Friday, September 3, 2010

Početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012.

Mundijalske čarolije su još sveže u sećanjima ljubiteljima fudbala, a već su na redu nova reprezentativna uzbuđenja, jer počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini (8. jun – 1. jul). Manje od dva meseca posle finala SP u Južnoj Africi, u izmenjenim terminima, u petak i utorak (umesto sreda – subota), igraju se prva dva kruga u devet grupa. U redu za ulazak u EURO krem je 51 selekcija, a ukupno je 14 slobodnih mesta na završnom turniru.
Među “kandidatima” je i Srbija, koja se nalazi u Grupi C, gde je, prema kvotama kladionice “Vilijem Hil” Italija favorit za prvo mesto. Po procenama kladionica, naša reprezentacija je druga po kvalitetu i trebalo bi da izbori odlazak u baraž, dok je treća Slovenija. Iza trilinga koji je učestvovao na SP u Južnoj Africi (nijedan tim nije prošao grupu) nalaze se autsajderi, Severna Irska, Estonija i Farska Ostrva.

U Grupi A, Nemačka, polufinalista SP, ne bi smela da ima problema da zauzme prvu poziciju, ispred Turske, Austrije i Belgije, reprezentacija koje su doživele neuspehe u kvalifikacijama za Mundijal. Azerbejdžan i Kazahstan mogu nekome da otkinu bodove, ali drugo mesto im je teško dostižno.
“Bukmejkeri” najavljuju da je Rusija najbliža pobedi u Grupi B, dok bi za plej-of trebalo da se bore Republika Irska i Slovačka. Od ove tri selekcije, samo su Slovaci igrali na SP, gde su posle pobede nad Italijom prošli u osminu finala (ispali od Holandije). U baražu su pali Rusi (poraz od Slovenaca) i Irci (čuvena Anrijeva ruka).

Bez obzira na mundijalski krah, Francuzi su favoriti u Grupi D, ispred Rumunije, sa kojom su bili i u kvalifikacijama za SP, i Bosne i Hercegovine, koja je posle sjajnih igara u ligaškom delu, poražena u baražu za SP od Portugala.