Thursday, June 3, 2010

| by

0

04.06.2010. 20:45 Slovenia - New Zealand 0-2 @ 1.80 Meridian

Slovenija i Novi Zeland su novajlije na završnom turniru Svetskog Prvenstva i za oba tima je uspeh što su se uopšte našli na njemu tako da bez pritiska odlaze u Južnu Afriku a ovaj meč će im poslužiti kao generalna proba
Slovenija se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo zahvaljujući izuzetnoj odbrani  koja je primila najmanje golova svega 4 ako ne računamo Holandjane koji su u grupi imali dva meča manje a primili su 2 gola .
Slovenci su kvalifikacije završili kao drugi u grupi iza Slovačke i morali su da kroz play-off obezbede prolaz dalje .U play-off-u su izbacili Rusiju zahvaljijući golovima prvo Nejc Pecnika u gostima u porazu 1-2 koji se pokazao kao odlučujući ( Highlights Russia 2-1 Slovenia) i Zlatka Dedića kod kuće krajem prvog poluvremena (  Highlights Slovenia 1-0 Russia ) .
Na poslednjih 6 meča Slovenci su zabeležili 5 pobeda uz već pomenuti poraz od Rusije . Kod kuće nisu poraženi na zadnjih 5 meča  4-1-0 a imaju 4 pobede u nizu ..
Samo jednom u kvalifikacijama tim Matjaža Keka je poklekao kod kuće i nije pobedio protiv Češke u remiju 0-0 i oni će morati da prenesu takav odnos prema rivalima i takvu igru u Južnu Afriku ukoliko žele da naprave nešto više protiv Engleske, SAD i Alžira koji su sa njima u grupi .
Mirnes Šišić, Darijan Matić i Dejan Kelhar su igrači koje je ranije tokom nedelje precrtao Matjaž Kek sa spiska putnika za Južnu Afriku a 23-ca koji putuju biće predstavljeni navijačima pre meča .
Verovatnih startnih 11 : Handanović, Brecko, Cesar, Šuler, Jokić, Kirm, Radosavljevich, Koren, Birsa, Dedić, Novaković .
Milivoje Novaković je glavna zvezda ovog tima i biće sigurno najveća pretnja po gol rivala , on je u dosadašnjih 37 nastupa za reprezentaciju postigao je 14 golova . Sa 31 godinom ovo je jedna od poslednjih prilika za napadača Kelna da se iskaže na velikoj sceni i on će dati sve od sebe ne bili se upisao u istoriju svojim golovima na završnom turniru  .
Novi Zeland je več napravio ogroman korak plasmanom na Svetsko prvenstvo a tokom prošle nedelje su napravili senzaciju pobedom nad Srbijom 1-0 ( Highlights New Zealand 1-0 Serbia ) a Ricki Herbert's selektor "All Whites" će pokušati da sa svojom ekipom napravi sličan rezultat i protiv Slovenije .
Ovaj rezultat sa Srbijom je došao odmah nakon šokantnog poraza od Australije 1-2 gde su vodili sve do 57 minuta a potom su ispustili remi u 94 minutu  ( Highlights Australia 2-1 New Zealand ) .
Iako su odigrali dobro u ovom delu priprema selektor Ryan Nelsen upozorava da je još uvek rano za proslavu i euforiju " Bili smo skup igrača , koji je bio samo pristojan tim , sada s rezultatima protiv Srbije i Australije dguge ekipe će nas mnogo ozbiljnije shvatati "
Italija, Paragvaj i Slovačka su reprezentacije koje očekuju Novo Zelandjane u grupi na zvavršnom turniru i njihov prevashodni cilj je da budu konkurentni ovom timovima . "All Whites" je ovo drugi nastup na završnom turniru a prvi su završili neslavno sa sva tri poraza i gol razlikom 2:12 .
Chris Killen se vraća u sastav nakon izostanka na meču protiv Srbije jer se u to vreme ženio a pobeda nad Srbima mu je verovatno bila najlepši svadbeni poklon .Cole Peverley se pridružio ekipi nakon povrede kapetana Vice Tim Brown-a .
Verovatnih startnih 11: Paston, Sigmund, Vicelich, Nelsen, Lochhead; Brockie, Elliot, Brown, Bertos; Smeltz, Killen  
Najveća zvezda Novog Zelanda je sigurno Ryan Nelsen defanzivac  Blackburn Rovers-a koji je jedini sa medjunarodnim iskustvom u svom timu i pokušaće upravo to svoje iskustvo i svoje znanje da prenese na ekipu  .

 Novi Zeland je dostigao svoj limit u predhodna dva prijateljska meča pa je teško za očekivti da naprave još jedan podvig u nizu a od nih se i u ovom meču očekuje da budu maksimalno borbeni i motivisani .S druge strane Slovenija se u predhodnim kvalifikacijama iskazala kao jako dobar tim sa odličnom odbranom i nesumljivo su kvalitetniji sastav od gostiju sa Novog Zelanda ali ja ne očekujem ni malo lak meč za njih čak šta više pritisak sa tribina Mariborskog stadiona bi mogao čak i da ih sputa  . Ponudjena kvota na jedinicu je ispod svih očekivanja pa ću se okrenuti golovima za koje verujem da će biti u rasponu 0 do 2 (0-2)