Thursday, June 10, 2010

| by

0

11.06.2010. 20:30 Uruguay - France 0-2 @ 1.65 Meridian

Iako ne privlači toliku pažnju kao meč koji se igra nešto ranije ranije u grupi izmedju Južne Afrike i Meksika , meč izmedju Urugvaja i Francuske će biti itekako zanimljiv .To je okršaj dva bivša svetska prvaka – Urugvaj je dva puta osvajao Svetsko prvenstvo – 1930. i 1950. godine, dok su ‘trikolori’ jedinu titulu osvojili 1998. godine. Ove dve reprezentacije su se zadnji put sastajale sredinom Novembra 2008. u Parizu  i taj meč je završen bez golova 0-0 a bez golova je završen i njihov predhoni duel na Svetkom Prvenstvu 2002. 
Francuska je samo jednom pobedila Urugvaj u predhodnih 5 mečeva 1-2-2 .
Urugvaj u meč ulazi posle samo jednog pripremnog meča u završnom delu priprema  Uruguay 4-1 Israel budući da se trener Oscar Tabarez odlučio da se na pripremama fokusira prvenstveno kroz treninge a ove godine oni su odigrali još samo jedan meč Switzerland 1-3 Uruguay .
"Mi ćemo pokazati na utakmici protiv Francuske da smo u dobroj formi " izjavio je defanzivac Fenerbahčea Diego Lugano novinarima "Videćemo kako daleko možemo stići na takmičenju , ali smo mirni jer smo radili dobro na treninzima  i osećamo se spremnim "
Urugvaj se na Svetsko prvenstvo plasirao kroz play-off eliminisavši Kostariku pobedom u gostima ( Costa Rica 0-1 Uruguay , Uruguay 1-1 Costa Rica ) protiv koje je večerašnji rival Francuska u sklopu svojih priprema igrala pre nešto više od dve nedelje  France 2-1 Costa Rica a do pobede su došli nakon što su u jednom delu meča gubili .
Urugvaj nije uspeo da pobedi Evropske ekipe na Svetskim prvenstvima u zadnjih 12 susreta u kojima je postigao samo 5 golova . 
Urugvaj je pobedio samo jednom na poslednjih 16 meča na SP.
Defanzivac Mauricio Victorino i vezista  Egidio Arévalo Rios će se sigurno naći u startnoj postavi kao i Diego Forlan koji će činiti napadački tandem Luis Suarez-om dok u njoj neće biti mesta za Walter Gargano-a prema izjavi trenera Oscar Tabarez-a na konferenciji za novinare , i očekije se da nastupe u formaciji 3-4-1-2   
Verovatnih startnih 11: Muslera, Lugano, Godin, Victorino; Pereira, Peres, Rios, Pereira, Gonzalez, Suarez, Forlan


Francuska na velikim takmičenjima igra od sjaja do očaja  posle osvajanja titula Svetskih prvaka 1998. u SAD odnosno Evropskih 2000.u Holandiji i Belgiji usledio je potop u Japanu i Južnoj Koreji 2002. i taj nastup će biti zabeležen u istoriji jer kao branioci trofeja na tom turniru nisu postigli gol , da bi na naredna dva velika takmičenja stigli do finala Evropskom prvenstvu u Portugalu 2004. i Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006.a onda je usledio još jedan debakl na Evropskom prvenstvu 2008. u Austriji i Švajcarskoj gde su postigli samo jedan gol i nesumljivo da će njihov nastup na ovom prvenstvu privući  veliku pažnju .
Francuska je na ovo Svetsko prvenstvo stigla po onoj Makijavelijevoj "Cilj opravdava sredstva " kroz play-off elimisavši Republiku Irsku kontraverznim golom Gallas-a posle asistencije rukom Thierry Henry-a u 103 minutu revanša France 1-1 Ireland prvi meč Ireland Republic 0-1 France .
Francuska je tokom završnih priprema odigrala tri meča u kojima su zabeležili sva tri znaka France 2-1 Costa Rica , Tunisia 1-1 France i France 0-1 China i u svakom su jurili vodstvo protivnika a isti slučaj je bio i u još jednom pripremnom meču odigranom ranije ove godine France 0-2 Spain . Francuska je tokom zadnjih mečeva dosta dobro izgledala u polju ali to se nije odrazilo i rezultatima što uz postojeći problem sa nesigurnom odbranom može biti poražavajuće po njih na ovom turniru .
Francuska je bez poraza od Južno-Američkih ekipa na SP u zanje 4 utakmice 3-1-0 .
Francuska ima samo jedan primljeni gol na zadnja 3 meča na SP. 
Raymond Domenechne u ovom meču moći naverovatnije neće moći da računa na Williama Gallasa dok bi u sastavu i pored lakše povrede trebao da se nadje Jeremy Toulalan ostali igrači su bez problema .
4-3-3 je formacija u kojoj su najčešće nastupali tokom priprema pa se očekuje da tako ostane i u ovom meču 
Verovatnih startnih 11: Lloris, Sagna, Squillaci, Abidal, Evra; Gourcuff, Toulalan, Malouda, Govou, Anelka, Ribery

Ovo je grupa u kojoj gotovo sve ekipe imaju šanse za prolaz u drugi krug takmičenja i naverovatnije će do zadnjeg kola sve biti otvoreno tako da su ovi uvodni mečevi od izuzetne važnosti . Obe ekipe su poznate po tome da van svoje zemlje igraju izuzetno tvrde mečeve sa malo golova uz to Francuzi mi nisu nimalo ulili poverenje svojim realizatorskim mogućnostima a Urugvaju njihovo izbegavanje igranja prijateljskih mečeva može samo škoditi i po meni kod para najsiugnije delije opklada na mali broj golova 0 do 2 (0-2)