Saturday, June 18, 2011

Copa America - Najava

Najveći favorit je Argentina, baš kao i pre tri godine. Šta se tada dogodilo? Argentina je u finalu izgubila od kombiniovane reprezentacije Brazila sa 0-3, a može se reći da su baš nadigrani u tom meču.
Ovoga puta Argentina, koja na papiru deluje jako dobro, ima i prednost domaćeg terena i oni prosto ne smeju da ne osvoje ovo takmičenje. Koja još reprezentacija ima ofanzivne igrače kao što su Mesi, Iguain, Laveci, Aguero, Tevez i Di Maria?

Brazil više deluje kao ekipa koja se tek stvara no izgleda da oni imaju nekakvu psihološku prednost kada igraju protiv Argentinaca. Oni se nadaju da će Pato biti spreman za ovo takmičenje no po meni Pato, Nejmar, Robinjo i Fred ne mogu da se porede sa Argentinskim igračima.
Nedostaje mi Marselo u sastavu Brazila ali me preterano ne nedostaje Kaka. Pato će izgleda ipak biti spreman i on je uvršten u širi sastav reprezentacije za Kopa Amerika.

Posle ove dve reprezentacije dolaze Čile i Urugvaj. Meni se više sviđa Čile iako je Urugvaj stigao do polufinala Svetskog prvenstva.
Čile je je igrao možda najatraktivniji fudbal u Južnoj Africi no preostaje nam da vidimo da li će im nedostajati prethodni trener Bielsa. A. Sančez, napadač Udinezea, je možda najtraženiji fudbaler trenutno.

Urugvaj se oslanjao na sjajnog D. Forlana na Svetskom prvenstvu. Taj isti Forlan nije mnogo toga pokazao u La Ligi ove sezone. A sada? Recite vi meni jer kada sam video Kavanija, L. Suareza i Forlana u startnoj postavi Urugvaja protiv Nemačke pomislio sam da reprezentacija sa ovakva tri ofanzivna igrača nikada ne sme da bude potcenjena.

Paragvaj je igrao pragmatičan, pametan defanzivni fudbal u Južnoj Africi a ne treba zaboraviti da su oni izgubili samo sa 0-1 od Španije. Ja imam dosta sumnji u vezi reprezentacije Paragvaja po pitanju ofanzive. Santa Kruz ne igra na svom nivou ove sezone dok ni Nelson Valdez nije baš mnogo toga pokazao u Erkulesu. Druge ofanzivne opcije su im L. Barios i Santander.

Meksiko i Kolumbija su verovatno podjednako jaki kao i Paragvaj tako da je grupa u kojoj se nalaze Čile, Meksiko, Urugvaj i Peru dosta otvorena.
Iskusni R. Markez je još uvek kapiten Meksičke reprezentacije ali je njihova ofanzivna linija prepuna uzbudljivih mladih igrača kao što su as M. Junajteda Ernandez, Dos Santos, De Nigris i Guardado. Da li će biti previše za ovu mladu reprezentaciju Meksika to što igraju i u Gold kupu i Kopa Amerika? Mislim da je to samo pitanje motivacije.

Pripazite na Kolumbiju! Falkao i Guarin, njihove dve zvezde koje igraju za Porto, Rodaljega, T. Gutierez, A. Ramos su svi odlični napadači, a odbrambeni igrači su Jepes, Zapata, Perea, Zuniga i Armero, tako da će ova Kolumbijska reprezentacija sasvim sigurno biti druga u grupi iza Argentine.

Za Boliviju, Peru i Kosta Riku ću reći da oni nemaju šta tu da traže ovoga puta. Ekvador i Venecuela? Pa, Ekvador skoro isključivo pobeđuje na mečevima koji se igraju na velikoj nadmorskoj visini. Oni imaju bar dva ofanzivna asa u sastavu, Valensiju i Kaiseda. K. Benitez je takođe dosta pristojan napadač. Reprezentacija Venecuele se dosta popravila i oni bi mogli da se bore sa Paragvajem (i Ekvadorom) za drugo mesto u grupi, odmah iza Brazila. (U stvari su pravila za dalju kvalifikaciju dosta darežljiva jer dve od tri najbolje treće reprezentacije prolaze u četvrtfinale).

Kosta Rika je zamenila Japan na ovom takmičenju. Oni će igrati sa svojim najboljim igračima do 23 godine i vratiće se kući bez bodova.

Reprezentacija koja će napraviti najveće iznenađenje na ovom takmičenju? Zašto to ne bi bila Kolumbija!