Tuesday, June 29, 2010

| by

0

29.06.2010. 16:00 Paraguay - Japan

Kako god da se završi duel između Paragvaja i Japana , ući će u istoriju jer bi obema ekipama prolaz u četvrtfinale bio najveći uspeh ikada na Mondijalu . Paragvaj je neretko prolazio u osminu finala , ali nikada nisu napravili korak dalje , a čini se da je Japan protivnik „po meri“ , protivnik protiv kog mogu da traže šansu za taj veliki rezultat . Sve prethodno rečeno važi i u suprotnom smeru – u Japanu smatraju da protiv Paragvaja može da se igra , te da je nada u prolaz dalje realna . Japanci su u nokaut fazi bili samo jedanput, i to 2002., kada su zajedno sa Južnom Korejom bili i organizatori prvenstva , i kada su propustili veliku šansu da uđu među 8 najboljih ekipa porazom od Turske .  
Paragvaj je bio prvi u svojoj F grupi, ispred Slovaka, Novozelanđana i Italijana. I to upravo tim redom, što mnogima i dalje zvuči neverovatno. Sa Italijom su remizirali uprkos boljoj igri tokom većeg dela susreta, nad Slovacima su potpuno dominirali svih 90 minuta i slavili 2:0, a u meču u kojem im je i bod bio dovoljan za prvo mesto, nisu imali potrebe da bilo šta forsiraju ,te su odigrali sa Novim Zelandom miroljubivih 0:0. Igrali su na momente pravi južnoamerički fudbal, atraktivan i napadački, ali sa izuzetno organizovanom i disciplinovanom odbranom, koja je primila u tri meča samo jedan jedini gol.
Paragvaj je neporažen na zadnja 5 meča a nisu poraženi ni na zadnja 4 meča na Svetskim prvenstvima .
Imaju samo jedan poraz ( Irska 1-2 prijateljski meč 25.05.2010. ) u zadnjih 9 mečeva u kojima su 5 puta sačuvali svoju mrežu .
Oni su 3 puta do sada nastupali u 1/8 finala i poraženi su na sva 3 meča  a da pri tom nisu postigli nijedan gol ( svi mečevi su bili protiv Evropskih ekipa ).
Paragvaj je 6 meča bez poraza na SP protiv neevropskih ekipa 3-3-0 a samo jednom sastajao sa Aziskim ekipama na Svetskim prvenstvima i to 1986. u Meksiku protiv Iraka 1-0.
Veznjak Victor Caceres , koji je igrao svih 270 minuta do sada , je suspendovan zbog parnih kartona a njegovo mesto će verovatno zauzeti Edgar Barreto .
Verovatnih startnih 11(4-3-3): Villar, Bonet, Alcaraz, Da Silva, Morel, Vera, Barreto, Riveros, Barrios, Valdez, Santa Cruz.
Japanci su svoj put ka osmini finala započeli izuzetno važnom pobedom nad Kamerunom 1-0 , nakon čega je usledio minimalan poraz od Holandije 0-1, te pobeda nad Danskom od 3:1 u poslednjem kolu. Trkački su možda i najjača ekipa na Mondijalu, izuzetno disciplinovani, i jako opasni iz prekida (3 od poslednjih 5 golova Japana na SP su postigniti iz slobodnih udaraca a zadnja dva u meču sa Danskom ).
Japan je zabeležio 2 pobede u zadnjih 7 mečeva i obe su ostvarene na ovom turniru .
Japanu je ovo drugo učešće u nokaut fazi takmičenja prvi put su poraženi od Turske 0-1 u 1/8 finala na SP 2002.
Japan je poražen na oba meča protiv Južno Američkih ekipa na SP 1-4 protiv Brazila 2006. i 0-1 protiv Argentine 1998.
Selektor Okada nema problema sa suspenzijama i povredama pred ovaj meč .
Verovatnih startnih 11 (4-5-1): Kawashima; Komano, Nakazawa, Tulio, Nagatomo, Matsui, Abe, Hasebe, Endo, Okubo; Honda .


Ove dve ekipe su tokom grupne faze pružale izuzetne partije i iznad svih očekivanja stigle do nokaut faze . Obe ekipe izuzetan značaj daju odbrani , što su i pokazale tokom predhodnih takmičerskih mečeva , Paragvaj je primio samo 16 golova u 18 meča kvalifikacija a Japan na zadnjih 12 meča računajući Kvalifikacije za SP i aktuelne kvalifikacije za Aziski kup samo 8 . 
Očekujem veoma tvrd i borben meč u kome je moguć bilo koji ishod a kao realna mogućnost su i produžeci ili možda čak i penali .Pokušaću sa sigurnijom varijantom , bar po meni , a to su golovi za koje verujem da će biti u granicama 0 do 2 gola 
  
Paraguay - Japan 0-2 @ 1.45 Dupla Šansa