ovom mundijalu a realno gledano , trebalo bi da bude srećni i sa bodom koji su osvojili na uvodnom mecu sa Meksikom . Ipak njihov trener je ogorečen na sudije u meču njihove selekcije sa Urugvajem i smatra da je njegov tim oštećen . Ne delimo njegovo mišljenje ali razumemo trenera domaćih igrača kojem je potrebno neko opravdanje za loše rezultate.
Južna Afrika je porazom od Urigvaja pprekinula seriju od 13 meča bez poraza u kojima je zabeležila skor 6-7-0 .
Itumeleng Khune je suspendovanzbog crvenog kartona u prošlom meču i na njegovo mesto će verovatno Moeneeb Josephs , a pod suspenzijom je i Kagiso Dikgacoi zbog parnih kartona a njegovo mesto bi trebao da zauzme Macbeth Sibaya .
Verovatnih startnih 11: Josephs, Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela; Sibaya, Pienaar, Tshabalala, Modise; Mphela, Parker
Dok sanse postoje , postoji i nada , pa tako ne očekujem remi na ovom meču .
Svi znamo da je kvalitet igrackog kadra na strani Francuza ali niko ne zna sta od njih moze da se ocekuje. Mozda presudi motivacija koja je u ovom slucaju svakako na strani domacina .

France - South Africa (ds) 12 @ 1.3 Meridian